Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PJP

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2700 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 17:42:57 »
No i bardzo fajnie. Były odcinki z Razem, które były tam i tyle, więc czas na pokazanie ich większej liczbie czytelników :) Pocieszę, że już dużo nie zostało - po powiększonych wydaniach i mniej znanych zbiorach.
W tle czają się pierwsze grafiki i próby rysunkowe, ale to już jest naprawdę dla hardkorowych man... fanów.
Kolejnym krokiem mogłyby być kontynuacje rysowane przez innych twórców - na wzór kajkoszy, ale wątpię czy autor się zgodzi. Ale znając kreatywność tych i tamtych obstawiam, że mogą pojawić się "inspiracje" i "hołdy"  8)
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Grudzień 2023, 17:45:49 wysłana przez PJP »

Offline holcman

« Odpowiedź #2701 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 17:43:57 »
Nie mówię nie, ale zaczynam się zastawiać nad sensem kupowania nowych wydań Baranowskiego - tak szybko się przeterminowują...

Zasadniczo najszybciej przeterminowują się rzeczy nastawione na szybki i łatwy zarobek. Nie nasze podejście.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2702 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 18:41:31 »
czy przód i tył okładki będą tworzyły jeden rysunek?

Offline holcman

« Odpowiedź #2703 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 18:45:43 »
czy przód i tył okładki będą tworzyły jeden rysunek?

Tak.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2704 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:05:36 »
Normalnie jak Egmont, kolejny dubel :)

Dzisiaj specjalna kartka z KKA - z okazji Mikołajek 🙂

Wiemy, że czekaliście na kolejne wznowienie „Kronik jerozolimskich” (przekład Kasi Koły-Bielawskiej), jednego z najlepszych komiksów Guya Delisle. I w 2024 roku ten tytuł powróci na sklepowe półki. Nie stracił nic na aktualności, a biorąc pod uwagę obecną sytuację w Izraelu i Strefie Gazy może doczekać się nowych odczytań.

Przewidywana data premiery - pierwszy kwartał przyszłego roku.

Offline Death

« Odpowiedź #2705 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:20:50 »
No właśnie dopiero co mówiłem z kumplem, że KG powinno wznowić Kroniki Jerozolimskie, a Timof albumy Sacco. I super, to jest ten czas. :)
Kilka dni temu przeczytałem znakomite Tunele Rutu Modan i też są mega na czasie. Bardzo polecam ten wspaniały wielowątkowy komiks, w pierwszej warstwie jest fajną przygodówką o poszukiwaniu Arki Przymierza, ale relacje palestyńsko - izraelskie zostały przez autorkę ciekawie zarysowane.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2706 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:26:28 »
Kilka dni temu przeczytałem znakomite Tunele Rutu Modan i też są mega na czasie Bardzo polecam ten wspaniały wielowątkowy komiks, w pierwszej warstwie jest fajną przygodówką o poszukiwaniu Arki Przymierza, ale relacje palestyńsko - izraelskie zostały przez autorkę ciekawie zarysowane.

Ta ciekawie ze strony Izraela. W posłowiu Modan pisze sensownie, ale sam komiks jest mega proizraelski. Jacy to super fajni i nieszkodliwi są Ci osadnicy. Dla mnie agitka, która trafiła na kupkę do odsprzedania.

Offline holcman

« Odpowiedź #2707 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:38:50 »
Ta ciekawie ze strony Izraela. W posłowiu Modan pisze sensownie, ale sam komiks jest mega proizraelski. Jacy to super fajni i nieszkodliwi są Ci osadnicy. Dla mnie agitka, która trafiła na kupkę do odsprzedania.

COOOOO?! Polecam ponowną wnikliwą lekturę. To dla mnie najlepszy komiks Rutu, najbardziej zniuansowany i niejednoznaczny. Rozmawiałem sporo z Rutu o współczesnym Izraelu i ostatnie co można o niej powiedzieć, to że jest proizraelska, a kontekście rządów Bibiego to już w ogóle. Nie wiem, jak Ty to wyczytałeś z tego komiksu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2708 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:43:57 »
@holcman

Czytałem wnikliwie i aż byłem zdziwiony pozytywną antywojenną wymową posłowa (czy tam przedmowy i tak czytam takie rzeczy na końcu). Ale sam komiks to ocieplanie wizerunku osadników. Tutaj jakieś śmieszki, tam coś nieudacznie zrobią. A co robią naprawdę to każdy dobrze wie. I to, że jest tam też jakaś tam krytyka działań izraelskich wiele w moim odbiorze nie zmienia.

Offline holcman

« Odpowiedź #2709 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:47:33 »
@holcman

Ale sam komiks to ocieplanie wizerunku osadników.

Zupełnie nie miałem takiego wrażenia.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2710 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:51:04 »
Leyek, to wezmę od Ciebie te Tunele, bo mnie zaciekawiłeś.

EDIT:
Mam pytanie: czy ten komiks straciłby coś, jeżeli chodzi o główny wątek fabularny, po zaniechaniu poruszania wątków Izrael - Palestyna?
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Grudzień 2023, 19:56:50 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #2711 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 23:10:39 »
Mam pytanie: czy ten komiks straciłby coś, jeżeli chodzi o główny wątek fabularny, po zaniechaniu poruszania wątków Izrael - Palestyna?

Wszystko by stracił, bo komiks przestałby istnieć ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #2712 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 11:51:31 »
Przemycę tajne informacje z newslettera :) Corben to już był dawno awizowany, ale Wróblewskiego sobie nie przypominam.

Ale cóż to byłby za newsletter bez jakichś informacji specjalnie dla Was! Zrywamy więc dwie kolejne kartki z Komiksowego Kalendarza Adwentowego właśnie teraz (w mediach społecznościowych pojawią się one później) - w 2024 wydamy specjalne wydanie „Przyjaciół Roda Taylora”, westernowego klasyka Jerzego Wróblewskiego z lat 80. oraz „Mglisty świat”, pierwszy ze zremasterowanych komiksów klasyka amerykańskiego undergroundu Richarda Corbena!

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #2713 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 14:48:55 »
O matko, na tym Rodzie Taylorze uczyłem się czytać.
Biorę na pewno z czystego sentymentu!

Online Spiff

« Odpowiedź #2714 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 17:25:09 »
w 2024 wydamy specjalne wydanie „Przyjaciół Roda Taylora”, westernowego klasyka Jerzego Wróblewskiego z lat 80.
Pewnie "gratis" do powiększonego "Praktycznego Pana".  :D
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?