Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sędzia

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2685 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 20:23:00 »
na razie 3 na 4

Offline Archie

« Odpowiedź #2686 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 18:41:27 »
Na szczęście 2025 już mamy mocno obstawiony! :-)
Będą dodruki komiksów KRL-a?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Leyek

« Odpowiedź #2687 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 21:56:55 »
Wrzucę i tutaj, bo to ważne info:

Paszporty POLITYKI 2023: nominacje
KSIĄŻKA: Grzegorz Bogdał, Agnieszka Pajączkowska, Jacek Świdziński

No i wzięli i nominowali mnie do Paszportów Polityki.
Za "Festiwal". W kategorii literatura.

Jeszcze nie zdążyłem dokładnie przejrzeć wszystkich nominacji we wszystkich kategoriach, ale już widzę, że to będzie mocna edycja!

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/paszporty/2237258,1,paszporty-polityki-2023-oglaszamy-nominacje-i-nowa-kategorie-dla-czytelnikow.read

Co roku czekałem na nominacje, żeby sprawdzić czy dobrze obstawiałem, zaskoczyć się, a następnie ponadrabiać. Dlatego z pewną satysfakcją myślę o wszystkich, którzy w tym roku zrobią takie oczy!

Teraz KG nie ma wymówki i musi powznawiać wyprzedane pozycje ;)
Chyba tak świętują, że zapomnieli o dzisiejszym kalendarzu adwentowym :P

Offline Leyek

« Odpowiedź #2688 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 23:40:47 »

I leci piąta kartka z KKA!

„Porady Praktycznego Pana” Tadeusza Baranowskiego! Wydanie w formacie znanym już ze wznowień „Na co dybie w wielorybie czubek nosa Eskimosa”, „Bezdomnych wampirów o zmroku”, czy niedawnej antologii „Encyklopedia kreskówek wyssanych z miętówek”.

A w środku wszystkie porady Praktycznego Pana oraz mnóstwo dodatków, które nigdy wcześniej nie pojawiły się w żadnym z albumów o PP. Warto dodać, że na potrzeby tego albumu Tadeusz Baranowski namalował zupełnie nową okładkę!

Szykujemy też pewne niespodzianki związane z publikacją zbiorczego wydania „Porad Praktycznego Pana” 🙂

Offline Takesh

« Odpowiedź #2689 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 07:40:34 »
Czyli nowych odcinków nie będzie, tylko nowe dodatki? Dobrze zrozumiałem?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2690 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 08:04:14 »
ciekawe jak to będzie wyglądało w stosunku do wydania płóciennego, w którym były też odcinki przed przerysowaniem. nowa okładka, więc trzeba będzie kupić. TB jeszcze narysował nową okładkę do orient-mena, pytanie kto go wyda.

Offline greg0

« Odpowiedź #2691 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 08:17:06 »
Powiększony format "Praktycznego Pana" jest praktyczniejszy.
Normalny format był za mały, źle się to czytało/ oglądało. :)

Ważne żeby narzekać...

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2692 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 08:45:12 »
Skończyłem wczoraj czytać "Zamek Śpiący". I, no cóż, po całym hypie związanym z tym tytułem, spodziewałem się czegoś wybitnego, przełomowego czy sam nie wiem, po prostu "innego".
Przede wszystkim pozycja dla mnie nierówna. Składa się właściwie z trzech części: retellingu historii śpiącej królewny (najsłabsza część), historii przybycia (głównej?) bohaterki do Zamku i poznawanie mieszkańców, historia (historie) opowiadane przez siostrę Miła (najciekawsza część).
Bohaterowie - liczni, tajemniczy. Najwięcej dowiadujemy się o siostrze Miłej (jej historia to znaczna część komiksu), historia pozostałych postaci nakreślona oszczędniej, sporo tajemnic pozostaje do odkrycia. Być może odpowiedzi zostały umieszczone w kolejnej części.
Kreacja świata budzi pewne wątpliwości - akcja dzieje się niby gdzieś w Europie (wybrzeże Morza północnego?), mamy odniesienia do chrześcijaństwa i jednocześnie całą masę elementów magicznych, na czele z różnymi chochlikami, demonami i hybrydami ludzi i zwierząt. Z jednej strony - fajny miks, z drugiej jednak - trochę dziwi całkowity brak zdziwienia samych mieszkańców otaczającym ich światem. Bo czy naprawdę kobieta z brodą/zarostem powinna szokować bardziej niż człowiek z głową konia czy 3 świnki prowadzące zajazd? A jednak to owa kobieta staje się główną atrakcją cyrku...
Kreska - prosta, czytelna, schludna. Komu taki styl odpowiada, będzie zadowolony. Czasami wtrącone smaczki na drugim (a może i trzecim) planie.
Podsumowując: 5-6/10. Zaciekawił mnie na tyle, że liczę na wydanie kolejnej części, czytało się przyjemnie, ale gdybym nie przeczytał - mój komiksowy świat by się nie zawalił.

Offline holcman

« Odpowiedź #2693 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 11:28:06 »
Czyli nowych odcinków nie będzie, tylko nowe dodatki? Dobrze zrozumiałem?

Będzie wszystko z Praktycznym Panem, co tylko powstało. W sumie 116 stron.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2694 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 11:43:03 »
Będzie wszystko z Praktycznym Panem, co tylko powstało. W sumie 116 stron.

W stosunku do poprzednich wydań, to jak się to ma? I jaka tego cześć ze 116 stron to komiksy?

Offline misiokles

« Odpowiedź #2695 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 13:22:01 »
Poprzednie wydanie miało 52 strony, to ma 116. Matematyka wydaje się prosta.

Offline Death

« Odpowiedź #2696 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 13:27:03 »
Mam płócienne z Ongrysa, które liczy ponad 80 stron.

http://www.ongrys.pl/albumy.php?strona=praktyczny

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2697 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 13:47:27 »
Poprzednie wydanie miało 52 strony, to ma 116. Matematyka wydaje się prosta.

Kolekcjonerskie miało 84 strony.

Offline holcman

« Odpowiedź #2698 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 17:15:09 »
W stosunku do poprzednich wydań, to jak się to ma? I jaka tego cześć ze 116 stron to komiksy?

85 stron komiksów. Porównywanie wydań zostawię natomiast fanom.

Offline parsom

« Odpowiedź #2699 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 17:32:43 »
Nie mówię nie, ale zaczynam się zastawiać nad sensem kupowania nowych wydań Baranowskiego - tak szybko się przeterminowują...