Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497396 razy)

Moreroms i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6090 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 09:55:28 »
X-STATIX TOM 2. Super. Rewelacyjna seria

Dlatego pewnie ten GR to będzie tylko ten jeden tom. Szkoda, ale i tak już pieniądze odkładam.
Myślę, że szybko będzie można to zweryfikować, jeśli Mucha da na grzebiecie tom 1. Jak nie da to chyba wszystko wyjaśni.
« Ostatnia zmiana: So, 23 Wrzesień 2023, 10:28:33 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #6091 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 10:35:04 »
Kiedyś podczas dyskusji o Spawnie, Motyl napisał, że tego nie wydadzą bo seria ma dużo zeszytów i jest ryzyko, że np. Po wydaniu pierwszego tomu, serię trzeba będzie zamknąć i nie będzie skończona. Jak rozumiem, ten Ghost Rider to zamknięta seria zbierająca całość i tu ryzyko niewydania wszystkich zeszytów nie występuje? Podobnie te UXM które zostało zapowiedziane? Czy przewidywane/możliwe są bezpośrednie kontynuacje jeśli sprzedaż będzie dobra?

Spawn to inna para kaloszy. Poziom telenoweli większy niż w przeciętnym sh. W obecnych uwarunkowaniach rynkowych trudny orzech do zgryzienia, bo prawa są dość drogie, więc cena okładkowa byłaby wywalona w kosmos. Nie wiem, czy byłby sens się w to bawić, na pewno część osób nie zdecydowałaby się na pierwszy tom, mając zeszyty Mandry i Semica w ramach oszczędności.

Ten zbiorek GR można czytać jako samodzielny tom. 99% wątków jest zakończona. W przypadku superhero zawsze jest tak, ze Venom znów powraca zjeść czyjegoś kanarka, Carnage ucieka z Vault po raz kolejny, by uprzykrzać życie Pająkowi, a Batman po raz setny mierzy się z Jokerem. Taki urok tej konwencji. A co do kontynuacji, to szansa zawsze jest, z tym że po pytaniach, jakie wydziałem, czy należy się spieszyć z kupnem komiksu, aby nie zabrakło jak w innych przypadkach, wątpię, aby sprzedaż była błyskawiczna i szefowa podjęła równie błyskawiczną decyzję. Ja bym chciał, bo dalej też jest dobrze. W przypadku tego tomu miałem pomysł na dwie okładki do wyboru, druga byłyby bardzo minimalistyczna dla fanów takich konceptów, ale pomysł przepadł. Szkoda, bo nie podwyższałby on kosztów druku i obie wersje byłyby dostępne z takim samym rabatem. Należy mieć też na uwadze, że to nie jest Spider-Man ani Batman, ani żelazna klasyka pokroju Ostatnich łowów, Tormentu, które mają swoją sławę, są uznawane za legendarne i kuszą nie tylko czytelników, którzy zbierają komiksy, ale też tych, co kiedyś zbierali, a później przestali. Ponadto te dwie postaci są obecne w popkulturze od dawna, nakręcono z nimi dużo filmów i jest większa szansa, że sięgną po nie również osoby na co dzień niemające z komiksem wiele wspólnego. Może Marvel Studios się obudzi i zrobi coś w końcu z Duchem Zemsty, to na pewno podziałałoby jak bodziec do wyskoczenia z kontynuacją.  Oklepane, ale jak zawsze prawdziwe, przyszłość każdej serii zależy wyłącznie od wyboru czytelników.

Występuje i to duże. Mucha urywała serie np. The Wicked + The Divine (seria zakończona, u nas urwana w połowie), Nowa Kick-Ass (seria zakończona, u nas wydany tylko tom pierwszy) i jest tego jeszcze kilka przykładów. A jak wyżej jeden z użytkowników sugeruje to się nie sprzeda. Nie wiem skąd takie wnioski, pewnie dobrze zorientowany w temacie.

Dla mnie większym problemem jest, że to wydanie nie zawiera zeszytów #21-25 (wiem to jest kolejne 100+ stron komiksu), bo w nich domyka się wątek Deathwatch (co prawda później wraca ale to już inna historia).

The Wicked + The Divine zostało zakończone wraz z pierwszą historią. Szefowa długo zastanawiała się, co z tym tytułem zrobić, ale w żadnej opcji on się nie kalkulował. Tomy na siebie po prostu nie zarobiły. Nie wiem, czy Marvel rewitalizował zeszyty po 20, a przed akcją z X-Men i Rise Of The Midnight Sons. Wątek Deathwatcha kończy się w 24 zeszycie. Natomiast gwoli ścisłości, w tych 20 zeszytach nie jest on tak eksponowany jak wątek Zodiaka. Pojawia się na początku, a w drugiej połowie tomu po prostu go nie ma. Na koniec tomu nie ma więc uczucia, że coś jest urwane. Zeszyty 21-24 zostały potraktowane jako kolejna opowieść z tym złoczyńcą.

Offline michał81

« Odpowiedź #6092 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 10:46:11 »
The Wicked + The Divine zostało zakończone wraz z pierwszą historią. Szefowa długo zastanawiała się, co z tym tytułem zrobić, ale w żadnej opcji on się nie kalkulował. Tomy na siebie po prostu nie zarobiły.
@Simon11 pytał więc odpowiedziałem. Ryzyko zawsze istniej, że czytelnik zostanie bez dokończenia serii, a ten tom GR to nie zawiera całości ;). Wiesz, ja mam już kilka serii bez zakończenia na półkach nie tylko od Muchy. Jeszcze rozumiem kompletne runy scenarzystów, ale run Howarda Mackie'go był bardzo długi i obejmujący dwie serię plus one shoty.

Nie wiem, czy Marvel rewitalizował zeszyty po 20, a przed akcją z X-Men i Rise Of The Midnight Sons. Wątek Deathwatcha kończy się w 24 zeszycie. Natomiast gwoli ścisłości, w tych 20 zeszytach nie jest on tak eksponowany jak wątek Zodiaka. Pojawia się na początku, a w drugiej połowie tomu po prostu go nie ma. Na koniec tomu nie ma więc uczucia, że coś jest urwane. Zeszyty 21-24 zostały potraktowane jako kolejna opowieść z tym złoczyńcą.
Wiem, że wątek Deathwatcha kończy się w zeszycie #24. Czytałem tą serię. Jakbyś nie zauważył w mojej wypowiedzi chodziło o pokazanie dziur jakie pozostaną w serii w stosunku do planów wydawniczych jakie ma Mucha. Nie bez powodu wspominam w niej o zapowiedzianych X-men. Jestem świadom, że nie możesz potwierdzić kontynuacji, bo wszystko rozbije się o sprzedaż. Po prostu uważam, że byłoby to dobre zamknięcie na #25 zeszycie jeśli nie było kontynuacji. Wydaje to Mucha nie ja.

Na obecną chwilę chyba nie ma rewitalizacji serii poza wspomnianym epikiem, więc trzeba będzie poczekać na jego 2 tom.
« Ostatnia zmiana: So, 23 Wrzesień 2023, 10:48:35 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6093 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 13:12:43 »
Jeśli w tomie z X-Men Muchy będą zeszyty GR 26-27 to rzeczywiście szkoda, że nie dociągnięto tego grubasa do #25. Chyba, że ewentualny drugi tom będzie można wydać bez zeszytów 26-27, żeby nie płacić dwa razy za to samo. Wg plotek w planowanym filmie MCU Deadpool 3 będzie postać Ghost Ridera. Może wtedy Mucha się zdecyduje? Oczywiście jeśli pierwszy tom się sprzeda. Ale skoro poszedł X-Static 1 i wyszła kontynuacja, to jest też nadzieja na GR.
Ja wolę grubasa od Muchy też dlatego, że oni mają wolne tempo wydawania. Gdyby Era Apocalypse szła w podwójnych, to jej wydawanie nie zajęło by 2 lata i może by była trochę tańsza.

Ja wezmę.
Zawsze chciałem poznać dalszy ciąg tej historii.
Jeżeli będzie to słabizna, to najwyżej sprzedam ze stratą.
Gashu jakby co, to ja wezmę za 100 zł plus wysyłka. :) Tylko przeczytaj do 10 listopada. :)
« Ostatnia zmiana: So, 23 Wrzesień 2023, 14:06:23 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #6094 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 13:40:50 »
Jeśli w tomie z X-Men Muchy rzeczywiście będą zeszyty GR 26-27 to rzeczywiście szkoda, że nie dociągnięto tego grubasa do #25. Chyba, że ewentualny drugi tom będzie można wydać bez zeszytów 26-27, żeby nie płacić dwa razy za to samo.
Będą te zeszyty GR w zapowiedziany X-men, Mucha potwierdziła to komentarzach jak zapowiadała X-men Jimbo. Dlaczego mieliby wycinać z tomu drugiego jak go nawet nie zapowiedzieli?

Offline frosty24

« Odpowiedź #6095 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 15:11:28 »
No cóż, szkoda tych 5-ciu zeszytów jeśli rzeczywiście miałby to być tylko jeden tom, ale i tak go przytulę by po raz kolejny poczuć się jak gówniarz z podstawówki :)

Online Konrad

« Odpowiedź #6096 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 19:34:16 »
Komiksy były, są i będą drogim hobby. Komiks za 60 zł, można przeczytać do kawki w 20 minut. Jak Conana z Mandioki. Natomiast zawsze będę to powtarzał, zamiast zakupu 10 pozycji w miesiącu, warto wybrać 3-4 i postawić na jakość, a nie ilość. Jak widzę zakupy użytkownika @Kondrad to aktualnie zastanawiam się na co to komu, a kiedyś pewnie zazdrościłbym jak cholera :) Ludziska, zadajcie sobie pytanie czy faktycznie odczuwacie przyjemność z czytania przeciętnych pozycji? Jasne, przed lekturą nigdy nie wiesz, czy jakaś pozycja zaskoczy, czy też nie, ale drobny research ogranicza pole do pomyłki do pewnie kilkunastu procent. W ciągu ostatniego roku zawiodłem się może 2-3 razy. Nie da się tego uniknąć, ale ze swojego postanowienia jestem turbo zadowolony, czuję że wreszcie moja pasja odnalazła idealny balans :)

Jak już zaczepiasz to przynajmniej nie przekręcaj imienia.
Po co kupuję komiksy? Może cię to zdziwi, ale do czytania. Sprawia mi to mega przyjemność, tygodniowo pochłaniam jakieś 10 tytułów i ciągle mi mało. To, że ty się wypaliłeś kilka lat temu (trzeba było od razu kasować konto na forum?) nie znaczy, że innych spotka to samo.
A czy coś jest przeciętne czy średnie niech każdy sobie ocenia samemu.

Offline Itachi

« Odpowiedź #6097 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 20:10:58 »
Jak już zaczepiasz to przynajmniej nie przekręcaj imienia.
Po co kupuję komiksy? Może cię to zdziwi, ale do czytania. Sprawia mi to mega przyjemność, tygodniowo pochłaniam jakieś 10 tytułów i ciągle mi mało. To, że ty się wypaliłeś kilka lat temu (trzeba było od razu kasować konto na forum?) nie znaczy, że innych spotka to samo.
A czy coś jest przeciętne czy średnie niech każdy sobie ocenia samemu.

Zluzuj portki, pomyłka nie była zamierzona. Za nią przepraszam. Jak byk miałeś natomiast ikonkę na końcu zdania, także chyba nie było trudno odszyfrować moją intencję. Ukazać różnicę w podejściu, tak? Każdy kupuje co i ile chce. Jak widzę jednak, sam nie mogłeś powstrzymać się od wycieczki personalnej. Niech będzie 1-1, ze swojej strony zamykam temat  :) <ikonka jakby co>
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Frank_C

« Odpowiedź #6098 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:43:59 »
Kiedy ten Ghost Rider będzie można zamówić na Gildii?

Offline Motyl

« Odpowiedź #6099 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 23:40:53 »

Gildia musi dodać u siebie w sklepie, nie zawsze robią to od razu, ale myślę, że do końca tygodnia powinni dodać.

Offline Simon11

« Odpowiedź #6100 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 09:44:42 »
Spawn to inna para kaloszy. Poziom telenoweli większy niż w przeciętnym sh. W obecnych uwarunkowaniach rynkowych trudny orzech do zgryzienia, bo prawa są dość drogie, więc cena okładkowa byłaby wywalona w kosmos.

Argument kosztów licencji jest dla mnie zrozumiały ale poziom telenoweli? ;) Przecież właśnie wydajecie esencję telenoweli superhero czyli X-Men i to jeszcze od środka ;) Zarówno Brood Saga jak i Mutant Genesis to są wycinki kilkunastoletniej opowieści. To tak jakbym obejrzał sobie odcinki od 1056 - 1101 Mody na Sukces ;) Coś do tego Spawna za każdym razem jest inna teza ;) Dobrze, że Egmont się przełamał :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Wrzesień 2023, 09:53:07 wysłana przez Simon11 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #6101 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:20:19 »
Argument kosztów licencji jest dla mnie zrozumiały ale poziom telenoweli? ;) Przecież właśnie wydajecie esencję telenoweli superhero czyli X-Men i to jeszcze od środka ;) Zarówno Brood Saga jak i Mutant Genesis to są wycinki kilkunastoletniej opowieści. To tak jakbym obejrzał sobie odcinki od 1056 - 1101 Mody na Sukces ;) Coś do tego Spawna za każdym razem jest inna teza ;) Dobrze, że Egmont się przełamał :)

Widzę to trochę inaczej, Spawn to taka Moda na sukces, gdzie w jednym zeszycie/odcinku stoi bohater przy kominku i kontempluje sens swojego istnienia, po czym w kolejnym rozmyśla dalej. Przy piątym epizodzie przenosi się z pokoju z kominkiem do kuchni, by tam o swoich przemyśleniach porozmawiać z napotkaną gosposią. Po pięciu odcinkach rozmowy z gosposią przenosi się do salonu, a tam właśnie wpada ktoś z niezapowiedzianą wizytą i mamy kolejne pięć epizodów rozważań nad sensem życia bohatera. Z kolei X-Men to taka Drużyna A lub MacGyver, zdarzają się większe i dłuższe eventy, ale na ogół jest zeszyt lub dwa, jest misja i hop do kolejnej. Egmont bierze się na poważnie za serię ze Spawnem? Pogratulować odwagi, miłośnicy tej postaci w końcu się doczekali :)

X-Statix 2 już jest - https://www.gildia.pl/komiksy/578065-x-statix-2-powrot-zza-grobu
Pewnie niebawem dodadzą i GR. Już jest - https://www.gildia.pl/komiksy/578066-ghost-rider-danny-ketch
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:28:41 wysłana przez Motyl »

Offline michał81

« Odpowiedź #6102 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:35:06 »
Dobrze, że Egmont się przełamał :)
W ostatnim filmie kwestia Spawna od Egmontu została rozwiązana, więc można uciąć takie spekulacje. Egmont nie będzie wydawał Spawna.

Offline Simon11

« Odpowiedź #6103 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:37:31 »
W ostatnim filmie kwestia Spawna od Egmontu została rozwiązana, więc można uciąć takie spekulacje. Egmont nie będzie wydawał Spawna.

Czyli nie wyjdzie Spawn/Batman? Byłem pewien, że to już za chwilę. Szkoda, żę jednak się wycofali.

@Motyl:  Z kolei X-Men to taka Drużyna A lub MacGyver, zdarzają się większe i dłuższe eventy, ale na ogół jest zeszyt lub dwa, jest misja i hop do kolejnej.

Oj, tutaj to się nie zgodzę. Kolejna misja może i jest ale jednak w przypadku Claremonta, to jest tam mnóstwo zależności, postaci, relacji, etc. Niektóre tematy były rozwijane wręcz dekadami  :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:40:16 wysłana przez Simon11 »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #6104 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 10:39:33 »
A kiedy X Statix tom 2 będzie dostępny?