Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723714 razy)

Offline Midar

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2955 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:11:07 »
Opowieści grabarza powinny być w A4. Co do wznawianych komiksów Baranowskiego, to standardowe formaty już były po wielokroć. Niektóre dzieła Tadeusza zasługują na to żeby ukazały się również w dużych, kolekcjonerskich formatach. Jak widać po schodzących nakładach, na takie wydania jest rynek i czytelnicy takich komiksów oczekują.

Ale wracając do Słonia, boję się, że walną od razu powiększony format, bo już chyba wspólnie zrobiliście z niego standard (przynajmniej dla komiksów Pana Baranowskiego).

Super jakby był powiększony.
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:15:31 wysłana przez Midar »

Offline holcman

« Odpowiedź #2956 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:14:04 »
Opowieści grabarza powinny być w A4.

Dlaczego?

Offline Midar

« Odpowiedź #2957 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:19:15 »
Bo moim zdaniem w takim formacie bardzo dobrze się to czyta. Nie lubię czytać pomniejszonych wydań, wolę raczej ruch w drugą stronę. Podobnie mam z Jeżem, kupiłem pięć tomów wydania zbiorczego, ale komfort czytania mam tylko przy pojedynczych większych albumach.

Offline holcman

« Odpowiedź #2958 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:28:24 »
Bo moim zdaniem w takim formacie bardzo dobrze się to czyta. Nie lubię czytać pomniejszonych wydań, wolę raczej ruch w drugą stronę. Podobnie mam z Jeżem, kupiłem pięć tomów wydania zbiorczego, ale komfort czytania mam tylko przy pojedynczych większych albumach.

A ja wolę mniejsze formaty, szczególnie jeśli kreska, budowa kadru, kompozycja stron nie wymaga szczególnie dużych przestrzeni. Z kolei w przypadku Baranowskiego dopiero w tych nowych formatach takie „Na co dybie...” ma właściwy „oddech”.

Offline nekro

« Odpowiedź #2959 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:30:07 »
U mnie podobnie jak u kolegi wyżej. Poza tym, zmniejszenie w tym przypadku jest konkretne. Gdyby zatrzymać się chociaż na 26 cm, a nie iść w taką skrajność. Mimo wszystko kusi żeby kupić, bo w końcu to wydanie zbiorcze, ale żeby tak ciąć...

Offline kv

« Odpowiedź #2960 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:41:32 »
Ja przez te zmniejszone formaty musiałem zacząć nosić okulary 8) - ale może to tylko starość  :o

Offline Leyek

« Odpowiedź #2961 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:50:52 »
A dla nas format, w którym autor sam wydaje OG jest trochę za duży, do jego kreski nam bardziej pasuje właśnie ten mniejszy.

Autor się nie zna, czytelnicy się nie znają. Tylko wydawcy nieomylne wyrocznie ;)

Offline holcman

« Odpowiedź #2962 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:08:04 »
Autor się nie zna, czytelnicy się nie znają. Tylko wydawcy nieomylne wyrocznie ;)

A myślisz, że ten nowy format nie był konsultowany z autorem?

Online freshmaker

« Odpowiedź #2963 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:08:29 »
zmniejszony format to miały lucky i tintin z egmontu, do czytania z lupą. na co dybie najlepiej wygląda w tym powiększonym formacie, bo np odcinki z orient menem nawet w a4 mają niektóre dymki trudno czytelne. rozśmieszył mnie ten płaczliwy post czytelnika - szczególnie odnośnie wydań komiksów TB - które ukazały się i ukazują we wszelkich możliwych formatach i konfiguracjach. miętówki są droższe bo pewnie zależy to od nakładu, więcej osób kupi oryginalne komiksy autora a nie tribute album.

Offline Pinto

« Odpowiedź #2964 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:11:17 »
Czytelnicy chcieliby Grabarza w normalnym rozmiarze, ale nie.... Redaktor Holcman będzie uprawiał erystykę i wmawiał czytelnikom, że to dla nich lepsze rozwiązanie.

Online parsom

« Odpowiedź #2965 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:11:26 »
Z opisu wynika, że w "Opowieściach grabarza" będą zeszyty 1-3 (w całości), plus "Serce" i tyko wybrane rzeczy z zeszytu numer 4 (czyli z "Ilustracji")?
Skoro nie ma zeszytu numer 5, to czy to znaczy, że kiedyś będzie zbiorczy tom 2?

Offline nekro

« Odpowiedź #2966 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:16:35 »
W tym rzecz, że chciałbym w NORMALNYM rozmiarze, nie powiększonym i nie pomniejszonym i tyle, bo ten który ma wyjść to różnica ogromna.

Offline Pinto

« Odpowiedź #2967 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:19:37 »
A myślisz, że ten nowy format nie był konsultowany z autorem?
Jeśli już robicie dziadowskie oszczędności na formacie, to przynajmniej nie róbcie idiotów z klientów. Napiszcie wprost, że tak się bardziej opłaca, albo po prostu lepiej zamilczeć.

Offline holcman

« Odpowiedź #2968 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:23:45 »
Jeśli już robicie dziadowskie oszczędności na formacie, to przynajmniej nie róbcie idiotów z klientów. Napiszcie wprost, że tak się bardziej opłaca, albo po prostu lepiej zamilczeć.

Nie, nie robimy tego ze względu na oszczędności, po prosu naszym zdaniem tak będzie lepiej. Kropka. A już te emocjonalne szantaże o robieniu z czytelników idiotów to naprawdę możesz sobie darować. Lepiej zamilczeć.

Offline holcman

« Odpowiedź #2969 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:24:40 »
Z opisu wynika, że w "Opowieściach grabarza" będą zeszyty 1-3 (w całości), plus "Serce" i tyko wybrane rzeczy z zeszytu numer 4 (czyli z "Ilustracji")?
Skoro nie ma zeszytu numer 5, to czy to znaczy, że kiedyś będzie zbiorczy tom 2?

Jest taki plan. Ale może nie dojść do skutku bo format nie jest NORMALNY :-)