Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723972 razy)

Offline Enceladus

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2985 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 11:49:56 »

Proszę o info odnośnie materiałów zawartych w tym zbiorze, czy pokrywa się to z tym co już było wydane, czy może są treści dodatkowe?
Jeśli się nie pokrywa, to czego brakuje, czy i kiedy będzie album 2?
Jeśli są treści dodatkowe to jakie?
Jeśli się w pełni pokrywa to nie mam pytań.

Sama zmiana formatu w tym przypadku nie będzie mi przeszkadzać.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2986 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 12:10:14 »
Jaszczu- niestety to format 165x235 mm, a nie 260mm jak napisałeś. Format pomniejszony aż o 38% w stosunku do oryginału.
Zobaczymy jak to wyjdzie.

Czeski błąd, przepraszam. Zanim napisałem tego posta, sprawdziłem inne komiksy w tym formacie z KG.
Są to m.in."Czy wszystko smakuje?", "W ten sposób znikam", "Toshiro, "Ratboy" czy zbiorcze "Na szybko spisane"(też pomniejszone w stosunku do pojedynczych albumów). Wszystkie te komiksy są bardziej gęste i tekstowo i graficznie od "Grabarza" i przy lekturze żadnego z nich nie miałem poczucia, że są wydrukowana w zbyt małym formacie.

Offline holcman

« Odpowiedź #2987 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 16:28:33 »
Proszę o info odnośnie materiałów zawartych w tym zbiorze, czy pokrywa się to z tym co już było wydane, czy może są treści dodatkowe?
Jeśli się nie pokrywa, to czego brakuje, czy i kiedy będzie album 2?
Jeśli są treści dodatkowe to jakie?
Jeśli się w pełni pokrywa to nie mam pytań.

Sama zmiana formatu w tym przypadku nie będzie mi przeszkadzać.

Nowy wstęp Michała Siromskiego, nowy komiks pt. „Początek”, wcześniej nie publikowane ilustracje.
Ponadto wiele plansz zostało poprawionych przez autora podczas prac nad albumem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Styczeń 2024, 16:34:43 wysłana przez holcman »

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2988 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 16:34:33 »
Nowy wstęp Michała Sirockiego, nowy komiks pt. „Początek”, wcześniej nie publikowane ilustracje.
Ponadto wiele plansz zostało poprawionych przez autora podczas prac nad albumem.

A czy względem tego co zostało już wydane są jakieś "braki"?
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline holcman

« Odpowiedź #2989 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 16:35:15 »
A czy względem tego co zostało już wydane są jakieś "braki"?

Nie ma ostatniego zeszytu, który będzie w tomie drugim.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2990 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 16:38:25 »
Dziękuję za odpowiedzi. Dodaje zatem do koszyka.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Styczeń 2024, 16:49:39 wysłana przez Enceladus »

Offline Eyeless

« Odpowiedź #2991 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 16:42:42 »
Chętnie przytulę grabarza w pomniejszonym, zwłaszcza z racji tego że jestem ofiarą braku pustych półek na nowe tytuły. Tymka też poznawałem w pomniejszonym zbiorczaku i bardzo miło wspominam pierwszą lekturę, nie odczuwałem jakoś specjalnie negatywnie tego formatu.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2992 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 17:26:07 »
  Opowieści Grabarza to był mój pierwszy zakup, bezpośrednio od autora z eleganckim wrysem bodajże w 2019 roku na mojej pierwszej Emefce i z miłą chęcią zapoznam się z kompletnym wydaniem zbiorczym, bo świat przedstawiony kupił mnie swoją oryginalnością ,klimatem i poczuciem humoru. Tak, nostalgia to nie tylko Tm-semic i komiksy z peerelu  ;) 
   Skoro autor zaakceptował pomniejszony format to wierzę w to że będzie dobrze  :)   kupię, zapoznam się, ocenię - czuję w kościach że to będą dobrze wydane złotówki.

« Odpowiedź #2993 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 18:19:23 »
Ten brak odpowiedzi mówi tylko o jednym - wysłałem Pana post do wspólników, żeby też go poznali i mogli się wypowiedzieć. Nie jest to post, na który odpowiada się szybko.

Wywyższanie się? Gdzie?

Na każdy post można odpowiedzieć szybko, to już kwestia chęci. Nie może mi Pan mieć za złe, że gdy zobaczyłem, że odpowiada Pan na inne a mój ledwie Pan drasnął, poczułem się zignorowany. Nie miałem żadnego powodu do przypuszczania, że jest inaczej. O wspólnikach wspomniał Pan dopiero teraz.

No i czy ja naprawdę poruszyłem jakieś tematy, o których nie mieliście pojęcia, które wymagają konsultacji gremium? Naprawdę nie wiedzieliście, że większość waszych odbiorców to nie ci, którzy ciągle z różnych przyczyn wrzeszczą w internecie?

Jeśli chodzi o wywyższanie się, miałem na myśli rozmowy z innymi osobami. Jest kilka przykładów, ale jeśli Pan uważa, że tak nie jest, to i tak żaden argument Pana nie przekona.

Natomiast w takim układzie proponuję, żeby wysłał go Pan również do Ongrysa. Obecną politykę wydajecie się mieć wspólną.

I jeszcze dla tych, którzy nie do końca zrozumieli, ale oczywiście muszą zabrać głos: chodziło głównie o nieodbieranie ludziom możliwości wyboru. Jeśli użyłem zbyt wielu słów i nie wystarczyło uwagi na wszystkie, to chyba powinienem przeprosić.

Ale z drugiej strony możliwości wyboru są odbierane na każdym kroku w praktycznie każdej dziedzinie życia a ludzie pieją z zachwytu (uprzedzę tych "mądrzejszych" - tu nie ma podtekstu politycznego), więc dlaczego wydawnictwa komiksowe miałyby zachowywać się inaczej?

Offline Midar

« Odpowiedź #2994 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 18:35:26 »
Naprawdę nie wiedzieliście, że większość waszych odbiorców to nie ci, którzy ciągle z różnych przyczyn wrzeszczą w internecie?
Skąd to wiadomo? Może to właśnie ci, a Twój głos należy do nielicznych?

Ongrys obok wypasionych wydań „Skąd się bierze woda sodowa”, wydał też masowe i tanie (10 wydanie) tego komiksu. Twoje pretensje są tu bezpodstawne.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Styczeń 2024, 18:44:09 wysłana przez Midar »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2995 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:01:11 »
wracając do mnogości wydań baranowskiego:
- tanie wydania z egmontu oraz ongrysa - sukcesywnie dodrukowywane od 10 lat - porady praktycznego pana można kupić nadal w bonito za 35 pln
- dodruki z ongrysa wersja powiększona
- na co dybie z kg - dodrukowane trzy razy w a4, teraz wersja powiększona
- wampiry a4 z kultury - 3 wydania a4, teraz powiększone
- kolekcjonerskie płócienne z gildii i ongrysa
- kolekcjonerska woda sodowa z ongrysa w wersji kolorowej i czb

te wydania są dostępne od momentu wydań egmontu czyli 2002?

nie wspominam o wydaniach kaw, cały czas dostępnych na allegro.

« Odpowiedź #2996 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:19:23 »
No i znów najwidoczniej za dużo słów.

Ten cham chce nam odebrać nasze "kolekcjonaty". Gdzie moje widły? Gdzie moja pochodnia?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2997 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:28:19 »

Ten cham chce nam odebrać nasze "kolekcjonaty". Gdzie moje widły? Gdzie moja pochodnia?

Człowieku, post wyżej masz podane ile było i jest normalnych wydań które można kupić za przystępną cenę. Nie jestem kolekcjonerem ale to dobrze że wydawnictwa kierują też dla nich bardziej wypasione wersje. Jak ktoś chce poczytać Baranowskiego to ma mnóstwo możliwości, wystarczy chcieć.

Offline Midar

« Odpowiedź #2998 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:31:31 »

Kolega wyżej napisał ci, że praktycznie wszystko możesz dostać na rynku księgarskim lub aukcyjnym, za „śmieszne” pieniądze, a wydanie powiększone (kolekcjonerskie) są jedne z wielu. Ty najwyraźniej wolisz być nieobiektywny i mijać się z prawdą.

Człowieku, post wyżej masz podane ile było i jest normalnych wydań które można kupić za przystępną cenę. Nie jestem kolekcjonerem ale to dobrze że wydawnictwa kierują też dla nich bardziej wypasione wersje. Jak ktoś chce poczytać Baranowskiego to ma mnóstwo możliwości, wystarczy chcieć.

Przecież widać, że gość jest głuchy na argumenty i pała świętym, ale z „dupy wziętym” oburzeniem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:34:27 wysłana przez Midar »

« Odpowiedź #2999 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:33:38 »

Czy liczysz się z tym, że jeśli nie czytasz tego, do czego się odnosisz, lub czytasz to wybiórczo, to możesz wyjść na nie do końca tak mądrego, jakbyś sobie życzył?