Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496184 razy)

Offline misiokles

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7920 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 08:52:02 »
Zwolniła, ale to nie dziwna sprawa.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #7921 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 08:55:23 »
Juz w tamtym zwolniła, w tym coś czuję będzie dramat. Chyba im się dziengi nie spinają.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline eyesore

« Odpowiedź #7922 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 09:47:36 »
Juz w tamtym zwolniła, w tym coś czuję będzie dramat. Chyba im się dziengi nie spinają.

Uparli się na wydania w twardej, cisną takie kwoty że u innych wydawców w cenie Muszego albumu można kupić 2-3 inne, to nie ma się co dziwić że słabo im idzie.
Z zeszłego roku mam chyba tylko jeden komiks od nich, kiedyś to była połowa rocznego katalogu. 

Offline Takesh

« Odpowiedź #7923 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 10:45:43 »
Nie lubię przestojów w seriach, ale w przypadku Muchy dłuższy czas oczekiwania może być dobry ze względu na korektę i redakcję. A tego im trzeba.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #7924 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 10:47:25 »
Uparli się na wydania w twardej, cisną takie kwoty że u innych wydawców w cenie Muszego albumu można kupić 2-3 inne, to nie ma się co dziwić że słabo im idzie.
Z zeszłego roku mam chyba tylko jeden komiks od nich, kiedyś to była połowa rocznego katalogu.
Moim zdaniem, mimo wtop, to dalej wydawca, który publikuje obecnie najlepsze tytuły na naszym rynku. Z ostatnich: Stray Bullets, East of West, Incognito, Scene of The Crime, Astro City. To że ceny mają duże, nie zmienia faktu, że lepiej kupić taki Incognito niż 2-3 pozycje od innego wydawcy, które są po prostu od niego gorsze.

Offline xanar

« Odpowiedź #7925 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 11:28:31 »
A tym to chyba potencjalni klienci decydują i jak widać jest raczej odwrotnie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline pMk_91

« Odpowiedź #7926 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 11:36:14 »
Ja już od dawna nie kupuje nic od Muchy, nie podoba mi się stosunek jakość/cena ich komiksów. Krzywe, głośne i żyjące własnym życiem grzbiety są dla mnie nie do przejścia.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #7927 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 11:50:49 »
Ja z kolei przeczytałem wczoraj "Sceny zbrodni", czyli wczesną realizacje Eda Brubakera. Ależ ten facet miał pióro; i to już niemal na starcie twórczej aktywności. Nic dziwnego, że skazany był na sukces. Liczę na więcej jego prac ze zbliżonego okresu, bo już widać, że to utwory zdecydowanie warte polskich edycji.

Offline donT

« Odpowiedź #7928 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 13:33:12 »
Pomijajac to czy wydaja dobre / slabe tytuly, problemem Muchy jest stosunek ceny do jakosci, sporo wpadek wydawniczych i duza konkurencja w segmencie drogich grubasow. Mnie to ani troche nie dziwi, ze czytelnicy od nich odplywaja.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline xanar

« Odpowiedź #7929 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 13:38:47 »
Już pomijać te błędy, aktualnie wychodzi dużo drożej niż po amerykańsku np. takie X-Static tu wychodzi prawie 500 a jak zrobią rerpint to będzie to można kupić pewnie za lekko powyżej 300 w jakimś preorderze.

Offline Brzon

« Odpowiedź #7930 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 13:48:48 »
Nie wiem skąd niektórzy postanowili wyciągnąć wniosek, że skoro Mucha nie zapowiedziała na razie żadnego tytułu na kwiecień, i wydała w tym roku 3 pozycje, to od razu jest "pocisk" na nich i wniosek o zamykaniu biznesu?
Abstrahując od błędów, które się pojawiały i były już dyskutowane, Mucha zawsze miała problem z prokrastynacją (np. zapowiadała 12 komiksów na 6 miesięcy, po czym wydawała 5). Poza tym kiedyś o wiele więcej mieli w ofercie cieńszych tomów, które teraz postanowili wrzucać w wydania zbiorcze. Skąd więc wniosek, że źle się im wiedzie??
Oczywiście wysokie ceny nigdy nie pomagają, ale jeżeli miałoby  się okazać, że wydawca komiksowy, który ma w ofercie świetne tytuły komiksów amerykańskich (głównie), które były tu wymienione, miałby ograniczyć lub zlikwidować swoją działalność, to tylko źle świadczyłoby o naszym rynku i czytelnikach komiksów w Polsce (powtórzę - rozumiem argument ceny).
Argument wydań anglojęzycznych pominę, bo zawsze mnie śmieszy.
Muszce na pewno przydałaby się większa promocja i zagrywki w klimatach Studia Lain - taki dziś niestety mamy klimat, dobrym tytułem w ofercie się nie obronisz.

Offline xanar

« Odpowiedź #7931 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 15:30:29 »

Argument wydań anglojęzycznych pominę, bo zawsze mnie śmieszy.

A co w tym śmiesznego ? Ja kupowałem jak były dużo tańsze niż odpowiedniki amerykańskie, teraz to nie ma żadnego sensu.

Online michał81

« Odpowiedź #7932 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 15:48:37 »
A co w tym śmiesznego ? Ja kupowałem jak były dużo tańsze niż odpowiedniki amerykańskie, teraz to nie ma żadnego sensu.
teraz to brzmisz jak bazyl, tylko ja, ja, ja i ja

rozumiem, że oryginał wychodzi nieraz taniej, ale nie wszyscy kupują oryginalne wydania inna sprawa, że nie droższe tytuły w ofercie wynikają z tego że są wydawane tylko na Polskę, te które idą na Polskę i Portugalię nadal mają przystepne ceny

Muszce na pewno przydałaby się większa promocja i zagrywki w klimatach Studia Lain - taki dziś niestety mamy klimat, dobrym tytułem w ofercie się nie obronisz.
tylko że sam redaktor Muchy miał pretensje że nie mógł kupić Cyngla i jeżdził po wydawcy w jego temacie, więc.....

Offline xanar

« Odpowiedź #7933 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 16:41:48 »
Nie wiem jak tam i ty i twój kolega, ale jak ktoś woli płacić prawie 2x więcej niż nauczyć się angielskiego, gdzie do komiksów ta znajomość nie jest jakaś nie wiadomo jak potrzebna to wasza sprawa.

Mało tego prawie 2x drożej ale z jakimiś fuckapami, potem jeszcze się z "ciebie śmieją", że oni takie materiały dostali czy coś.

Co to jest przystępna cena ? - teraz brzmisz jak Bazyl - 39,99  jedyna słuszna ;D a nie teraz to 49,99.

Ja wydają coraz mniej to chyba ludzie przestali kupować i raczej te ceny nie są przystępne  ::)

Online michał81

« Odpowiedź #7934 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 17:23:01 »
Bazyl to chyba twój kolega bo Ty ostatnio z nim bardzo dużo wchodzisz w interakcje, kiedy ja to robię sporadycznie.

Nie mówię, że ktoś woli płacić 2x drożej, tylko są osoby które kupują komisy Muchy. I ja biore pod uwage wszystkie komiksy i widac ktore sa tansze, bo licencja idzie na dwa kraje.

Saga nadal jest jednym z najlepiej sprzedających się komiksów i nie ma jakiś zaporowych cen. Są porównywalne.

Zreszta Reckless jest w niższej cenie niż oryginale wydania, więc nadal nie jest 2x drożej.

Moze przestań gadać z bazylem bo zaczynasz jak on zakłamywać rzeczywistość.