Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3000 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:36:52 »
Kolega wyżej napisał ci, że praktycznie wszystko możesz dostać na rynku księgarskim lub aukcyjnym, za „śmieszne” pieniądze, a wydanie powiększone (kolekcjonerskie) są jedne z wielu. Ty najwyraźniej wolisz być nieobiektywny i mijać się z prawdą.

Przecież widać, że gość jest głuchy na argumenty i pała świętym, ale z „dupy wziętym” oburzeniem.

W połowie prawda. Argumenty nie dotyczące tego, o czym pisałem, kompletnie mnie nie ruszają.
Natomiast "oburzenie"? Najwidoczniej obracamy się w innych kręgach...

Offline freshmaker

« Odpowiedź #3001 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:49:23 »
czyli chciałbyś żeby ci wydali tego praktycznego pana tak samo ale mniejszego i taniej? to już czwarte wydanie albumowe jak dobrze liczę. na rynku będą dostępne jednocześnie wydanie a4 i powiększone.

a może to trollo? konto z 5 postami.

Online PabloWu

« Odpowiedź #3002 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 20:13:34 »
Czy liczysz się z tym, że jeśli nie czytasz tego, do czego się odnosisz, lub czytasz to wybiórczo, to możesz wyjść na nie do końca tak mądrego, jakbyś sobie życzył?

Wychodzi na to że kolekcjonerzy kiedyś to dopiero byli olewani, nie mieli wyboru, cieszyli się z tego co było wydawane i kupowali zwykłe wydania i nie kojarzę żeby ktoś beczał z tego powodu. Teraz ktoś do nich puścił oko i grasz jakieś gorzkie żale na fujarce że nie ma równolegle wydań zwykłych, kiedy kilka postów wyżej masz napisane ile ich było.
   Ale masz rację , za głupi jestem żeby to zrozumieć , tak czy inaczej trzymam kciuki, walcz o swoje do końca jak Tommy Lee Jones w Ściganym. Powodzenia i pozdrawiam.

Offline Death

« Odpowiedź #3003 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 21:03:47 »
Hmm...to może kupię tego Grabarza. W sumie chciałbym go przeczytać.

« Odpowiedź #3004 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 21:14:21 »
czyli chciałbyś żeby ci wydali tego praktycznego pana tak samo ale mniejszego i taniej? to już czwarte wydanie albumowe jak dobrze liczę. na rynku będą dostępne jednocześnie wydanie a4 i powiększone.

a może to trollo? konto z 5 postami.

Tak. Tysiące postów. To jest powód do dumy.

Panie Holcman, serdecznie przepraszam i wycofuję wszystkie pytania. Szczerze, nie szyderczo. Ci z postami szybko pomogli mi zrozumieć, że fani komiksów nie różnią się od żadnych innych grup społecznych i nie ma powodu, żeby jakakolwiek branża traktowała ich inaczej.

I już sobie pójdę.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3005 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 21:21:33 »
zaszczuliście człowieka

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3006 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 21:28:40 »
 :o co tu się...?!

No dobra, może nie jest jeszcze za późno: @Po prostu czytelnik, też używasz wielu słów i (przynajmniej ja) się zgubiłem :-\ Możesz napisać w jednym zdaniu czego właściwie chcesz od Kultury Gniewu? Podjęcia jakich działań?

Offline parsom

« Odpowiedź #3007 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 21:52:29 »
Jak to czego chce? Chce żeby było taniej, żeby przesyłka była darmowa i format nadawał się do czytania w kiblu. Jednakowoż ostatnie żądanie nie koresponduje z żądaniami innych, którzy najwyraźniej mają większe kible. 

Offline kosmoski

« Odpowiedź #3008 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 22:02:17 »
:o co tu się...?!

No dobra, może nie jest jeszcze za późno: @Po prostu czytelnik, też używasz wielu słów i (przynajmniej ja) się zgubiłem :-\ Możesz napisać w jednym zdaniu czego właściwie chcesz od Kultury Gniewu? Podjęcia jakich działań?

przeczytaj długiego posta ze 197, tam wszystko jest

potem @Po prostu czytelnik trochę się chyba nadmiernie rozemocjonował, ale w pierwszym poście poruszył dość ciekawe zagadnienie

a nawiązując do jednego z wątków, też się kiedyś zastanawiałem jakby "Encyklopedia kreskówek wyssanych z miętówek" rozeszła się w normalnej dystrybucji wydana nawet i równolegle do wersji kolekcjonerskiej (może i wtedy bym nawet sam kupił)

Offline Midar

« Odpowiedź #3009 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 22:26:51 »
… a nawiązując do jednego z wątków, też się kiedyś zastanawiałem jakby "Encyklopedia kreskówek wyssanych z miętówek" rozeszła się w normalnej dystrybucji wydana nawet i równolegle do wersji kolekcjonerskiej (może i wtedy bym nawet sam kupił)

To jest jakaś wersja kolekcjonerska? Chyba ta z dodatkami. Wyszło tego 1000 sztuk i cały czas jest dostępna w cenie 95 PLN. Można nabyć na gildii, w każdej dostępnej formie dostawy i płatności, więc dla mnie jest to normalna dystrybucja. Dodatkowo na stronie wydawnictwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #3010 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 22:29:49 »
zaszczuliście człowieka

Sam się zaszczuł  ::)
Bardzo podobają mi się jego teksty o "naśladowcach", kuriozalny poziom odklejenia (nawet jak na komiksowe standardy).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online PabloWu

« Odpowiedź #3011 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 22:32:29 »
przeczytaj długiego posta ze 197, tam wszystko jest

potem @Po prostu czytelnik trochę się chyba nadmiernie rozemocjonował, ale w pierwszym poście poruszył dość ciekawe zagadnienie

a nawiązując do jednego z wątków, też się kiedyś zastanawiałem jakby "Encyklopedia kreskówek wyssanych z miętówek" rozeszła się w normalnej dystrybucji wydana nawet i równolegle do wersji kolekcjonerskiej (może i wtedy bym nawet sam kupił)

Zagadnienie byłoby ciekawe jakby tylko takie wydania dominowały na rynku ale z tego co kojarzę prawie każde wznowienie czymś się różniło od poprzedniego ale były cenowo przystępne dla każdego a że po dziesięciu normalnych wydaniach jedenaste jest powiększone i trochę droższe to ja nie widzę w tym nic dziwnego.

Offline pablomas

« Odpowiedź #3012 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 23:19:36 »
U mnie takie pomniejszone wydania wylatują od razu. Miałem brać tego Grabarza, ale właśnie nie wezmę ze względu na format. Już od początku się zastanawiałem czy pomniejszą, zanim jeszcze zaczęliście pisać na forum i jak się okazało, że tak, to decyzja była prosta. Tymka i Mistrza oraz Jeża Jerzego też nie brałem pod uwagę jak tylko okazało się, że będzie mały format.
Tak samo nie brałem na przykład Trylogii Nikopola z Egmontu, jak było takie małe wydanie. Po prostu nie.
A u mnie wylatują wszystkie powiększone jak to trzymać leżąc na kanapie ? Taka cegła w twardej oprawie 300 stron ciężkie i niewygodne w ciul , a jest tego coraz więcej na rynku i nie jest prawdą że czytelnik ma wybór co do formatu , poprostu kupi lub nie.
Jestem komiksiarzem od x lat i nie przeszkadza mi miękka okładka i mały format bo chcę się zapoznać z treścią a nie stawiać tomy na piedestale.
Ale to już pisał kolega parę postów wstecz.
Troszkę normalności proszę.

Offline nekro

« Odpowiedź #3013 dnia: Pt, 12 Styczeń 2024, 06:35:22 »
Dla mnie wydania zbiorcze są najfajniejsze, a jeśli przy tym nie są pomniejszone to już w ogóle rarytas.
Pomniejszone "Opowieści Grabarza" ostatecznie możliwe że kupię, bo przez najbliższe lata nikt inny już tego zbiorczo nie wyda, co nie zmienia faktu, że jestem przeciwko tak drastycznym pomniejszeniom, bo w tym przypadku nie jest to zmiana kosmetyczna, wystarczy postawić obok siebie A4 i taki mały formacik, żeby zobaczyć różnicę.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Styczeń 2024, 06:59:34 wysłana przez nekro »

Offline Death

« Odpowiedź #3014 dnia: Pt, 12 Styczeń 2024, 06:52:41 »
Trochę mniejszy format nie jest problemem, bardzo fajny jest na przykład ten format, którego używa Timof w Kocie Rabina. Ale robić z A4 małą książeczkę, to drobne nieporozumienie. I tak samo niepotrzebne jest ładowanie każdego komiksu A4 w powiększony, jak robi to Scream. A jeszcze pojedynczy zeszyt w powiększonym i HC, to już w ogóle. Nie przesadzajmy w obie strony.
Grabarz byłby super jako integral w formacie integrala Bajek Urłałckich.