Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497521 razy)

Offline Gazza

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2595 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 17:14:01 »
20 tomów epików w rok?…. Optymista. 😉

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2596 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 17:14:48 »
Czyżby nakład pająka był niedoszacowany ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline xanar

« Odpowiedź #2597 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 17:16:40 »
W USA wydają 2 Epici ze Spiderem na rok.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Leyek

« Odpowiedź #2598 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 17:54:17 »
@Gazza brakuje Epicow 19, 20 i 21. Z tego co rozumiem z wcześniejszego posta. Czyli że wydawane u nas są od środka.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2599 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 18:14:00 »
Marvel Epiki chyba też wydaje nie po kolei.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2600 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 18:39:21 »

Nie rozumiem.
Posiłkując się tym co napisał adrian23 wychodzi mi na to, że jeżeli w tym roku wyjdzie trzeci epik (czyli 19-sty) a w przyszłym utrzyma się tempo w postaci trzech rocznie (20,21, 22) to wtedy "Spectacular" Muchy sprzęgnie się chronologicznie z tym co wydaje Egmont.
Skąd wziąłeś te 20 tomów?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Teli

« Odpowiedź #2601 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 18:57:56 »
Egmont bazuje na tym co wydał Marvel. Nie bawi się w samodzielną walkę ze składaniem materiału jak to przed chwilą zrobiła nam Mucha. A materialu na 20 epików póki co brak. Zresztą sam sprawdź: https://www.goodreads.com/series/134927-amazing-spider-man-epic-collection?page=1&per_page=15

Przy okazji ciekawi mnie czy Egmont będzie leciał dalej z numeracją czy zaryzykuje i obierze drogę Ongrysa i Akt Dredda serwując nam w przyszłym roku powrót do przeszłości. Pewnie przekonamy się już za 24 dni.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2602 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 19:14:51 »
Z dyskontów też pająka wszędzie wymiotło. Tylko w czytam.pl są dwa ostatnie egzemplarze.

Nie wyciągałbym pochopnych wniosków, to tylko polityka dyskontów, które potrafią po zejściu towaru zwlekać tygodniami, aby go domówić.

Czyżby nakład pająka był niedoszacowany ?

Nic z tych rzeczy, w Polsce trudno nie doszacować nakład, chyba że byłbyś mikrowydawcą i wydał 200 sztuk, a zapotrzebowanie byłoby standardowe na trzysta, czterysta osób. Mali wydawcy, którzy mają nakłady rzędu 600-800 sztuk potrafią sprzedawać je przez rok i dłużej. Szturm jak w przypadku Długiego Halloween też nam nie grozi, bo to już całkowicie inny rynek jest, przesycony, ukierunkowany na klienta o zróżnicowanych potrzebach i rozsądnie gospodarującego swoimi środkami, w którym model ekonomiczny, czyli komiks do 40 zł pozostaje nadal najchętniej wybieraną opcją. Patrząc na dynamikę sprzedaży podobnych tytułów i na nakład można określić, że jest to projekt na "trochę". Z drugiej strony za takie powiedzmy trzy lata, taki komiks będzie tani dla tych, którzy obecnie nie mogą sobie na niego pozwolić, bo komiksy w podobnej objętości będą wówczas kosztowały 300 i więcej złotych okładkowo. Wśród odbiorców komiksów pokutuje przeświadczenie, że jak na Polskę nakłady muszą być co najmniej średniej wielkości, rzędu... (tu proszę sobie wpisać wymarzoną ilość sztuk), a tysiąc egzemplarzy to się sprzedaje na pniu jeszcze przed premierą. Chyba Harry'ego Pottera :)

« Odpowiedź #2603 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 19:48:20 »
Egmont bazuje na tym co wydał Marvel. Nie bawi się w samodzielną walkę ze składaniem materiału jak to przed chwilą zrobiła nam Mucha.

Mylisz się, zdarza się Egmontowi składać samemu komiksy.

Przy okazji ciekawi mnie czy Egmont będzie leciał dalej z numeracją czy zaryzykuje i obierze drogę Ongrysa i Akt Dredda serwując nam w przyszłym roku powrót do przeszłości. Pewnie przekonamy się już za 24 dni.

Osobiście nie widzę nawet promila szans na #1. Nie nastawiałbym się na to.

Offline xanar

« Odpowiedź #2604 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 19:51:04 »
Z tego co wiem Marvel ma to już wszystko podzielone, kwestia czy materiały są dostępne.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Lafar

« Odpowiedź #2605 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 20:58:50 »
Wiem, że niektórzy muszą zobaczyć i nie trafia do nich takie sobie gadanie więc...

Zamówiłem wczoraj losowy numer Speca z tych 'złych', zwróciłem uwagę tylko na to, żeby był z PL (nie chciało mi się czekać) i żeby nie był jakiś bardzo obity. Z paczkomatem wyszło +/- 30zł (nie ma to akurat znaczenia ale jakby ktoś chciał wiedzieć). Wybór padł na zeszyt z Verminem, nr 195.

Zeskanowałem stronę z trochę wyższą niż standardową liczbą detali i poddałem ją podwójnej obróbce.

Wersja 10 minut:

Wersja 2h (oczywiście bierzcie pod uwagę, że nie mam nic przygotowane - im dalej w las tym szybciej powinno iść, mówimy tu może o ucięcie 30-40 minut z procesu a nie godzinę):

Uprzedzając pytania - tak, to nie są oryginalne wielkości, pliki oryginalne nie są w RGB.

Tak, w wersji która zajęła dłużej można zmieniać kolory niezależnie od siebie więc zmiana na 'mniej pastelowe' jest możliwa.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2606 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 21:11:06 »
@Lafar wygląda to naprawdę dobrze. Jeżeli obróbka kiepskich materiałów jest w miarę szybka i nie wymaga kosmicznych technologii to dlaczego Mucha tego nie zrobiła?

Offline Cringer

« Odpowiedź #2607 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 21:13:06 »
@Lafar
Zrób wycenę, dorzuć przykłady i wyślij je musze. I zarabiaj.

« Odpowiedź #2608 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 21:21:57 »
  Zwariowałeś? Nie ma szmalu na takie hrabiowskie zachcianki.

Offline Lafar

« Odpowiedź #2609 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 21:22:21 »
@Lafar
Zrób wycenę, dorzuć przykłady i wyślij je musze. I zarabiaj.

Szczerze wątpię, żeby podejmowali się takich projektów w większej ilości - większość materiałów jednak jest odpowiednio przygotowana przez oryginalnego wydawcę. Tutaj akurat trafiło się coś takiego ale nie pamiętam innego przykładu gdy nasz wydawca musiał coś takiego robić
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Wrzesień 2021, 22:20:24 wysłana przez Lafar »