Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723871 razy)

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2745 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:28:46 »
Nie rozumiem. Miałem kompletne wydanie Taurusa. Wyszło nowe wydanie z dodatkowym materiałem.

Ale jak się upierasz przy jednym wydawcy to proszę. Egmont wydał Hellboya wznowił kilka brakujących tomów, po czym wydał nowe wydanie z nowymi dodatkami i nowymi historiami nie wydanymi wcześniej. Ludzie bili brawo, nikt nie krzyczał "co z tymi którzy kupili stare wydania".

Ale to Parker i Hellboy, komiksy dla dorosłych. W przypadku komiksu dla dzieci takich rzeczy nie wolno robić!

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2746 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:32:19 »
Brawo KG. Wydawajcie dla dzieci, niech się stare chłopy i baby irytują, bo to domena starych chłopów i bab. Jak ktoś się tak czuje, to się nic na to nie poradzi.

Znowu pada sławetne "zmusza".

Egmont zmusza do brania kredytów na komiksy. KG zmusza do kupowania komiksów, inni wydawcy zmuszają do do czytania serii w oryginale...

Czytać się nie da tych bzdetów.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2747 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:32:50 »
A może najlepiej zaczekać i zobaczyć jak dokładnie będą się prezentować te komiksy.

Skoro są w dużej mierze niedostępne do zasadne jest ich wznowienie.
A skoro wydawca chce przy okazji podrasować to nowe wydanie to jest jego prawo.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline michał81

« Odpowiedź #2748 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:33:25 »
Ale to Parker i Hellboy, komiksy dla dorosłych. W przypadku komiksu dla dzieci takich rzeczy nie wolno robić!
Czego nie wolno robić? Wznawiać? Chyba zawsze można wznawiać wszystko jak się chce.

Szymon ja mam rozwiązanie problemu na to bódupcenie na forum. Niech autorzy wrzucą jakieś delikatne wątki lgbt do nowej edycji TiM. Od razu forum przestanie marudzić.

Online Leyek

« Odpowiedź #2749 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:33:55 »
Nie rozumiem. Miałem kompletne wydanie Taurusa. Wyszło nowe wydanie z dodatkowym materiałem.

Ale jak się upierasz przy jednym wydawcy to proszę. Egmont wydał Hellboya wznowił kilka brakujących tomów, po czym wydał nowe wydanie z nowymi dodatkami i nowymi historiami nie wydanymi wcześniej. Ludzie bili brawo, nikt nie krzyczał "co z tymi którzy kupili stare wydania".

Egmont to korpo, które Ciebie, mnie i resztę ma gdzieś, liczą się tylko tabelki.
KG zawsze miałem i w sumie nadal mam za wydawcę innego pokroju.

Swoją drogą jestem ciekaw czy zdziwienie @holcmana "oburzeniem" co do tego wydania jest autentyczne czy jednak spodziewali się, że niektórzy mogą mieć o to pretensje. Bo chyba za dobrze zna komiksowo, żeby tego nie przewidzieć ;)

Offline holcman

« Odpowiedź #2750 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:39:44 »
Czego nie wolno robić? Wznawiać? Chyba zawsze można wznawiać wszystko jak się chce.

Szymon ja mam rozwiązanie problemu na to bódupcenie na forum. Niech autorzy wrzucą jakieś delikatne wątki lgbt do nowej edycji TiM. Od razu forum przestanie marudzić.

To ironia była. A pomysł dobry, już piszę do chłopaków.

Offline holcman

« Odpowiedź #2751 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:41:27 »
Egmont to korpo, które Ciebie, mnie i resztę ma gdzieś, liczą się tylko tabelki.
KG zawsze miałem i w sumie nadal mam za wydawcę innego pokroju.

Swoją drogą jestem ciekaw czy zdziwienie @holcmana "oburzeniem" co do tego wydania jest autentyczne czy jednak spodziewali się, że niektórzy mogą mieć o to pretensje. Bo chyba za dobrze zna komiksowo, żeby tego nie przewidzieć ;)

Zupełnie poważnie - jak przeczytałem Twój komentarz to totalnie zbaraniałem. I cały czas jestem w szoku, że można tak odbierać zapowiedź nowej edycji. Nie mieści mi się takie patrzenie na to co robimy w głowie.

Online Leyek

« Odpowiedź #2752 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:50:54 »
Zupełnie poważnie - jak przeczytałem Twój komentarz to totalnie zbaraniałem. I cały czas jestem w szoku, że można tak odbierać zapowiedź nowej edycji. Nie mieści mi się takie patrzenie na to co robimy w głowie.

Może faktycznie użyłem w tamtej wypowiedzi jednego niepotrzebnego słowa odnośnie "frajerów", ale sam sens swojej wypowiedzi dalej podtrzymuję. I w kontekście powyższego cytatu dziwię się, że jako doświadczony wydawca nie rozumiesz reakcji potencjalnych klientów na powyższe wznowienie. @Sędzia przywołał dobrą analogię do ofert telefonii komórkowej.

Przecież kiedyś sami wydaliście zbiorcze Osiedle swoboda w 1 wydaniu w wersji wypasionej, a kolejne były "kastrowane" (choć może w 3 czy 4 wydaniu doszło trochę nowego materiału już nie pamiętam).

EDIT. A wystarczyło dodać do zapowiedzi parę słów: "nie martwcie się rozważymy wydanie nowych treści jako osobnej pozycji" i nie byłoby całego szumu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:55:06 wysłana przez Leyek »

Offline holcman

« Odpowiedź #2753 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 23:01:13 »
I w kontekście powyższego cytatu dziwię się, że jako doświadczony wydawca nie rozumiesz reakcji potencjalnych klientów na powyższe wznowienie. @Sędzia przywołał dobrą analogię do ofert telefonii komórkowej.

Przecież kiedyś sami wydaliście zbiorcze Osiedle swoboda w 1 wydaniu w wersji wypasionej, a kolejne były "kastrowane" (choć może w 3 czy 4 wydaniu doszło trochę nowego materiału już nie pamiętam).

EDIT. A wystarczyło dodać do zapowiedzi parę słów: "nie martwcie się rozważymy wydanie nowych treści jako osobnej pozycji" i nie byłoby całego szumu.

Wiesz co, ja poważnie piszę że dla mnie głównym odbiorcą tego komiksu są dzieciaki. I kontekście tego oburz na tym forum mocno mnie skonsternował. Wybaczcie, ale nie robimy tego komiksu dla Was.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2754 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 08:23:32 »
Wybaczcie, ale nie robimy tego komiksu dla Was.

To powinna być dla wszystkich oczywista oczywistość :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2755 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 10:42:23 »
A nowe historie chcą tworzyć autorzy, a z różnych względów nie mogą sobie pozwolić na tworzenie ich masowo tylko raz na parę miesięcy. Rozumiem, że powinnismy im zabronić? :-)

Zabrakło szczegółów w Waszej zapowiedzi, nie wynikało z niej, że tych historii nie będzie dużo (tak odbieram stwierdzenie "nie mogą sobie pozwolić na tworzenie ich masowo tylko raz na parę miesięcy."). W takiej sytuacji to nie bardzo da się na ten moment wydać je w inny sposób, tak jak np. nowe historie Jeża. To zmienia trochę perspektywę i da się wydawcę zrozumieć. Niemniej jednak to wydawca w taki, a nie inny sposób informował o nowych planszach.

Wiesz co, ja poważnie piszę że dla mnie głównym odbiorcą tego komiksu są dzieciaki. I kontekście tego oburz na tym forum mocno mnie skonsternował. Wybaczcie, ale nie robimy tego komiksu dla Was.

Zasadniczo odbiorcami (docelowymi) komiksów SH są również dzieciaki i co w związku z tym?

Ale wiesz, że stali klienci się ciągle zmieniają? Jedni sobie odpuszczają, inni się pojawiają i dopiero zaczynają swoją przygodę z komiksem. 7 lat, jakie minęły od poprzedniego wydania to kupa czasu. Nowi czytelnicy TiM jeszcze się wtedy nie urodzili.

Stali klienci się zmieniają, ale nie wszyscy. Warto dbać o tych, którzy są rzeczywiście stałymi klientami.

A jakie nowe historie się znalazły w Hellboyu w twardej oprawie? Bo żyłem w przekonaniu, że to są te same komiksy, tylko wydane w twardej (nie pisz o dodatkach, bo nie o nowe dodatki w nowym wydaniu TiMa toczy się dyskusja, a dla mnie osobiście dodatki do komiksów są zbędne).

I jeśli rzeczywiście były tam inne komiksy, to myślę, że nikt nie krzyczał dlatego że - z tego co pamiętam - Egmont wzbraniał się przed wznowieniem Hellboya. To czytelnicy prosili i TK się w końcu ugiął. Trudno w takim przypadku komuś coś wyrzucać. Ale tak jak napisałem, do tej pory byłem przekonany, że oba wydania zawierają ten sam materiał.

Online Leyek

« Odpowiedź #2756 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 10:51:13 »
To powinna być dla wszystkich oczywista oczywistość :)

Widzisz Ty wolisz poczytać superhero czy frankofony (strzelam wstaw co innego ewentualnie), a ja dla relaksu wolę od kolejnego taśmowego Batmana przeczytać takiego Tymka i Mistrza. Dziwię się bardzo pozycjonowaniu przez @holcmana tego komiksu jako "tylko dla dzieci". Tam jest humor uniwersalny, część nawiązań do zrozumienia tylko przez starszego czytelnika. Rozumiem pozycjonowanie Misia Zbysia jako tylko dla dzieci, ale Tymek to co innego.

Zresztą tak samo uniwersalnego Baranowskiego już jakoś KG wydaje nie myśląc o dzieciakach, choć idzie to w większości w Krótkich Gatkach. Tak odbieram te dopasione, powiększone wydania - po co są takie zrobione, to już chyba pytanie retoryczne -  żeby było ciut lepiej niż u Ongrysa i pasjonaci, żeby kupili po raz kolejny. A wydania zwykłego bez dodatków, z miękką okładką, format A4 za 30-40 zł "dla dzieciaków" brak.

Z mojej strony to tyle. Jak wydawca nie wydaje dla mnie (potencjalnego w tym przypadku i ogólnie stałego klienta) to jakoś to przeżyję.

A ten tekst o spekulowaniu to już w ogóle był słaby, jakoś wczoraj przegapiłem:

Takiego wydania, jak to pierwsze, gdzie grzbiety trzech tomów składają się w całość, już więcej nie będzie, więc Ci którzy kupili mogą już zacząć spekulować.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Grudzień 2023, 10:55:37 wysłana przez Leyek »

Offline holcman

« Odpowiedź #2757 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 11:08:44 »

A ten tekst o spekulowaniu to już w ogóle był słaby, jakoś wczoraj przegapiłem:

Podobnie słabe są teksty o zmuszaniu kogokolwiek do kupowania czegokolwiek.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2758 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 11:26:42 »
Nie rozumiem dramy. Dużo wydawnictw, wydaje nowe / zmienione / rozszerzone / czarno-białe / kolorowe, wydania komiksów, które już wydali. Dlaczego ma to komuś przeszkadzać? W wypadku KG, nie ma w sprzedaży większości tomów Tymka. Chwała, że wydają.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2759 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 11:33:08 »
@Leyek to nie chodzi o to kto co lubi czytać, tylko że taki TiM czy Asteriks czy Koksze to są serie stworzone dla dzieci (młodszych czytelników) dla nich rozwijane i wydawcy dla nich je wydają. To że jest to też dobra lektura dla dorosłych to tylko świadczy o ich uniwersalności ale "targetem" są dalej dzieci. Wg mnie to bardzo dobrze że znów wracają na rynek bo nowe dzieci zaczynające przygodę z komiksem będą mogły po TiM sięgnąć.