Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723737 razy)

Offline PabloWu

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2910 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:33:42 »
Ktoś widział kiedyś jakąś erratę dołączoną do komiksu?

Jak dobrze pamiętam to Monster od Hanami miał coś na zasadzie " wklej se nowy dymek w miejsce babola".

Online volker

« Odpowiedź #2911 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:37:45 »
Achtung Zelig! ;)

Offline Takesh

« Odpowiedź #2912 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:38:47 »

Timof wklejał, a właściwie sam autor, w Panterze.

A najlepsza errata to ta z 1 wydania Achtung Zelig. Nie wiem ,czy jest powtórzona w kolejnych, ale ja ciągle się nią zachwycam  8)

Offline PJP

« Odpowiedź #2913 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:40:20 »
W Klossie była naklejka ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #2914 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:44:52 »
Nie o tym pisałem, ale jak możesz dostrzec we wpisach powyżej, tych errat trochę jednak było w komiksach (zdarzają się nawet takie kurioza jak wklejanie tekstów w dymki).
Rozumiem, że jesteś na początku swojej przygody z czytaniem komiksów i nieustająco trzymam kciuki, żebyś jak najbardziej poszerzył swoje horyzonty.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2915 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:56:48 »
I nie tylko jak wydawać, ale również jak tłumaczyć, składać, dystrybuować, ba, nawet jak rysować.
Wielki potencjał profesjonalistów drzemie w narodzie, drzemie i się marnuje, a mogło być tak pięknie  :-[
Opowiesz nam, jakby mogło być "pięknie"?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline holcman

« Odpowiedź #2916 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:57:17 »
my jako konsumenci za niego płacimy i mamy prawo wymagać.

Pełna zgoda, dlatego bardzo za te błędy przepraszam. Podejrzewam, że niewielu czytelników wkurzają one w równym stopniu, co mnie. Bo też wiem ile pracy w ten komiks było włożone.

Offline holcman

« Odpowiedź #2917 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:58:09 »
Timof wklejał, a właściwie sam autor, w Panterze.

A ja z ekipą pomagałem Timofowi wklejać w którymś tomie Hanselmana.

Offline komiks

« Odpowiedź #2918 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 21:08:20 »
Wersja z szarościami ukazała się jesienią ubiegłego roku jako „kolekcjonerska” i z inną okładką. Anglojęzyczne wydanie ukazywało się później niż nasze, więc pewnie już mogli wybrać, czy chcą b-w, czy szarości. My takiego wyboru nie mieliśmy.

Czy jest możliwość, że wydacie wersję kolekcjonerską w jakimś małym nakładzie? Przykładowo Mandioca wydaje Drogę - Manu Larceneta w dwóch wersjach, wersja B&W Deluxe jest w niższym nakładzie i droższa.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #2919 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 21:08:50 »
Opowiesz nam, jakby mogło być "pięknie"?
Raczej liczę na to, że ty i kilku innych "entuzjastów jedynego właściwego komiksu" to zrobi, zamiast czekać, aż ktoś was wyręczy.
BTW Masz coś konkretnego do powiedzenia w omawianym tutaj wątku errat i błędów, czy wpadłeś jedynie bo szukasz pretekstu do zadymy?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline starcek

« Odpowiedź #2920 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 21:25:04 »
Ale oczywiście zdajesz sobie sprawę, że od wieków istnieje coś takiego jak "errata", która jest namacalnym dowodem, że takie błędy są czymś dosyć powszechnym i nie dotyczą jedynie rynku komiksowego?

A wiesz, że errata zwyczajowo dołączona do książki obejmuje to, co znaleziono po wydruku, ale przed dystrybucją? Tymczasem odnosiłem się do sytuacji, gdy kiksy ujawniane są przez czytelników na tym forum, a większość wyraża opnie, o których napisałem. Jest dobrze, bo wydali...

Tak na marginesie kiksów. Ja mam od miesiąca jakiegoś pecha, bo w co drugiej książce, którą biorę do ręki, a to znajdę literówkę, a to jakiś błąd merytoryczny typu pomylenie Józefa Mackiewicza ze Stanisławem "Catem" Mackiewiczem! Czas umierać.

To jak? Drugie wydanie Bomby będzie w szarościach i po korekcie? Dla kolegi pytam...

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline holcman

« Odpowiedź #2921 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 21:33:36 »

To jak? Drugie wydanie Bomby będzie w szarościach i po korekcie? Dla kolegi pytam...

Po korekcie jest już to wydanie. A jeśli dojdzie do kolejnego to na pewno te rzeczy zostaną poprawione.
Ale czy dojdzie - nie wiem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2922 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 21:38:55 »
A wiesz, że errata zwyczajowo dołączona do książki obejmuje to, co znaleziono po wydruku, ale przed dystrybucją?

Nie wiem czy uwierzysz, ale staram się pisać jak najbardziej zrozumiale. I kiedy nawiązałem do "erraty", to wydawało mi się, że była to dosyć jednoznaczna odpowiedź na twój zarzut o szczególnym przypadku rynku komiksowego:
Ale oczywiście zdajesz sobie sprawę, że od wieków istnieje coś takiego jak "errata", która jest namacalnym dowodem, że takie błędy są czymś dosyć powszechnym i nie dotyczą jedynie rynku komiksowego?
Zaskakuje mnie również, że sam piszesz o błędach, na które trafisz w książkach, a jednak stygmatyzujesz jedynie rynek komiksowy. Dziwne podejście.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2923 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 21:50:34 »
Co do errat jeszcze Red Sun dodawał naklejki na 2 tomy Wind Breaker, bo wydali oba na raz (jako swój debiut) i na grzbiecie stało "Wind Braker".

Pewnie można sprawdzać "podstawowe fakty" w źródłach, ale jest ich taka ilość, że wydanie komiksu by się opóźniło o rok, dwa... Człowiek nie jest nieomylny...

Offline pokia

« Odpowiedź #2924 dnia: Pn, 08 Styczeń 2024, 09:41:15 »
@Szymonie czyżbyś się nie przyzwyczaił ze na tym forum wszyscy lepiej wiedzą od wydawców i samych twórców jak wydawać komiksy?   ;)

Ja mam czasami wrażenie, że ⅓ użytkowników tego forum, to wydawcy, twórcy i współtwórcy komiksów.
A nawet jeśli tak nie jest, to można by tutaj dobrać kadrę do wydawnictwa idealnego.

Macie typy? Kto na redaktora, a kto na korektę?