Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496467 razy)

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6105 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:40:58 »
Czyli nie wyjdzie Spawn/Batman? Byłem pewien, że to już za chwilę. Szkoda, żę jednak się wycofali.
No właśnie wydaje Spawn/Batman a nie Spawna jak napisałeś.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:55:25 wysłana przez michał81 »

Offline Simon11

« Odpowiedź #6106 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:41:47 »
No właśnie wydaj Spawn/Batman a nie Spawna jak napisałeś.

Aha  ;D

Offline OokamiG

« Odpowiedź #6107 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:42:30 »

Offline Frank_C

« Odpowiedź #6108 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:43:32 »

Offline nori

« Odpowiedź #6109 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 11:08:35 »
Ech, dwa tytuły i już można załapać się na darmową wysyłkę.... Ale akurat dla mnie obie pozycje to zakup obowiązkowy, mimo, że ostatnio coś superhero mi nie leży. Ale Ghostraidera miło wspominam z MM, chętnie przekonam się, jaki będzie odbiór obecnie.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6110 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 11:17:41 »
Oj, tutaj to się nie zgodzę. Kolejna misja może i jest ale jednak w przypadku Claremonta, to jest tam mnóstwo zależności, postaci, relacji, etc. Niektóre tematy były rozwijane wręcz dekadami  :)

Claremont pisał mutantów na długo przed pojawieniem się Spawna, a nadal jego historie czyta się znacznie lepiej. Zgadza się, rozwijał latami, ale mimo to poszczególne historie są do przyswojenia bez większego bólu.

Ech, dwa tytuły i już można załapać się na darmową wysyłkę....

Patrz na to z tej strony, za 334,6 zł masz prawie 1000 stron czytania :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #6111 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 11:42:15 »
Ja w kwestii telenoweli Spawna. Pełna zgoda z Motylem. Ale! Od numeru bodajże 184 McFarlane zmienił całkowicie swoją serię, a od przyjścia Kudranskiego to już wogóle zupełnie coś innego.

Jak mnie też mierził stary Spawn, to po tej zmianie naprawdę dobrze się to czyta. Oglada cały czas bardzo dobrze, bo tu chyba nie ma różnić zdań  :P

W okolicy numeru 300 zrobiłem przerwę i czeka na kupce wstydu, więc nie wiem jak dalej. Ale weszło kilka nowych serii i dobrze się sprzedaje.

Kiedyś już kilka razy pisałem jak można by wydać u nas Spawna. Właśnie od tego, chyba, 184 numeru, starsze mini serie typu Hellspawn itp. Teraz chyba nawet od 300, ale nie czytałem, więc nie chcę się wymądrzać.

Inna inkszość czy ktoś wyłoży na to pieniądze, bo licencja ponoć droga...

Online amsterdream

« Odpowiedź #6112 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 11:52:33 »
Już jest : https://www.gildia.pl/komiksy/578065-x-statix-2-powrot-zza-grobu
i Ghost Rider też:
https://www.gildia.pl/komiksy/578066-ghost-rider-danny-ketch

Poza Gildią da się to gdzieś jeszcze znaleźć w sensownej cenie? Dawno nie kupowałem nowości od Muchy więc trochę wypadłem z obiegu i jak tak patrzę na Spider-man: Śmierć Jean DeWolff to wszędzie rabaty na poziomie 16-18%. Jak rok temu brałem na premierę X-Statix tom 1 to bez problemu dało się to znaleźć z obniżką 30-35%.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6113 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 11:54:46 »
@UP
Ja już od premiery Venoma nie mogę znaleźć nic tańszego niż obniżka na Gildii. I o ile jeśli mogę dać za niego i Śmierć JdW po 60 zł, to już grubasy dużo drożej wychodzą. A Spectacular Spider-Man to był na Taniej Książce i miał te 30% + zniżka lojalnościowa i wychodził taniej.

X-Statix 2 już jest - https://www.gildia.pl/komiksy/578065-x-statix-2-powrot-zza-grobu
Pewnie niebawem dodadzą i GR. Już jest - https://www.gildia.pl/komiksy/578066-ghost-rider-danny-ketch

O Matko Bosko. Przecież to jest cena jak za Największych Superbohaterów na Ziemi, a format mniejszy. To pytanie w takim razie, kiedy to będzie w Taniej książce, żebym mógłbym jeszcze coś urwać z tych 175 zł?

« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Wrzesień 2023, 11:57:58 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Necr09

« Odpowiedź #6114 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 12:09:12 »
Róbmy dobrze ma -25%, czasami tantis rzuci -30% ale to chyba max jaki widziałem ostatnimi czasami
FGO: 758,469,198

Online eyesore

« Odpowiedź #6115 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 12:15:29 »
Spectacular Spider-Man kupiłem na allegro za 160zł + jeszcze jakieś bonusy za punkty BP czy cos takiego więc trzeba pokombinować
co do GR to czuje ogromny sentyment ale po ostatnim odświeżaniu wydań z Tm-Semic podchodzę na spokojnie do tego typu odczuć (tak samo z Spawnem, przeczytałem jeszcze raz całość Tm-Semic/Mandragora i coś w tym jest, przemyślenia na 5 zeszytów albo głupawe akcje walki z cyborgami, jak miałem te kilka/naście lat to było ok, teraz to już tak średnio mi się podoba...)

Offline michał81

« Odpowiedź #6116 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 12:22:32 »
Bardzo praktyczny podział Ci wyszedł. Dam znać jak już wszystko będzie ustalone. Zawsze można coś jeszcze dodać :)
Skoro już wiadomo jakie zeszyty 2 tom X-Statix będzie mięć, co czy Wolverine/Doop #1–2 znajdzie się w 3 tomie? Bo jak kiedyś pisałeś to chcecie wyciąć.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6117 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 12:37:13 »
Poza Gildią da się to gdzieś jeszcze znaleźć w sensownej cenie? Dawno nie kupowałem nowości od Muchy więc trochę wypadłem z obiegu i jak tak patrzę na Spider-man: Śmierć Jean DeWolff to wszędzie rabaty na poziomie 16-18%. Jak rok temu brałem na premierę X-Statix tom 1 to bez problemu dało się to znaleźć z obniżką 30-35%.

Musisz polować i śledzić oferty. Gildia najszybciej wrzuca przedsprzedaż, inne sklepy zaciągają info właśnie od nich. Pytałem kiedyś, jak to jest, że Gildia może dać rabat 30%, a inne sklepy dają znacznie mniej. Pisałem zresztą o tym, to są indywidualne decyzje sklepów (nie wiem, czy wynikające z tak zajebistej, czy tak nędznej sprzedaży), bo upust dla nich jest podobny lub różni się w niewielkim procencie. W teorii więc każdy z nich mógłby dać 30%. Wtedy przy zamówieniach dochodzą jeszcze dodatki, procenty lojalnościowe lub po przekroczeniu określonej kwoty zakupów jak 5% na bonito (może dlatego nie dają więcej, bo wiedzą, że kupujący może jeszcze bardziej zbić cenę), które dawno temu miało komiksy Muchy i nie tylko z rabatem 30%, a później sukcesywnie te rabaty spadały.

Skoro już wiadomo jakie zeszyty 2 tom X-Statix będzie mięć, co czy Wolverine/Doop #1–2 znajdzie się w 3 tomie? Bo jak kiedyś pisałeś to chcecie wyciąć.

To pytanie na przyszłość, bo na razie nie trwają jeszcze prace nad tomem trzecim. Chciałbym, aby ten materiał się załapał, ale jak zadecyduje góra, to nie wiem. 

Offline vision2001

« Odpowiedź #6118 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 13:19:11 »
tak samo z Spawnem, przeczytałem jeszcze raz całość Tm-Semic/Mandragora i coś w tym jest, przemyślenia na 5 zeszytów albo głupawe akcje walki z cyborgami, jak miałem te kilka/naście lat to było ok, teraz to już tak średnio mi się podoba...
Bo kolejny problem ze Spawnem to brak serii pobocznych oraz powiązań z innymi tytułami z Image wydawanych w tamtych czasach. Overt-Kill znikając z kart Spawna po stoczonej walce pojawia się na kartach serii Youngblood i ma tam swój epizod ciągnący się przez 2 czy 3 zeszyty.

W głównej serii Spawn w Polsce mamy luki w postaci braku serii Spawn: Blood Feud, Violator (i tym, co się działo z Violatorem, czemu zniknął na chwilę z kart głównej serii), czy pojawieniu się Spawna w serii Angela. Cy-Gor też jest, potem go nie ma, pojawia się i znika, a miniseria właśnie z tą postacią (dawno czytana) była bardzo ciekawa i świeża (muszę sobie ją przypomnieć).

Oczywiście, że z perspektywy czasu można rzucić hasłem, że historie są miałkie i męczące jej jojczenie Simmonsa, ale powoli czytam to universum i jestem w okolicach osiemdziesiątego któregoś zeszytu i już czuć lekki powiew świeżości i zdziwienia.

Dodatkowo fajnie było zaznajomić się z listami i odpowiedziami na pytania, gdzie w którejś z miniserii Todd odpowiedział, że od początku nie miał zamysłu na komiks w klimatach wyłącznie walki na linii Niebo-Piekło, a jednak chyba większość z nas myślała, że właśnie ta seria tak będzie wyglądała.

Todd i redaktorzy nie ogarniali odpowiednio tematów związanych ze spójnością tego universum (w jakich latach wreszcie żył Cogliostro?). I wydaje mi się też, że ten komiks nie był do końca przemyślany jako twór, który będzie wydawany przez dekady (bo licznik z mocą Spawna zniknął nagle i obecnie go nie można uświadczyć, a Al ze swej mocy korzysta. I to bardzo korzysta).

Koniec off-topu :) (na razie ;) )

Offline Frank_C

« Odpowiedź #6119 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 13:58:00 »
Spawn miał też chyba całkiem sporo spin-offów opowiadających historię jego poprzedników, które nie koniecznie wiążą się z wątkami głównej serii. Kojarzę Medieval Spawn i Gunslinger Spowna. Może warto wydać jedna z tych mini serii dla testu i zobaczyć czy się sprzeda.