Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1499549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deg

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7380 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 18:49:08 »
Za brak takich kłopotów (a przy super-ekstra-hiper pancernym pakowaniu istotnie ogranicza się ich ilość) byłbym skłonny zapłacić dychę.
A jak to egzekwować, jeśli jednak coś się nie uda i komiksy się uszkodzą? Zwrot tej dychy? Czy raczej reklamacja u dostawcy?
This is my truth, tell me yours.

Online Lobo

« Odpowiedź #7381 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 18:51:11 »
Reklamacja, przyjdą nowe a dycha jak psu w dupę 😄

Offline xanar

« Odpowiedź #7382 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 19:04:07 »
Dokładnie o to miałem prosić. Popsuty druk:

Zobacz te "śmieci" wokół czarnych kresek. Na policzku, czy nodze dosłownie widać rozmazane piksele.
Spoiler: PokażUkryj

To jest plansza ze sklepu Muchy, no to jak nie oni, nie Image to drukarnia. W normalnych firmach jest tak, że jak coś ktoś spieprzy to się bierze to na klatę i poprawia na swój koszt.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Murazor

« Odpowiedź #7383 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 19:54:09 »
Wiadomo, że na sklepie mogło obciąć jakość przez jakąś optymalizację, ale też widać początki słabej jakości.

Offline moai

« Odpowiedź #7384 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 19:58:21 »
Na razie nie pomogę, bo nie mam jak. Jestem dość daleko od swojego egzemplarza :)

Offline xanar

« Odpowiedź #7385 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 20:04:50 »
Wiadomo, że na sklepie mogło obciąć jakość przez jakąś optymalizację, ale też widać początki słabej jakości.

To zdjęcie/screan waży ze 200KB, może być, że przez kompresje tak jest, tam wyżej to w ogóle inaczej wygląda.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Leyek

« Odpowiedź #7386 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 20:11:59 »
200 KB ze sklepu i tak wygląda lepiej i ma mniejszą kompresję niż to co jest w wydrukowanym egzemplarzu. To ciekawe jakie pliki dostała drukarnia, może 50 KB zamiast 50 MB ;)

Offline Deg

« Odpowiedź #7387 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 20:35:43 »
Reklamacja, przyjdą nowe a dycha jak psu w dupę 😄
Czyli tak samo, jak bez dopłaty  8)
This is my truth, tell me yours.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #7388 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 21:28:37 »
A jak to egzekwować, jeśli jednak coś się nie uda i komiksy się uszkodzą? Zwrot tej dychy? Czy raczej reklamacja u dostawcy?

Pewnie zwrócą kasę, ale tutaj prędzej obawiałbym się, że ktoś spakuje uszkodzony komiks, bo nie zauważy ubicia.

To jest plansza ze sklepu Muchy, no to jak nie oni, nie Image to drukarnia. W normalnych firmach jest tak, że jak coś ktoś spieprzy to się bierze to na klatę i poprawia na swój koszt.

Niemal cały 3 tom ma spapraną kompresję obrazu. Jeśli Image wysłał te same pliki, to możliwości są dwie. Albo Mucha, albo drukarnia. Drukarnia nie ma powodu majstrować w plikach, więc zapewne Mucha przy wlewaniu dymków, gdzie zapewne dokonywała zapisu pliku (żeby zachować to co "wlała" do dymków). Ale niezależnie od tego, czy to Image, czy drukarnia, wina spada na Muchę. W każdym bowiem przypadku, czy to po otrzymaniu plików od Image, czy po otrzymaniu wydruku, odpowiedzialna osoba powinna była wyłapać niską jakość obrazów.

Mnie osobiście to w sumie wali, bo ja to i tak tylko przeczytam i puszczę dalej w świat, ale jakbym zbierał, to by mnie **uj strzelił.

I jeszcze jedna uwaga. O ile błąd w rozkładówce to przeoczenie, tak tutaj ten fakap świadczy o bylejakości. Taka wada nie ma prawa zostać niezauważona, chyba że osoby odpowiedzialne robią to byle jak.

Offline starcek

« Odpowiedź #7389 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 22:07:50 »
Wy tak na serio? Jaki promil czytelników tego nakładu zwróci uwagę na to i pomyśli o reklamowaniu?

Wzruszą ramionami - bo wyszło po polsku. Hurra!

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Xmen

« Odpowiedź #7390 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 22:10:10 »
No ale błąd w rozkładówce świadczy o tym ,że nikt nawet tego komiksu nawet nie przekartkował. Kontrola zero, no chyba że przekartkowali i taki puścili, to świadczy o nich jeszcze gorzej.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #7391 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 22:32:56 »
No ale błąd w rozkładówce świadczy o tym ,że nikt nawet tego komiksu nawet nie przekartkował. Kontrola zero, no chyba że przekartkowali i taki puścili, to świadczy o nich jeszcze gorzej.
Nie sprawdzali na pewno, bo tak jak piszesz wystarczyło przekartkować. Motyl pisał, że spieszyli się aby zdążyć przed MFKiG. Nie będę tego tłumaczenia komentował, bo jest poniżej mojej godności:). Natomiast dziwi mnie do dziś fakt, ze nikomu w wydawnictwie nie przeszła przez głowę myśl: "hmm, jeżeli usuwamy strony, a co za tym idzie przesuwamy oryginalne ustawienie stron, to może warto sprawdzić czy nic się tam nie wykrzaczylo". Mnie boli to podwójnie, bo zarówno X-Statix i East of West to jedne z niewielu serii, które naprawdę bardzo lubię i planowałem je sobie zachować. Natomiast planuje już olewać komiksy z tego wydawnictwa jako, że i tak oryginały wychodzą już w wielu przypadkach taniej.

Offline Leyek

« Odpowiedź #7392 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 23:27:33 »
Sklep Muchy też pełna profeska. Zrobiłem zamówienie, wybrałem jako formę płatności przelew (żeby już zdziercy z PayU sprzedawcy prowizji nie naliczali). Po jakimś czasie strona z danymi do przelewu się sama wylogowała. A ani na mailu potwierdzającym zamówienie, ani na koncie klienta, ani na stronie (Regulamin, Informacje o firmie) i nie ma podanego numeru konta do przelewu. Napiszę oczywiście maila, ale już dziś mi się nie chce.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #7393 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 13:32:31 »
Kiedy wcześniej ktoś wrzucał zdjęcia tego trzeciego tomu, który podobno został wydrukowany w słabej jakości to faktycznie coś widziałem, ale na tych ostatnich zdjęciach nie mam pojęcia jakie ubytki wskazujecie.
I też mam wrażenie, że 90% ludzi tego nie dostrzeże. Zwłaszcza, że odnosicie się do jednego kadru.

Offline bababatman

« Odpowiedź #7394 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 13:41:32 »
Drodzy,

Dzisiaj kończy się promka. Zastanawiam się czy nie dokupić sobie jeszcze Ery Apocalypse'a. Co myslicie o tym evencie? Warto zainwestować w te cztery tomy?