Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2460 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:00:40 »
Tego nie widziałem, ale widziałem typa, który nazwał tę okładkę plagiatem. A ponoć to forum jest enklawą świrów ;)

Tak, to jest właśnie ten rysownik od komiksów historycznych na zamówienie urzędu miasta.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2461 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:02:22 »
Dla mnie te okładki po pobieżnym przejrzeniu są w 95-97% takie same. Wnikając daje się znaleźć szczegóły (fałdki na kostiumie, zmienione pagórki, minimalnie inna twarz itp.), ale nie wiem jak można kruszyć o to kopie, szczególnie, że zmiany były nieuniknione jak to było od nowa malowane.

I w sumie jeśli już się przyczepiać to raczej do samego wydawcy, który zlecił przemalowanie (lub dla niektórych "sprofanowanie okładki mistrza"), a nie do artysty.

A swoją drogą niezmiernie bawi mnie jechanie na Prosiaka przez @Bendera zachwycającego się "bazgrołami z Painta" Drnaso.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2462 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:09:40 »
Bender ma szacunek dla klasyków, nie specjalnie ceni współczesny komiks polski. Drnaso jest duchowym, choć nieświadomym następcą rysownika komiksu "Bionic Jaga" z "Relaxu". Ja w tym widzę sens i szanuję tę konsekwencję. Jakby co - ja Drnaso bardzo lubię. I "Bionic Jagę" też :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2463 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:17:38 »
A idźta w pizdu, teraz za każdym razem czytając Drnaso, będę widział tę Bionic Jagę :D

Bender

• Gość
« Odpowiedź #2464 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:22:10 »
Gdzie ja jadę po nim? Kaman. Lubię, mam komiksy. Po prostu opinia i tyle.  ;)

Offline Pinto

« Odpowiedź #2465 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:40:14 »
Stary, nie piję do Ciebie, ale chcący czy niechcący stałeś się akurat w tym temacie adwokatem kolegi Pinto, który puścił bąka i na obronę swojej tezy postanowił ograniczyć się do lajkowania Twoich postów :)
Mamy tu do czynienia z próbą odtworzenia przez Prosiaka oryginalnej okładki, więc siłą rzeczy porównanie efektu jego pracy z oryginałem jest uzasadnione. Mogłem się rozpisać, że kolory nie takie, że zatwardzenie bardziej bolesne, że za bardzo komputerowe, etc., a napisałem po prostu "że może buty czyścić" - i niech tak zostanie :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #2466 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:53:29 »
że za bardzo komputerowe,

Ale wiesz, że to (analogowy) obraz nie? ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #2467 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 14:10:05 »
Jestem zawiedziony tyle postów, a nikt nie poruszył kwestii referencji.

Offline Pinto

« Odpowiedź #2468 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 15:27:46 »
Ale wiesz, że to (analogowy) obraz nie? ;)
Kolejny argument za Wróblewskim - był bardziej analogowy 8)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2469 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 19:53:25 »
A idźta w pizdu, teraz za każdym razem czytając Drnaso, będę widział tę Bionic Jagę :D

Turucorp pisał kiedyś, że duchowym następcą Jagi jest Sieńczyk. Ja się zgadzam.

Offline Deg

« Odpowiedź #2470 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 17:52:38 »
Przeczytałem właśnie, czy raczej obejrzałem, "Las" Otta. Ilustracje oczywiście fantastyczne, fabuła miałka i przewidywalna.
Mam mieszane uczucia, bo tak naprawdę to jakby zeszyt w powiększonym formacie, wydany w twardej oprawie i w dość wygórowanej cenie. Widziałbym to raczej jako część zbioru lub magazynu komiksowego. Czy jest sens wydawać takie pozycje w taki sposób?
This is my truth, tell me yours.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2471 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 18:14:41 »
Przeczytałem właśnie, czy raczej obejrzałem, "Las" Otta. Ilustracje oczywiście fantastyczne, fabuła miałka i przewidywalna.
Mam mieszane uczucia, bo tak naprawdę to jakby zeszyt w powiększonym formacie, wydany w twardej oprawie i w dość wygórowanej cenie. Widziałbym to raczej jako część zbioru lub magazynu komiksowego. Czy jest sens wydawać takie pozycje w taki sposób?

Jeśli są odbiorcy, to sens jest. Ale co do meritum, dla mnie też fabularnie to zero zachwytów. Graficznie oczywiście wręcz przeciwnie.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2472 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 18:32:16 »
  Też może nie przeczytałem co przeoglądałem Las i mam podobne odczucia. Ilustracje faktycznie nadawałyby się na ścianę w większym formacie ale treści tu malutko. Wogóle przy zakupie nakręciłem się tak na nowego Otta i nie zwróciłem uwagi że to jest tylko 32 strony z czego 25 to plansze. Twarda okładka grubsza od zawartości - nie lubię tego. Wiem że nie powinno się przeliczać ceny do ilości stron ale pozycja wydana w takim formacie ,  po okładkowej 49,90  to trochę przegięcie i jakby nie moje gapiostwo to raczej bym odpuścił .Może faktycznie jakieś zbiorcze wydanie miałoby większy sens tym bardziej że to jedyna pozycja autora dostępna na rynku.
Podsumowując - kupiłem, jestem połowicznie zadowolony i pomarudzić trochę muszę  :) .

Offline Itachi

« Odpowiedź #2473 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 20:38:03 »
I to jest zapowiedź !  :D

Na zdjęciu José Villarrubia z pierwszym tomem The Corben Library, czyli „Murky World” Richarda Corbena. José pracował nad przywróceniem komiksom legendarnego amerykańskiego twórcy pełni graficznej mocy.
A my postaramy się, żeby polska edycja „Murky World” Richarda Corbena prezentowała się jak najlepiej!

Tak, to jest oficjalna zapowiedź, ale na 2024

https://www.darkhorse.com/Books/3011-198/Murky-World-HC

https://www.goodreads.com/book/show/62308884-murky-world

Na kartach Murky World, wojownik Tugat budzi się z dziwnego snu. Okazuje się jednak, że znalazł się w krainie pełnej zombie, nekromantów, cyklopów, sekt i innych potworności. Rusza on na poszukiwania swojego ukochanego konia Frixa.
Jest to pierwsza część serii powieści graficznych autorstwa znanego twórcy Richarda Corbena, która zostanie opublikowana przez Dark Horse Comics. To specjalne wydanie zbiera całą serię Murky World po raz pierwszy, a także zawiera nigdy wcześniej niepublikowane szkice, oneshot z Dark Horse Presents i przedmowę autorstwa twórcy Hellboya Mike'a Mignoli, a wszystko to w twardej oprawie z obwolutą.
„Richard Corben stoi wśród nas jak pozaziemski szczyt. Siedzi na swoim tronie od dawna, ponad ruchomym i wielobarwnym polem światowego komiksu, jak przywódca, dziwny monolit, wyniosły gość z gwiazd, samotna enigma” – Moebius.

« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Maj 2023, 20:39:51 wysłana przez Itachi »
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2474 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 20:41:58 »
Nigdy bym nie zgadł, że KG to wyda. Ale tak, to jest zapowiedź roku póki co.