Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2895 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 18:29:36 »
Krew człowieka zalewa, gdy dowiaduje się o takich rzeczach. I co napisze Holcman o tej zubożonej grafice w "Bombie"? Znowu "O kurde! Sorry!"? ::)

EDIT:
Wygląda na to, że te szarości są chyba tylko w amerykańskim wydaniu, więc można wybaczyć. Ale te błędy merytoryczne?

Zubożonej? Taka była oryginalna wersja francuska. Wersja z szarościami ukazała się jesienią ubiegłego roku jako „kolekcjonerska” i z inną okładką. Anglojęzyczne wydanie ukazywało się później niż nasze, więc pewnie już mogli wybrać, czy chcą b-w, czy szarości. My takiego wyboru nie mieliśmy.

Błędy - ponownie przepraszam. Przekazałem te uwagi tłumaczowi, redaktorowi - biją się w piersi, ale jednocześnie mają świadomość ile pomyłek z oryginału udało się wychwycić i poprawić.

Bubel? Zachowujmy proporcje, proszę. „Bomba” to olbrzymi komiks, ponad 260 000 znaków. Pomyłki mogą się zdarzyć, ale nie wylewajmy dziecka z kąpielą.

Offline holcman

« Odpowiedź #2896 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 18:31:14 »
Wow, wydawało mi się, że na rautach dla wydawców we Francji, Szymon jakoś się odnajduje. Ale patrząc z drugiej strony, to faktycznie, wśród tej wyselekcjonowanej genetycznie, wielopokoleniowej elity, Polacy mogą się czuć trochę przypadkowo, hm… :O

Jestem w komiksie totalnie przypadkiem. Gdybym gdzieś w 81' nie ściągnął z półki u kuzyna Relaxu to dzisiaj by mnie tu nie było.

Online michał81

« Odpowiedź #2897 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 18:53:52 »
@Szymonie czyżbyś się nie przyzwyczaił ze na tym forum wszyscy lepiej wiedzą od wydawców i samych twórców jak wydawać komiksy?   ;)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2898 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:18:38 »
@Szymonie czyżbyś się nie przyzwyczaił ze na tym forum wszyscy lepiej wiedzą od wydawców i samych twórców jak wydawać komiksy?   ;)
Może nie wiem jak wydawać komiksy, ale na pewno sprawdziłbym podstawowe fakty historyczne przed publikacją danego tytułu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2899 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:21:34 »
Wszyscy to może za dużo powiedziane, ale wielu tak.
I nie tylko jak wydawać, ale również jak tłumaczyć, składać, dystrybuować, ba, nawet jak rysować.
Wielki potencjał profesjonalistów drzemie w narodzie, drzemie i się marnuje, a mogło być tak pięknie  :-[
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline parsom

« Odpowiedź #2900 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:26:38 »
Jestem w komiksie totalnie przypadkiem. Gdybym gdzieś w 81' nie ściągnął z półki u kuzyna Relaxu to dzisiaj by mnie tu nie było.

Nie miał na tej półce Playboya?
Błąd z anszlusem głupi (w sumie aż mnie dziwi jak ten tłumacz to tłumaczył), ale również się zgadzam, że bez przesady.

Online michał81

« Odpowiedź #2901 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:28:09 »
Może nie wiem jak wydawać komiksy, ale na pewno sprawdziłbym podstawowe fakty historyczne przed publikacją danego tytułu.
Jak mówiłem. Same chodzące nieomylny idealny na tym forum.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2902 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:31:48 »
Przypominam, że ci nieomylni i nieprzypadkowi Francuzi, którzy zanim zaczną zajmować się komiksem przechodzą dwudziestoletnie szkolenie z wszelkich dziedzin, sieknęli Pałac Kultury w Warszawie podczas II Wojny Światowej w komiksie "Irena" :)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2903 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:41:31 »
Jak mówiłem. Same chodzące nieomylny idealny na tym forum.
Hahahahahah. Serio? Naprawdę tak trudno zajrzeć do wiarygodnego źródła i sprawdzić poprawność daty? Nie jest to przecież żadna wiedza tajemna. A tłumaczenie wydawcy, argumentem że osoby na tym forum same powinny spróbować wydawania komiksów jest żenujące. Kultura Gniewu, Mucha, Egmont czy ktokolwiek inny, nie robi nikomu łaski, że wrzuci dany tytuł na polski rynek. Wiesz dlaczego? Nie? To zdradzę ci tajemnice - bo my jako konsumenci za niego płacimy i mamy prawo wymagać.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2904 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:48:28 »

Bez przesady z tym "wszyscy" , sygnalizowanie że gdzieś jest błąd nie oznacza od razu że ktoś jest " lepsiejszy" a forum jest po to żeby dyskutować : lepiej, gorzej, mądrzej, głupiej , tak jak to w życiu bywa. Najważniejsze żeby odbywało się to, nawiązując do tematu , z Kulturą  ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #2905 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 19:51:27 »
[...] my jako konsumenci za niego płacimy i mamy prawo wymagać.
Oczywiście, tyle tylko, że np. (zmodyfikowany przez @Pinto) wpis o "przypadkowych ludziach" to jeden z dosyć powszechnych przejawów czegoś trochę innego niż "wymagania nabywcy"  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2906 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:05:52 »
Oczywiście, tyle tylko, że np. (zmodyfikowany przez @Pinto) wpis o "przypadkowych ludziach" to jeden z dosyć powszechnych przejawów czegoś trochę innego niż "wymagania nabywcy"  ::)
Zgadza się, ale to już nie mój problem:) Ja zabrałem głos  jako osoba, którą interesuje jedynie produkt finalny tj. czy komiks jest dobrze wydany, przetłumaczony i czy nie zawiera błędów merytorycznych.

Offline starcek

« Odpowiedź #2907 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:08:30 »
[...] To zdradzę ci tajemnice - bo my jako konsumenci za niego płacimy i mamy prawo wymagać.

Nie, nie, na pewno nie w przypadku rynku komiksowego. Najważniejsze, że wyszło po polsku, a jakieś literówki, błędy w tłumaczeniu czy likwidowanie rozkładówek. To pryszcz. To się zupełnie nie liczy. Posiedź dłużej na forum, zmienisz zdanie.  ;D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2908 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:21:32 »
Nie, nie, na pewno nie w przypadku rynku komiksowego. Najważniejsze, że wyszło po polsku, a jakieś literówki, błędy w tłumaczeniu czy likwidowanie rozkładówek. To pryszcz.

Ale oczywiście zdajesz sobie sprawę, że od wieków istnieje coś takiego jak "errata", która jest namacalnym dowodem, że takie błędy są czymś dosyć powszechnym i nie dotyczą jedynie rynku komiksowego?

Offline Pinto

« Odpowiedź #2909 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 20:27:11 »
Ktoś widział kiedyś jakąś erratę dołączoną do komiksu?