Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3450 dnia: Śr, 18 Grudzień 2024, 14:51:32 »
Wczorajsza kartka - Tymek i Mistrz tom 4: Wyprawa na koniec świata

Offline Konrad

« Odpowiedź #3451 dnia: Śr, 18 Grudzień 2024, 21:39:25 »
A dzisiejsza to Come Prima - tytuł, który 10 lat temu wygrał nagrodę za najlepszy komiks roku na festiwalu w Angouleme
https://www.bedetheque.com/serie-39985-BD-Come-Prima.html
https://www.goodreads.com/book/show/18719061-come-prima

Fajnie, aż sobie sprawdziłem na FB, że 2 lata temu pytałem Timofa czy ma właśnie na oku ten komiks Alfreda, a tu będzie u KG

Offline donT

« Odpowiedź #3452 dnia: Śr, 18 Grudzień 2024, 21:50:27 »
Czytam wlasnie Ostatni Dzien Howarda Phillipsa Lovecrafta i mam jedno pytanie. Kto odpowiada za czcionke w listach? To jest absolutna meczarnia i dyskomfort dla oczu! Bardzo zle sie to czyta.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Death

« Odpowiedź #3453 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 00:00:52 »
Można powiedzieć, że źle się to czyta, jeśli w ogóle jesteś w stanie to przeczytać. Czyli rozszyfrować wszystkie wyrazy. Ja kilku wyrazów nie ogarnąłem, a mojej "interpretacji" kilku innych nie byłem pewien. Zatem "źle się czyta" jest najbardziej delikatnym określeniem. :D

Offline JakubM

« Odpowiedź #3454 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 08:41:19 »
Tak samo, pamiętnik w "Potwory" Barry Windsor-Smith - przy tych listach to jak czytanka dla pierwszaków.

Offline clarence

« Odpowiedź #3455 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 09:20:10 »
Czytam wlasnie Ostatni Dzien Howarda Phillipsa Lovecrafta i mam jedno pytanie. Kto odpowiada za czcionke w listach? To jest absolutna meczarnia i dyskomfort dla oczu! Bardzo zle sie to czyta.
Dokładnie. Próbowałem przez chwilę przy pierwszym liście, ale zostałem pokonany. A skoro się nie da, to mówi się trudno i po prostu pominąłem wszystkie listy. 

Offline Death

« Odpowiedź #3456 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 10:16:10 »
O kurde, te listy są integralną częścią komiksu. Ja nie odpuszczałem. Rozumiem dlaczego niektórzy je pomijają, bo ta czcionka jest totalnie spieprzona, ale w ten sposób można sobie zepsuć ten komiks. Choć twórcy i wydawcy robili wszystko, żeby czytelnikowi tę lekturę uniemożliwić, to chcąc w pełni zrozumieć historię należy brnąć do przodu jak Pudzian w spacerze farmera. Ja ten komiks czytałem cztery dni, choć to lektura na jeden, bo po każdym tekście pisanym przez głównego bohatera byłem wykończony i już mi się nie chciało dalej czytać.

Są takie dwa dzieła, o których lepiej się myśli po "zabawie", niż w trakcie. Pierwszym jest najnowszy film o Hellboyu na podstawie Lichwiarza, bo tam wszystko jest w porządku oprócz tragicznej muzyki i ogólnie udźwiękowienia. Twórcy filmu cały czas próbują trzymać widza w napięciu niepokojącymi dźwiękami, ale nie są one niepokojące i straszące, tylko wkurzające. I to tak bardzo, że niektórzy wychodzą z kina, bo dźwięki są dla nich nie do zniesienia. A w Lovecrafcie te listy. Lepiej ten film i komiks teraz wspominam, niż się bawiłem w trakcie. Lepiej patrzeć godzinę na włączoną pralkę niż znowu przeżywać czytanie listów Lovecrafta i słuchać dźwięków w Hellboyu. Będzie więcej zabawy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Grudzień 2024, 10:17:48 wysłana przez Death »

Offline Konrad

« Odpowiedź #3457 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 23:20:47 »
Kolejna kartka to Jeż Jerzy zeszyt #4

Offline Konrad

« Odpowiedź #3458 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 12:08:13 »

Offline Konrad

« Odpowiedź #3459 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 21:22:02 »
Dzisiaj kartka z darmowym komiksem, który będzie dorzucany do zamówień na stronie KG - Euzebiusz i Cezary

Offline Takesh

« Odpowiedź #3460 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 21:27:20 »
Nie znam tego. Nowość, czy już gdzieś było? Typowe dla dzieci?

Offline Konrad

« Odpowiedź #3461 dnia: Nd, 22 Grudzień 2024, 21:38:25 »
Kolejny tytuł to Dum Dum Łukasza Wojciechowskiego - okładka z francuskiego wydania (nominowane było do nagród w Angouleme), ale dla KG autor przygotowuje nową
https://www.bedetheque.com/serie-84253-BD-Dum-Dum.html

Offline Konrad

« Odpowiedź #3462 dnia: Wt, 24 Grudzień 2024, 00:35:52 »
Przedostatnia kartka to Sezon spadających gwiazd - "będzie to znacznie poszerzona wersja tego, co Marcin Podolec pokazał w swoim bestsellerowym zinie"
https://www.gildia.pl/komiksy/617942-sezon-spadajacych-gwiazd-zin

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3463 dnia: Wt, 24 Grudzień 2024, 11:47:44 »
Nie znam tego. Nowość, czy już gdzieś było? Typowe dla dzieci?

Tak, to jest dla dzieciaków, było publikowane w "Świerszczyku" i ostatnim tomie zbiorczego "Jeża Jerzego".

Offline Konrad

« Odpowiedź #3464 dnia: Wt, 24 Grudzień 2024, 23:46:58 »
Ostatnia kartka to Hilda i Rożek tom 2