Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723803 razy)

Online Leyek

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2325 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 19:06:09 »
W sklepie "Do dzieła" jeszcze dziś do północy zamawiając Bajkę na końcu świata (tom 8 lub jak rozumiem również któryś poprzedni - zawsze tak było) można otrzymać wersję z wrysem i dedykacją od Marcina Podolca.

Link do tomu 8: https://sklep.dodziela.com.pl/produkt/marcin-podolec-bajka-na-koncu-swiata-8/

Poglądowo, kiedyś przy poprzedniej akcji dostałem takie:

Online Leyek

« Odpowiedź #2326 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 23:16:18 »
Również Kultura Gniewu ze zwycięstwem w forumowych głosowaniach - Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza - najlepszym komiksem powracającym na rynek w 2022 r.

Czas na podsumowanie najlepszych wznowień/komiksów powracających w 2022 roku:

Online Leyek

« Odpowiedź #2327 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 18:34:16 »

Spieszymy z doniesieniami, że @marcinpodolec rozpoczął produkcję wrysów, podpisów i Bajkowych stempli w Waszych komiksach. Każdy z 84 (osiemdziesięciu czterech!) egzemplarzy przejdzie w najbliższych dniach przez jego i nasze ręce, żeby w możliwie szybkim czasie trafić do Waszych domów.

Mam nadzieję, że te z mojego zamówienia też się załapały, bo akcje popromowałem, a sam w końcu złożyłem zamówienie chwilę po północy (koszyk miałem zrobiony wcześniej, ale się zastanawiałem jakie figurki od XULM-a brać i w końcu zapomniałem sfinalizować o czasie ;) ).

Offline Itachi

« Odpowiedź #2328 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 21:03:40 »
Na koniec dzisiejszego dnia postanowiliśmy zdradzić jeden z kwietniowych tytułów 🙂
Będzie nim wznowienie „Ran wylotowych” najpopularniejszej izraelskiej autorki komiksów, czyli Rutu Modan! Jej najnowszy komiks - „Tunele” - wydaliśmy w listopadzie ubiegłego roku.

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline pszemcio

« Odpowiedź #2329 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 10:38:32 »
Na koniec dzisiejszego dnia postanowiliśmy zdradzić jeden z kwietniowych tytułów 🙂
Będzie nim wznowienie „Ran wylotowych” najpopularniejszej izraelskiej autorki komiksów, czyli Rutu Modan! Jej najnowszy komiks - „Tunele” - wydaliśmy w listopadzie ubiegłego roku.

Najlepszy komiks Modan

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2330 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 14:15:40 »
Najlepszy komiks Modan

Zaduszki lepszy.

Offline Death

« Odpowiedź #2331 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 15:41:46 »
Bardzo fajny komiks obyczajowy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2332 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 20:01:32 »
Czytał już ktoś Hotel na skraju lasu i chciałby podzielić się opinią ?

Ja właśnie skończyłem. Zdziwiło mnie, że to jest pierwsza część dopiero, nie widziałem w sklepach takich oznaczeń ani na okładce. Jedynie opis o tym mówi. Bardzo mi się podoba klimat w tym komiksie, jest napięcie, jest niepewność. Jest też bardzo interesujący, enigmatyczny świat, który różni się od rzeczywistego, ale nieznacznie. Są przyzwoicie napisane postacie i ciekawy pomysł wyjściowy. Samą historię ciężko mi ocenić, bo wiele zależy od tego, co będzie dalej, ale jestem tego bardzo ciekawy. Rysunki są pewnie dla wielu specyficzne, ale ja takie lubię i razem z kolorystyką świetnie pasują do całości. Mam też parę zastrzeżeń zarówno do scenariusza (głównie w kwestii sposobu prowadzenia narracji i tempa opowieści), jak i do rysunków (czasem miałem wrażenie, że niedbały styl próbuje maskować błędy warsztatowe), ale to w końcu debiutanci. Subiektywnie oceniam wysoko, ale nie każdemu bym polecił, nie są to mainstreamowe rysunki i nie jest to fabuła wyłożona na tacy.

Online Leyek

« Odpowiedź #2333 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 15:43:45 »
Z okazji premiery ostatniego tomu "Bajki..." zapraszamy w niedzielę na Mały Koneser | festiwal i targi wydawnictw dla dzieci i młodzieży 2023 na wyjątkowy pokaz pilota serialu o Bajce w reżyserii Kacpra Zamarło (prod. EGo FILM), a później po wpisy do komiksów.

Szczegóły:
19 marca 2023, Centrum Praskie Koneser, plac Konesera 8, Warszawa
14.00-14.20 Bajka na końcu świata – pokaz pilotażowego serialu z udziałem Marcina Podolca / wiek 6+
OBOWIĄZUJĄ ZAPISY: https://forms.gle/G8jqgbSLMHN1dM7H8

14.30-15.30 Dedykacje w waszych książkach przygotują: Marcin Podolec, Justyna Bednarek, Ola i Daniel Mizielińscy, Zuzanna Orlińska, Romana Romanyszyn, Piotr Socha, Katarzyna Walentynowicz

https://www.facebook.com/events/929247411538269

Online Leyek

« Odpowiedź #2334 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 18:19:50 »
Trailer serialu na podstawie Bajki na końcu świata M. Podolca:

Prezentuje się klasowo.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2335 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 18:22:54 »
Nie jestem targetem, ale życzę Marcinowi sukcesu ;). Fajne poszerzenie uniwersum. Pewnie dzieciakom będzie się podobać.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Online Leyek

« Odpowiedź #2336 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 18:29:37 »
Nie jestem targetem, ale życzę Marcinowi sukcesu ;). Fajne poszerzenie uniwersum. Pewnie dzieciakom będzie się podobać.

Oficjalnie nikt tu na forum nie jest targetem, a będzie oglądane, że niby dziecku puszczone ;)

Offline Death

« Odpowiedź #2337 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 19:33:22 »
Ja niby nie jestem targetem Hotelu dziwnego, Uroczyska Szyszymory, Hildy, Chłopca z gór, Wrzaskuna w sumie też, a jadę z tym jak z furą gnoju. :D Tego nowego Gaulda też kupiłem. Wolę takie fajne klimatyczne dla dzieci niż 95% superhero. :)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2338 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 20:00:45 »
Dobra historia to dobra historia. Kategoria wiekowa to tylko taka umowna łatka. Właśnie przeczytałam z córką ostatni tom "Bajki na końcu świata" i autentycznie się wzruszyłem, co raczej baaardzo rzadko zdarza mi się przy komiksach dla dorosłych czy też dojrzałych czytelników. Tzw. komiksy dla dzieci są często super narysowane i napisane i jeszcze mi broda od ich czytania nie wypadła :)

Online Leyek

« Odpowiedź #2339 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 20:03:28 »
Tzw. komiksy dla dzieci są często super narysowane i napisane

Chwalipięta :P  (ew. taki lekki PR :) ).