Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494497 razy)

Painekiler i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Murazor

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5235 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 12:38:29 »
dodruk Velvet 3w1 OHC to by było coś 8)

Offline Warpath

« Odpowiedź #5236 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 14:09:27 »
Ja bym wolał zbiorczy Fatale. Podobny problem z brakiem niektórych tomów.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #5237 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 14:43:15 »

Jasne... i mieć powtórkę z bólu d.py i niewieściego płaczu jak po ogłoszeniu omniaka Gideon Falls? Znowu będą żeby zgrzytać "jakbym wiedział to bym nie kupił - i już nigdy od was nic nie kupię - takie jesteście be wydawnictwo, nie lubię was, nie będę się z wami bawił i wypad z mojej piaskownicy"...

Online OokamiG

« Odpowiedź #5238 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 15:13:49 »
Oba świetne tytuły, zdecydowanie zasługujące na powiększony format. NSC z kolei mogłoby się na zbiorczy OHC Zabij albo zgiń szarpnąć. Wtedy fajnie całość by się na półce prezentowała.

Szkoda, że Śpioch nie wyszedł w DC Deluxe.
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Marzec 2023, 15:33:33 wysłana przez OokamiG »

Offline Warpath

« Odpowiedź #5239 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 15:28:45 »
Jasne... i mieć powtórkę z bólu d.py i niewieściego płaczu jak po ogłoszeniu omniaka Gideon Falls? Znowu będą żeby zgrzytać "jakbym wiedział to bym nie kupił - i już nigdy od was nic nie kupię - takie jesteście be wydawnictwo, nie lubię was, nie będę się z wami bawił i wypad z mojej piaskownicy"...

Dla mnie obojętne, może być i dodruk brakujących tomów i chętnie wezmę w standardowej postaci ;) Nie mam wymogów odnośnie wydania w całości, jednak zakładam po Gideonie, że jeśli wznowienie, to jedynie w takiej formie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #5240 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 15:34:46 »
Wtedy fajnie całość by się na półce prezentowała.

A gdzie Reckless 2? :P
U mnie już przeczytana i chyba dla mnie ta seria jest lepsza niż Criminal. Prostsza, mniej pokombinowana co wychodzi na plus, bo dostajemy jedną sprawę kryminalną, bez zbędnych ozdobników.

Online OokamiG

« Odpowiedź #5241 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 15:48:44 »
Sha wstrzymuje zamówienie. Nie, no Criminal to dla mnie biblia doskonałego komiksowego kryminału, ale Reckless też jest świetne, choć zupełnie w innym klimacie. Criminal to takie bardziej nostalgiczne podejście do tematu, choć ma momenty przyspieszenia, a Rekless to czysta akcja, ale też znakomicie opowiedziana i także zanurzona w tym klimacie detektywistycznej opowieści.

Offline michał81

« Odpowiedź #5242 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 17:07:40 »
Ja czekam aż Mucha zdecyduje się na Incognito i Scene of the Crime do kolekcji.

NSC z kolei mogłoby się na zbiorczy OHC Zabij albo zgiń szarpnąć. Wtedy fajnie całość by się na półce prezentowała.
Chyba nie ma takiej szansy, tym bardziej odkąd z NSC odszedł Krzysiek. Tym bardziej, że i tak nie widać dodruku pierwszego tomu od dłuższego czasu.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5243 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 18:31:25 »

To nie byłoby coś. Dla 50 osób, które chcą i dla kolejnych 50, które wymienią sobie stare wydanie na nowe i stare będą chcieli wypchnąć przed premierą nowego, uparcie twierdząc, że to unikat. Nope :) Za moment będzie siedem lat po premierze, a nadal można w pierwszym obiegu kupić. Czemu? Komiks najwidoczniej nie przemówił do wyobraźni czytelników na tyle, by go wznawiać. Przez tyle lat nasycił rynek i wciąż można go dostać.

A będą jakieś dodruki "Velvet" i innych brakujących tomów? Co się kończy na magazynie tak właściwie co można jeszcze kupić za normalny pieniądz?

Wszystkie tomy (drugi najrzadszy) są jeszcze dostępne w różnych sklepach w cenach poniżej okładkowych. To z pewnością ostatnia możliwość do kupienia ich w takiej opcji cenowej.

Nie ma na to szansy, a przynajmniej nie w tym dziesięcioleciu, czyli pewnie nigdy. Pierwszy tom został dodrukowany i nadal jeszcze można go kupić. Seria miała taki swój urok, że pierwszy tom zachwycił entuzjastów pierwszych tomów, a drugi tom już nie zachwycił entuzjastów drugich tomów. Drugi i trzeci są niedostępne, bo na tyle wystarczyło pary tej - jakby nie patrzeć - bardzo dobrej serii. Dziwi to, tym bardziej że jak ktoś dobrnął do trzeciego, to powinien kupić dwa ostatnie, a tu zonk. Zdarza się. Zresztą pierwszy tom tej serii startował, gdy Rosja pierwszy raz najechała Ukrainę, czyli wieki temu. A dodruk pierwszego tomu był 6 lat temu. Szmat czasu.

był kiedyś w wydawnictwie temat wydania Tales from Harrow County? W ostatnich latach wyszły już 3 tomy.

Odpowiem przez analogię. W październiku minie siedem lat od premiery pierwszego tomu, który ładnie prezentuje się w magazynie. Podejrzewam, że dodruk tego komiksu nikomu nie grozi :)

Offline Warpath

« Odpowiedź #5244 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 18:55:26 »
Dzięki za odniesienie Motyl. Chciałbym polubić post, ale smuteczek z wniosków nie pozwala ;) Zakładam, że na dodruk brakujących tomów Fatale też nie ma co liczyć?

Swoją drogą Fatale było pierwszym wydanym komiksem / serią duetu kreatywnego Brubaker / Philips. Czytelnicy jeszcze ich nie znali, nie wyrobili sobie opinii na temat warsztatu wspólnej pracy panów - stąd początkowo mniejsze zainteresowanie. Ta dopiero przyszła z Criminalem i resztą, ale już było za późno, by skompletować Fatale. W związku z tym brakujące tomy mogą (i prawdopodobnie są) jedynym hamulcowym dla rzeszy czytelników żywo zainteresowanych wcześniejszym tytułem autorów.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5245 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 19:06:01 »
O Fatale pytałem ze trzy razy, bo pytania od ludzi się pojawiały i dostałem odpowiedź, że na 99% nie. Na pewno kiedyś w ramach wietrzenia swoich półek ci czytelnicy, którzy nie zebrali całości, bo im nie podeszło, będą się pozbywać pojedynczych tomów, ale za jak duże dudeski to już trudno ocenić. Jeden tanio nie odda, a drugi odda tanio, aby mieć tylko miejsce na półce. Także to kwestia polowania na okazje. Radzę również sondować stragany z komiksami antykwarycznymi na imprezach takich jak targi, konwenty fantastyki. Można wiele perełek tak wyhaczyć. Mój znajomy jeździł ze stoiskiem z komiksami i książkami na konwenty fantastyki i zawsze znalazłem coś u niego wyprzedanego w sieci za cenę niebędącą rozbojem w biały dzień. Już się nie wystawia, bo to żaden interes obecnie, ale pewnie ma jeszcze piwnicę zapchaną komiksami, które są niedostępne w pierwszym obiegu. Czasem można też takie wyprzedane sztuki znaleźć na stoisku Solarisu u Wojtka Sedeńki, jeśli tylko na konwent zabrał komiksy. U niego zazwyczaj są one w cenie okładkowej.

Offline Warpath

« Odpowiedź #5246 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 19:25:24 »
No nic, tak to się kończy jak człowiek nie rozpozna dobra na czas ;) Trudno, nie można mieć wszystkiego. Pozostaje komiksowe safari.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5247 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 19:32:26 »
No nic, tak to się kończy jak człowiek nie rozpozna dobra na czas ;) Trudno, nie można mieć wszystkiego. Pozostaje komiksowe safari.

Spokojnie, dobrych komiksów ci nie zabraknie, a nawet nie tyle dobrych, ile wspaniałych :) Przeczytałem właśnie kolejny raz Balladę dla Sophie i nie dziwią mnie wysokie oceny tego tytułu. To najbardziej dojrzałe i wymagające dzieło Melo i Cavii, fabuła rozgrywająca się na kilku płaszczyznach, emocjonująca, z tajemnicą w tle, opowiedziana w niezwykle subtelny sposób. Do końca roku jeszcze sporo czasu, ale u mnie ląduje na pewno w topce.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #5248 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 19:59:57 »
Ja że swojej strony polecam trochę zapomniany "Przeklęty" Aarona, może nie jest to poziom Skalpu " ale i tak jest to kawał solidnej komiksowej roboty.
" Chew" również jest w pytę, kawał porządnej,oryginalnej i ze specyficznym humorem serii .
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Marzec 2023, 21:13:09 wysłana przez PabloWu »

Offline Warpath

« Odpowiedź #5249 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 21:52:23 »
Mucha ma sporo fajnych pozycji i generalnie każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie - czy to od strony superhero czy bez trykotów. Osobiście wciągam mw jakieś 60% oferty na dzień dobry wraz z premierą. Niemniej za każdym razem w przypadku tego typu promocji jeszcze raz przeglądam ofertę i od czasu do czasu wciągam coś, na co nie zdecydowałem się przy pierwszym rzucie. Przykładowo teraz domówiłem sobie pominięte wcześniej tomy Jessici Jones autorstwa Kelly Thompson. Zatrzymałem się po rewelacyjnych Aliasie/Pulsie/Jessice Jones Bendisa ze względu na obawy o spadek jakości, jednak zdążyłem zatęsknić za bohaterką i zmieniłem zdanie. Ceny sprzed trzech lat też nie przeszkadzają ; )