Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2850 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 22:57:19 »
Wiele już tych kartek w Komiksowym Kalendarzu Adwentowym nie zostało 🙁
Dzisiaj komiks, który za chwilę będzie obchodził dwudziestolecie publikacji. Komiks, bez którego historia Kultury Gniewu mogła potoczyć się zupełnie inaczej (jego sukces ośmielił Jarka Składanka do rozwoju wydawnictwa) - „Achtung Zelig! Druga wojna” Krzysztofa Gawronkiewicza i Krystiana Rosenberga. A tym razem również z kolorami Grażyny Kasprzak!
Wersja kolorowa ukazała się 18 lat temu we Francji nakładem wydawnictwa Casterman, a polski czytelnik nie miał okazji jej czytać. Pomyśleliśmy, że warto to zmienić 🙂
Akcja komiksu osadzona jest w Polsce na początku II wojny światowej jesienią 1939 roku. Zelig wraz z ojcem uciekając od wojennej zawieruchy natykają się na grupę żołnierzy niemieckich, którym przewodzi tajemniczy karzeł o paranormalnych zdolnościach wynajęty przez nazistów do spełnienia szczególnej misji.
Niezwykła historia, w którą trudno nie zagłębić się i nie dociekać jej sensu. Nie ujawni on się nam w prostej postaci, a niektórym, być może, nie objawi się wcale.
Z perspektywy 20 lat od publikacji można śmiało powiedzieć, że to jeden z najważniejszych polskich komiksów nie tylko XXI wieku, ale w ogóle.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2851 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 23:48:05 »
już kiedyś przy premierze tomu czb złapałem się na pohypeowanie tego komiksu. nadal nie rozumiem jego fenomenu.

Offline volker

« Odpowiedź #2852 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 00:14:42 »
Pamiętam jak w empiku dwie dekady temu przypadkiem wpadł mi do ręki i nie mogłem się od niego oderwać. Dzieki niemu przypomniałem sobie, że istnieje takie medium jak komiks i okazało się, że to nie tylko Tytusy i Supermany ale też i coś ambitniejszego i tak wróciłem do komiksów. Rysunki, historia i klimat do dziś  budzą mój podziw. Chociaż wg mnie porównując wersja cz-biała jest dużo lepsza. Kolory trochę zacierają szczegóły i psują klimat tamtych czasów. Cieszę się, że ten komiks wraca do sklepów.

Offline KzT

« Odpowiedź #2853 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 11:31:00 »
W sumie rozumiem osoby, które podejrzliwie podchodzą do "Achtung Zelig!". Gdy się temu przyjrzeć bliżej, to komiks ten składa się z ciągu żartów i dekonstrukcji. Nie ma tam scenariusza, ale jest pomysł, klimat i warsztat. No właśnie: to jest przede wszystkim majstersztyk Gawronkiewicza. Pamiętam jak oglądałem pierwsze plansze w AQQ w 1993 i to był efekt WOW (w małym formacie i w średniej jakości).
Jest tam jedna warstwa która – mam wrażenie – zrozumiała jest dla osób ukształtowanych za PRL. Ktoś, kto nie wychował się na Czterech pancernych, historiach o bohaterskich partyzantach AL i innych produktach propagandowych tego nie wyłapie. Ale to tylko jedna warstwa. Mimo, że komiks ten powstał w określonym miejscu i czasie, to w swojej takiej oniryczności wyrasta poza ten kontekst.
Przy okazji to jest apogeum podejścia z lat ’90. To był czas wielkich i ambitnych planów na cykle komiksowe liczące wiele tomów (vide „Miasto trędowatych” Birka), z czego nic właściwie nie wyszło. Że posłużę się cytatem z recenzji sprzed dwudziestu lat: „Przy tych wszystkich zachwytach, pamiętajmy jednak, że „Achtung Zelig! Druga wojna” to zaledwie część opowieści, początek odysei, dopiero zarysowanie głównych postaci. Aby ocenić całość trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Miejmy nadzieję, że nie zbyt długo.”
No właśnie, to jest dokument z czasów, gdy pojawiło się kilku bardzo utalentowanych twórców, którzy już-za-chwilę-już-za-moment mieli zastąpić uznanych komiksiarzy z czasów PRL zasypując nas arcydziełami. A proza życia spowodowała, że wylądowali w agencjach reklamowych (gdzie mam nadzieję zarobili godne pieniądze).
Jak dla mnie arcydzieło. Mam francuską wersję w kolorze, ale oczywiście to wydanie również biorę. Gdyby się pojawiło czarno-białe, powiększone wydanie na offsecie, też bym wziął. To jest komiks, który zasługuje na jakiś rodzaj Artist’s Edition.

Offline Brvk

« Odpowiedź #2854 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 11:39:22 »
Lekko oniryczny, bajkowo-schizofreniczny, atmosferyczny scenariusz jest równie ważny w tym komiksie, jak przegenialna warstwa graficzna.

Zawsze słyszę w głowie muzykę akordeonu, gdy partyzanci ruszają do bitki.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2855 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 22:56:33 »
ciekawe czy pojawią się jakieś uczciwe recenzje achtunga, czy też ludzie będą się bali krytykować to Dzieło. komiksu od dłuższego czasu nie ma na rynku więc czas go wznowić, żeby wkurwic trochę osób i rozgrzać forum.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2856 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 22:58:28 »
Dwudziesta kartka z Komiksowego Kalendarza Adwentowego przed Wami!
Wrzaskun, antybohater stworzony przez francuskiego rysownika Tebo, wróci z ostatnią przygodą w 2024 roku!
Jeśli jeszcze nie znacie tego wybawiciela księżniczek i pogromcy śmierdzących smoków to na naszej stornie znajdziecie pierwszy tom z 40% rabatem!
Wrzaskun się nie patyczkuje: kroi, tnie i skraca o głowę wszystko, co może stanąć mu na drodze do pocałunku księżniczki. Dopiero potem się zastanawia.
Tebo, scenarzysta i rysownik komiksu, z nieukrywaną przyjemnością przepisuje na nowo stare bajki. Przejmując klasyczne kody gatunku, tworzy opowieść zadziorną, pełną akcji, humoru, słownej szermierki i barwnych, nieoczywistych postaci.

Offline holcman

« Odpowiedź #2857 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 00:30:20 »
ciekawe czy pojawią się jakieś uczciwe recenzje achtunga, czy też ludzie będą się bali krytykować to Dzieło. komiksu od dłuższego czasu nie ma na rynku więc czas go wznowić, żeby wkurwic trochę osób i rozgrzać forum.

Co to znaczy uczciwe recenzje?

Offline starcek

« Odpowiedź #2858 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 10:43:08 »
Tak jak zawsze: krytyka dzieła, które uznaję za słabe to uczciwa recenzja, krytyka lubianego, to zmowa kliki. :D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2859 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 10:43:15 »
takie które pokażą mocne i słabe strony tego komiksu. dużo osób boi się krytykować kultowe arcydzieła.

Offline starcek

« Odpowiedź #2860 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 10:45:19 »
To raczej piszesz o rzetelnej, wartościowej recencji, a takie to powoli zanikają w dobie internetu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2861 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 10:46:36 »
moze być post na forum, raczej tylko tu zaglądam.

Online misiokles

« Odpowiedź #2862 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 10:48:52 »
takie które pokażą mocne i słabe strony tego komiksu. dużo osób boi się krytykować kultowe arcydzieła.

Ale już w tych postach takie słabsze strony się pojawiły. Np. że to dopiero wstęp do dłuższej historii, która nigdy nie została dokończona. Przy premierze komiksu tego nie można było odczuć, więc nikt nie narzekał na pewne rozwiązania fabularne, które mogą doskwierać dziś. Ale to nie jest nieuczciwość.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2863 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 11:07:27 »
Uwielbiam "Achtung Zelig!". Ma nastrój pychy, kroczącej przed upadkiem. Niesie poczucie nieprzewidzianej klęski. Mami ułudą, eskapizmem, odwracając uwagę od faktu, że za chwilę najgorsze sześć lat. Jesień, drzewa bez liści, nic nie można zrobić. Poddajmy się, ale po co?

Co jakiś czas przeglądam sobie wersję czarno-białą i nadziwić się nie mogę.

Trochę boję się kolorów, szczerze mówiąc. To jak zobaczyć na żywo rodziców z ich nastoletnich czasów.

Ale oczywiście chcę zobaczyć.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2864 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 11:38:04 »
@holcman: a może akcja w stylu "Marszand Szninkiel" i dwa w jednym - czarno-biała i kolor?