Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 725222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LukCook

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3435 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 17:11:39 »
Jeśli dokładnie przyjrzycie się pięciu pierwszym kartkom z naszego Komiksowego Kalendarza Adwentowego z zapowiedziami na 2025 rok, to dostrzeżecie, że układają się one w nasz plan wydawniczy na styczeń 🙂
A konkretnie na koniec stycznia bo premiera tych pięciu tytułów 27 stycznia. Więcej szczegółów na naszej stronie w zakładce „Zapowiedzi” (link w komentarzu).

https://kultura.com.pl/kg/cat/premiery.html

Offline Death

« Odpowiedź #3436 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 23:01:39 »
Właśnie przeczytałem:

To, że komiks ten jest ważny, należy uznać za oczywiste, ale jest on również cholernie wciągający i dobrze napisany. Nie ma w Kaczkach tak znakomitych rysunków jak w Hołdzie dla ziemi Joe Sacco, ale pasują one do opowieści i są świetne narracyjnie. Dzięki czystej kresce bardzo łatwo przeczytać te 430 stron w kilka godzin i jednocześnie bardzo trudno się oderwać. Niektóre wątki pokrywają się ze wspomnianym dziełem Sacco, ale dokładniej mówiąc, wspaniale się te dwa dzieła uzupełniają. Mimo niewątpliwych walorów estetycznych i przepięknych rysunków Joe Sacco nie udało się dorównać Kate Beaton w jakości opowiadanej historii, Hołd dla ziemi miał momenty wciągające i ciekawe, ale bywał też strasznym kasztanem powtarzającym w kółko te same informacje. Kaczki zaś od początku do końca są świetnie napisaną opowieścią o Kanadzie i o trudach życia na prowincji tego wielkiego kraju, niszczeniu środowiska przez duże korporacje, ale też zawierają wątki nadużyć seksualnych w zamkniętych społecznościach robotników, opowiadają o upadku człowieka, jego godności i są przede wszystkim historią samotności jednostki w tłumie ludzi. Kaczki nie są też opowieścią jednostronną, w której to młoda dziewczyna pracująca w męskim środowisku, opowiada tylko jak to jej źle było, ale też rozumie z czego wynikają takie, a nie inne zachowania mężczyzn: samotność, izolacja, niezwykle ciężka praca, depresyjne środowisko, stosunek mężczyzn do kobiet w pracy 50:1. Bardzo dobry komiks.

Online Konrad

« Odpowiedź #3437 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 23:09:41 »
Kolejna zapowiedź to fińska seria fantasy Lilja złodziejka. W oryginalne są 3 grube tomy (po 280, 340 i 460 stron)
https://www.goodreads.com/series/258338-voro

Online Konrad

« Odpowiedź #3438 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 23:12:01 »
Dzisiejsza zapowiedź - Do poprawki Kasi Mazur

Online volker

« Odpowiedź #3439 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 07:50:27 »
@holcman
Czy zastanawiacie się nad wydaniem tego nowego komiksu duetu Rebelka/Moreno?

Offline misiokles

« Odpowiedź #3440 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 08:00:14 »
Nie psuj zabawy. Jeszcze trochę niewiadomych kartek z kalendarza zostało.

Online Konrad

« Odpowiedź #3441 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 23:35:06 »
Następna zapowiedź to Droga mleczna, o której więcej info wrzucałem tutaj:
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/kultura-gniewu/msg271651/#msg271651

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3442 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 15:33:06 »
Jeśli się nie mylę to chyba ten materiał ma znaleźć się w drugim zbiorczym Komiks dla Pixela. Rozmawiałem odnośnie KDP ze Śledziem na MFK (tym w Krakowie) i coś wspominał właśnie o zebraniu takich komiksów do tego zbiorczego, aby dopełnić album.
Drugi tom KDP trafił do przedsprzedaży na Allegro.
https://allegro.pl/oferta/komiks-dla-pixela-cz-2-michal-sledzinski-pixel-psx-extreme-przedsprzedaz-17013978639

Online Konrad

« Odpowiedź #3443 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 22:34:47 »
Tym razem kontynuacja - Hotel na skraju lasu tom 2 (z 3)

A przy okazji 1 tom można teraz dostać w Dedalusie za 32zł (65% rabatu)
https://dedalus.pl/komiksy/hotel-na-skraju-lasu-michal-hincza-magdalena-hincza

Jest też sporo innych komiksów od KG (i nie tylko) w śmiesznie niskich cenach:
https://dedalus.pl/komiksy/sort:price/direction:desc

Offline Death

« Odpowiedź #3444 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 23:18:32 »

Tak bardzo spodobało mi się niedawno wydane W ułamku sekundy, że sięgnąłem po zdecydowanie zbyt długo zalegające na półce inne dzieło Guya Delisle. Kupiłem go zapewne na premierę czyli...o kurde...7 lat temu. Ale potem czytałem jakieś opinie, że to słabszy komiks Delisle, że jest męczący i jakoś mi się odechciało, więc sobie stał na półce.
Czy Zakładnik jest słabszym komiksem Delisle? Raczej nie. Czy jest męczący? O tak. Ale właśnie taki ma być. Bo opowiada o nudzie, o męce człowieka, który został porwany i przetrzymywany kilka miesięcy w Czeczenii. Codzienna rutyna, czyli dwa posiłki dziennie i możliwość skorzystania z toalety, to jedne z niewielu wydarzeń, w których brał udział porwany, niebędące leżeniem przykutym kajdankami do kaloryfera w pustym pokoju. Komiks liczy 430 stron i przez dłuższą jego część obserwujemy tę rutynę, czyli materac, kajdanki, kaloryfer, śniadanie, materac, kajdanki, kaloryfer, kolacja, wiadro, materac, kajdanki, kaloryfer. Zostajemy sam na sam z myślami głównego bohatera, jego obawami i przemyśleniami. W tym komiksie atrakcją jest zdobycie jednego ząbka czosnku i jego smak, a największą frajdą piosenka, którą porwany usłyszał przez ścianę.
Perspektywa.
Małe szczęścia.
Nie wiesz dlaczego cię więżą, nie wiesz kiedy i czy w ogóle wyjdziesz. Materac, kaloryfer, kajdanki, pusty pokój. Aby nie zwariować przypominaj sobie w głowie przebieg największych bitew wygranych przez Napoleona - to mi się bardzo podobało, śledzisz losy gościa przykutego do kaloryfera, a nagle dostajesz wykład historyczny z rysunkami przedstawiającymi rozmieszczenie wojsk i komentarz pasjonata historii. 370 stron pęka bardzo szybko, zasługi ma tutaj niezwykle wciągająca nuda (właśnie tak!), ale także lekka kreska Delisle. A potem jest jeszcze świetny 60-stronicowy finał - chyba najlepsza część komiksu, na którą warto było czekać. Kolejna bardzo dobra cegiełka. Od czasu jak Timof wydał 18 lat temu Blankets, niezmiennie jednym z moich ulubionych rodzajów komiksu jest fajna opowiadająca o czyimś życiu cegłówka.

Online Konrad

« Odpowiedź #3445 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 13:37:50 »
Wczorajsza zapowiedź - Zesłańcy Jerzego Wróblewskiego

Offline Takesh

« Odpowiedź #3446 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 16:00:45 »
Zesłańcy!!!! Super! Ciekawe tylko jaka wersja, bo wziąłbym bardziej wypasione, powiększone i czarno-białe  8)

Online Konrad

« Odpowiedź #3447 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 22:40:26 »
Dzisiejsza zapowiedź to obsuwa z 2024, czyli Krew dziewicy
https://www.goodreads.com/book/show/61913604-blood-of-the-virgin

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #3448 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 08:32:24 »
Póki co do listy na 2025 wpadły mi "Zesłańcy" , "Krew Dziewicy" i "Znajome twarze"  - są jakieś orientacyjne (z dokładnością do kwartału) terminy wydania?

Online Konrad

« Odpowiedź #3449 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 01:45:34 »
Jest i finał Ostatecznej przygody Czopka Piotrka