Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723840 razy)

Offline Brvk

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3645 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 12:51:16 »
Moim zdaniem - najlepiej najpierw przeczytać, potem wyrażać publicznie opinie.

Nie wszystko wszystkim się podoba i nie wszystko jest dla wszystkich - truzim, z  którym nie ma co dyskutować. Chyba że tworzy się tu oddolny ruch obrony sensownego wizerunku planszy komiksowej - w takim razie rzucam hasła na sztandary: "A z jakiej racji?", "A komu to potrzebne?", "Aaale, w żadnym wypadku!"  :)

Offline Brvk

« Odpowiedź #3646 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 12:54:15 »
Ciężka sprawa z przykładowymi planszami z "Dum Dum", ale wyobraź sobie, że masz na przykład "Hołd pruski" i wytniesz z niego fragment wielkości 5 cm kwadratowych. Nie zadziała? Nie zadziała. Da pojęcie o obrazie? No nie da. Będzie miało jakiś sens? Może, ale raczej nie.

Tak jest z grubsza w przypadku komiksu Wojciechowskiego.

Znając logikę forumowych dyskusji zaraz ktoś napisze, że w swoim zadęciu fani komiksów spod znaku WielkiejSztukiĄĘ porównują komiks z autocada do Matejki. :D

Offline komiks

« Odpowiedź #3647 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 13:48:54 »
Moim zdaniem - najlepiej najpierw przeczytać, potem wyrażać publicznie opinie.
Mnie się nie podoba taka grafika i co nie mogę tego napisać? A gdyby mi się podobała, to też nie powinienem tego pisać, bo nie czytałem?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #3648 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 14:34:45 »
Ja komiksu również nie krytykuję, może jest bardzo dobry. "Rysunki" jakie są, widzę. Są takie, że za ich sprawą nigdy tego komiksu nie przeczytam.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #3649 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 15:51:06 »
I szczerze trochę dziwię się ogólnemu nastrojowi toczenia beki z komiksu, którego się nie czytało, nie próbowało zrozumieć, nie zastanowiło, co stoi za takimi, a nie innymi wyborami autora.

Skoro czytasz komiks polski i polskawy to dziwię się, że się dziwisz, że ktokolwiek z tego bekę toczy.

Online volker

« Odpowiedź #3650 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 16:42:39 »
Ja komiks nabyłem bo od razu urzekły mnie przykładowe plansze, przeczytałem i bardzo mi się podobał i co więcej podobała mi sie także forma. Te techniczne rysunki bardzo pasują  do treści, szczególnie do zawodu głównego bohatera. Komiks jest naprawdę poruszający, ciekawy,  dobrze pokazane oba społeczeństwa międzywojenne i ogromna przepaść pomiędzy nimi, a forma zaskakująca, niepowtarzalna która tworzy klimat tego komiksu. Ponadto fajny jest też układ kadrów.  Czekam na kolejne komiksy Wojciechowskiego i po tej pozycji kupuję je w ciemno. BUDUMDUM DUMDUMBUDUM BUDUMBUDUM.....

Offline Konrad

« Odpowiedź #3651 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 14:26:20 »
Prawdopodobnie KG zapowiedziała nowy komiks Davida B.
A któż to wraca z nowym komiksem?!
UWAGA! To nie okładka tylko ilustracja, która znajduje się na tyle albumu

Wydaje mi się, że będzie to nadchodzący Monsieur Chouette
https://www.lassociation.fr/catalogue/monsieur-chouette/

Offline Konrad

« Odpowiedź #3652 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 14:30:04 »
Pierwsza sierpniowa zapowiedź to Sezon spadających gwiazd Marcina Podolca. Już nie jako zin, a w formie 176-stronicowego albumu
Pora na ogłoszenie pierwszej z naszych sierpniowych premier! Będzie nią „Sezon spadających gwiazd” Marcina Podolca, czyli rozwinięcie jego fantastycznie przyjętego zina z ubiegłego roku!
Dorastasz na początku lat dwutysięcznych w małej miejscowości w Europie Środkowo-Wschodniej. Za oknem jesień. Do kina czy księgarni masz kilkadziesiąt kilometrów. Mija kolejny dzień, w którym nie wydarza się nic znaczącego, i nawet szarlotka upieczona przez babcię nie poprawia humoru. Tyle dobrego, że właśnie rusza nowy sezon waszej ligi.
Koszykówka to sposób na nudę, ale też szansa na wyrwanie się z rodzinnego miasteczka. Kto wie, może komuś z drużyny uda się wyjechać do Stanów? To przecież stamtąd ojciec kolegi przesyła paczki z oryginalnymi koszulkami i za dużymi butami. To tam grają największe gwiazdy basketu. To tam wszystko jest możliwe.
Dwudziesty album komiksowy Marcina Podolca to migawki z jednego sezonu nastoletniej drużyny koszykówki, które układają się w większą historię – tę najbardziej uniwersalną, o szukaniu swojego miejsca na świecie. Tuż pod niebem pełnym spadających gwiazd.
„Choć nie jest to autobiografia, nietrudno dostrzec tu hołd dla własnej młodości – jednocześnie wzruszający i zabawny. I tak przekonująco nostalgiczny, że sam zatęskniłem do tych pięknych lat, gdy grałem w koszykówkę. Choć nigdy nie grałem w koszykówkę”.
Bartek Przybyszewski, współtwórca „Podcastexu”, podcastu o latach 90. i 00., autor bloga „Liczne rany kłute”
Premiera komiksu Marcina będzie miała miejsce 28 sierpnia, a wkrótce podzielimy się informacjami o przedsprzedaży „Sezonu spadających gwiazd”, wydarzeniu premierowym i trasie promocyjnej, w którą ruszy autor!

Offline Konrad

« Odpowiedź #3653 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 16:12:48 »
Druga sierpniowa premiera to Echo Dwa (czyli tom 2 z 3)
Oto druga nasza zapowiedź na sierpień - drugi tom nowej trylogii Tomka Samojlika pt. „Echo Dwa”!
Gangi kotów, srok i szczurów nie odpuszczają i z coraz większą determinacją próbują przejąć kontrolę nad miejskim parkiem! Po tym, jak w tajemniczych okolicznościach zniknął jego stróż, dzielny nietoperz Echo, a towarzyszący mu dotąd pies Krach musiał salwować się ucieczką, wszyscy wiedzą, że trzeba znaleźć nowego superbohatera…
Na szczęście na polu bitwy pozostał Palizadek! To nie-do-końca nieustraszona Parkowa Liga Zacnych Mordek, w której skład wchodzą Ruda Irytacja, Kolek, Gama Kawazu, Talpek i Śluzo! Nie będzie lekko, ale ta drużyna ma wielkie moce i łatwo się nie podda! Szczególnie że stawką jest nie tylko park, ale i los żyjących w nim nietoperzy, w tym białego Niko, który nieustannie pakuje się w kłopoty.
„Echo” to nowa komiksowa trylogia Tomasza Samojlika, autora „Ryjówki przeznaczenia”, „Ostatniego żubra” czy „Wiedźmuna”. Znajduje się w niej wszystko to, za co tysiące młodych czytelników pokochały jego komiksy – intrygujący bohaterowie, przygody, poczucie humoru i ciekawostki o przyrodzie!

Offline Konrad

« Odpowiedź #3654 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 14:46:41 »
Trzecia sierpniowa premiera to Pieskie szczęście
https://drawnandquarterly.com/books/dog-days/
https://www.goodreads.com/book/show/205166235-dog-days
Pora na prezentację trzeciej sierpniowej zapowiedzi, którą będzie „Pieskie szczęście” Keum Suk Gendry-Kim, najnowszy komiks autorki m.in. „Czekania” i „Trawy”!
Pojawiają się przypadkiem, nieoczekiwanie lub przeciwnie, po długim namyśle. Podrzucone pod drzwiami w starym kartonie, znalezione przy drodze, wypatrzone podczas wizyt w schronisku i zaadoptowane po wielu wątpliwościach; innym razem wyczekane, z najlepszej hodowli albo wstydliwie kupione przez ogłoszenie.
Czy mamy miejsce? Czy nas na to stać? Jakie będą? Czy szczekaniem nie zrażą do siebie sąsiadów? Teraz to już nigdy nigdzie nie wyjedziemy, co? Wiesz, ile kosztuje weterynarz? Ale zobacz te oczy, kto inny będzie na ciebie tak patrzył?
Yuna i Hun zabierają do domu szczeniaka i to zmienia ich życie. Jest jak mały kosmita w ich uporządkowanej dotąd codzienności. Tymczasem niedługo po tym ktoś podrzuca im kolejnego psa, a w miejscu, do którego się przeprowadzili, na spacerach mijają uwiązane do drzew, biegające po polach i trzymane w klatkach zaniedbane zwierzęta. Z przerażeniem odkrywają też, że po ulicach krąży furgonetka handlarza skupującego psy. Co dzieje się z tymi niechcianymi, porzuconymi, nieidealnymi?
Keum Suk Gendry-Kim, znana dotąd z podejmowania ważnych tematów z trudnej historii Korei, tym razem przygląda się temu, jak psy wpłynęły na jej życie, ale też, jakie miejsce zajmują w naszej codzienności i jak bardzo to się zmieniło na przestrzeni lat. To kronika codziennego życia z psami, obserwacja ich wrażliwości, tego, co nam dają i tego, co my możemy dać im.
Przypominamy, że Keum Suk Gendry-Kim będzie gościnią tegorocznego Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi!

Offline Konrad

« Odpowiedź #3655 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 12:32:20 »
A ostatnia sierpniowa zapowiedź to Życie kola. Z Kresów po kres
https://kultura.com.pl/kg/post/zycie-kola.html
Czwarta i ostatnia nasza sierpniowa zapowiedź - niezwykły debiut Jakuba Jaskółowskiego pt. „Życie kola”!

„To nie jest opowieść o bohaterskich czynach. Nikt nie przypina w niej orderów za chwałę na polu bitwy. Trzymasz w ręku historię zwykłego szarego człowieka, który wielkich wydarzeń unikał, czasem dosłownie, jak ognia. Urodził się w małej galicyjskiej wsi niedługo przed pierwszą wojną światową i przeżył siedemdziesiąt lat, nigdy nie trafiając na karty historii” – tak pisze Jakub Jaskółowski o swoim debiutanckim komiksie. Komiksie brawurowym, odważnym, bezkompromisowym.

Podążając zapomnianymi ścieżkami rodzinnej historii, autor odkrywa nie tylko burzliwe losy najbliższych, ale również pokazuje niezwykle ciekawy fragment dziejów środkowo-wschodniej Europy. To opowieść o pokoleniu okaleczonym, naznaczonym wojennymi bliznami, także tymi niewidocznymi. W Polsce przez wiele lat o cierpieniach psychicznych społeczeństwa, które przeżyło okupację, mówiono bardzo mało. A i sami pokrzywdzeni nie wiedzieli, jak sobie radzić z tym, co przeżyli. Wpływ doznanej i obserwowanej przemocy na zdrowie psychiczne ówczesnych Polaków odczuwamy do dzisiaj. To, kim jesteśmy, wynika w dużej mierze z tego, kim byli nasi dziadkowie i babcie.

W centrum tej opowieści autor umieszcza swojego dziadka Mikołaja Jaskółowskiego. Nie jest to klasyczny literacki czy komiksowy bohater, z którym chciałoby się utożsamić. Bliżej mu wręcz do antybohatera. Porywczy, niesprawiedliwy, nadpobudliwy, brutalny. Ktoś, kto naznacza swoją rodzinę traumą na następne pokolenia. Ale też urodzony gawędziarz, skarbnica rusińskich bajek, pieśni, przypowieści i powiedzonek. Utalentowany samouk, ponadprzeciętnie pracowity, spostrzegawczy i bystry.

„To książka o kresowiaku z Pokucia. Jego losy splatają się z dziejami setek tysięcy ludzi, którzy żyli na wschodnich terenach przedwojennej Polski i opuścili je po 1945 roku. To opowieść o tym, jak ów człowiek zarażony przemocą XX wieku próbował przeżyć swoje życie”.

« Ostatnia zmiana: Wt, 29 Lipiec 2025, 12:34:22 wysłana przez Konrad »

Online volker

« Odpowiedź #3656 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 14:57:44 »
Sezon spadających gwiazd Marcina Podolca:
Format: 165x230 mm
Objętość: 176 stron
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Ktoś wie czy to komiks w kolorze czy czarno biały jak zin?

Offline holcman

« Odpowiedź #3657 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 15:11:30 »
Sezon spadających gwiazd Marcina Podolca:
Format: 165x230 mm
Objętość: 176 stron
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Ktoś wie czy to komiks w kolorze czy czarno biały jak zin?

Cz-b, jak zin.

Offline burberry

« Odpowiedź #3658 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 09:52:22 »
Życie kola brzmi mega ciekawie! Jestem chętny :)

Offline Koalar

« Odpowiedź #3659 dnia: Pn, 18 Sierpień 2025, 19:29:14 »
Na stronie u was nie mogłem wybrać paczkomatu. Telefon, Android, Chrome/Firefox.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.