Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723862 razy)

Offline Dracos

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2610 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 16:19:10 »
Nie Przebaczaj, moja ulubiona pozycja KG. Za takie pieniądze to żal nie wziąć.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2611 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 16:21:16 »
Z tej promocji polecam:
- Retro
- Niepamięć Absolutna
- Bękart
- Geneza

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2612 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 16:34:24 »
Ja polecam "Jeśli zrobisz to teraz, to co będzie zaraz?". Właśnie pod względem fabularnym :)
Na stronie KG komiks m status "ostatnie sztuki w magazynie", więc może wkrótce już nie być
okazji, żeby sprawdzić.

Online Leyek

« Odpowiedź #2613 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 20:55:25 »
Ja polecam "Jeśli zrobisz to teraz, to co będzie zaraz?". Właśnie pod względem fabularnym :)

Nie słuchaj go, bo jest nieobiektywny :P
Ale ja obiektywnie mogę też ten komiks polecić ;)

Poza tym wspominaną Genezę też. Niepamięć absolutna to dla mnie takie sprawne, fajne opowiadanko SF. Przyjaciół Janka Kozy za niecałe 2 dychy to też grzech nie wziąć.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2614 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 21:02:48 »
Ja Genezy nie polecam, nic ciekawego.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2615 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 21:15:28 »
Ja polecam. Fajnie pokazany świat rządzony przez AI i związany z tym retelling Nowego Testamentu.

Online Leyek

« Odpowiedź #2616 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 21:36:05 »
Spojrzałem co tam jeszcze jest w tej promce i tak:

Poczwarki i Sniff pamiętam, że w momencie wydania też miały b. pozytywne recenzje (sam jeszcze nie czytałem).

W tajemniczym ciemnym lesie - słabsze od Pinokia sporo, ale mojemu synowi np. się podobało, że czytaliśmy 2 razy dzień po dniu.

Podróże Franka - graficznie petarda, scenariuszowo też daje radę.

I Insekt jeśli nie znasz to też raczej, szczególnie w tej cenie, must have (choć pamiętam go już jak przez mgłę czytałem lata temu).

Witajcie w Nietypowie - mi się podobało, młodemu raczej też, choć chyba nie skończyliśmy co do czego (to jest kilka historyjek w tomie).

Offline kenji

« Odpowiedź #2617 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 13:09:19 »
na promocji są 22 pozycje. ja miałem do czynienia z 15 tytułami z czego większość kupiłem  ( niestety z mniejszą zniżką...:)
poleciłbym mocno:
-Anastazja
-NIe przebaczaj
-Bękart

fajne:
-Jeśli zrobisz to teraz
-Retro
-Sniff

odbiłem się od:
-Geneza
-Podróże Franka
-Twarz głowa brzuch -

Ogólnie chyba każdy z tych tytułów jest na swój sposób specyficzny. I jeśli ktoś zaczytuje się tylko w rajtuzach to może mieć problem aby znaleźć coś dla siebie, ale ... w tej cenie warto spróbować:)

Offline pszemcio

« Odpowiedź #2618 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 11:57:11 »
Spojrzałem co tam jeszcze jest w tej promce i tak:

Poczwarki i Sniff pamiętam, że w momencie wydania też miały b. pozytywne recenzje (sam jeszcze nie czytałem).

W tajemniczym ciemnym lesie - słabsze od Pinokia sporo, ale mojemu synowi np. się podobało, że czytaliśmy 2 razy dzień po dniu.

Podróże Franka - graficznie petarda, scenariuszowo też daje radę.

I Insekt jeśli nie znasz to też raczej, szczególnie w tej cenie, must have (choć pamiętam go już jak przez mgłę czytałem lata temu).

Witajcie w Nietypowie - mi się podobało, młodemu raczej też, choć chyba nie skończyliśmy co do czego (to jest kilka historyjek w tomie).

"Poczwarki" - wybitne. Graficznie i treściowo. Rzecz niszowa, ale czas będzie działał na korzyść

"Sniff" - ciekawe głównie ze względu na koncept - historia przedstawiona z perspektywy nosa. Graficznie piękne

"W tajemniczym ciemnym lesie" - nie oceniałbym jako "słabsze od Pinokia", bo to jest po prostu nieporównywalne. W tajemniczym ciemnym lesie jest przede wszystkim kierowane do młodszego czytelnika

"Podróże Franka" - klasyk, bardzo dobry, ale też bardzo specyficzny. Dla tych, co lubią bardziej abstrakcyjne komiksy + dla fanów niemego komiksu + dla fanów tej specyficznej kreski sięgającej choćby początków animacji

Offline Konrad

« Odpowiedź #2619 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 12:13:58 »
Listopadowe zapowiedzi można już zamawiać na stronie wydawnictwa. Premiery w przyszłym tygodniu:
Zamek Śpiący tom 1 (z 2)
89,90 zł - 472 strony - 140x204 mm - twarda oprawa
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/492-zamek-spiacy.html
Arab przyszłości tom 6 (finałowy)
79,90 zł - 178 stron - 170x240 mm - miękka oprawa ze skrzydełkami
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/494-arab-przyszlosci-6-dziecinstwo-na-bliskim-wschodzie-1994-2011.html
Wiedźmun tom 3 (finałowy)
39,90 zł - 64 strony - 165x230 mm - twarda oprawa
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/495-wiedzmun-3-najmniej-spodziewany-zwrot-akcji.html
Jeż Jerzy #2
15 zł - 24 strony - 165x235 mm - zeszyt
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/493-jez-jerzy-no-2.html

Zaskakująco niska cena za Zamek Śpiący. Obyśmy tylko na 2 tom nie musieli czekać tyle lat co na 1 :)

Offline Brvk

« Odpowiedź #2620 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 12:56:27 »

Zaskakująco niska cena za Zamek Śpiący. Obyśmy tylko na 2 tom nie musieli czekać tyle lat co na 1 :)

Te dwie sprawy też mi przyszły na myśl. Bądźmy dobrej myśli. I kupmy na premierę, bez czekania na drugi tom.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2621 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 13:09:26 »
Mangi są teraz wydawane w większym formacie i ot cała tajemnica. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline burberry

« Odpowiedź #2622 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 13:19:38 »
Zamek śpiący wygląda ciekawie - można prosić o opinię osób, które to czytały?

Offline holcman

« Odpowiedź #2623 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 14:45:56 »

Pierwszy tom można czytać jako zamkniętą całość. Tom drugi uzależniamy od tego jak się przyjmie tom pierwszy.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2624 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 14:53:51 »
Pierwszy tom można czytać jako zamkniętą całość. Tom drugi uzależniamy od tego jak się przyjmie tom pierwszy.

Będziemy wdzięczni za informację kiedy to ogłosicie. Po miesiącu czy po pół roku od wydania części 1? Mówiąc wprost - jak zdecydujecie, że nie, możemy chcieć kupić tom 2 po angielsku. A on obecnie jest wyprzedany i trzeba zapolować.