Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723867 razy)

Offline 79ers

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2250 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 21:20:01 »
Mam nadzieję, że Fungae wkrótce wskoczy na bonito - dawno, żaden polski nowy komiks  PL nie zainteresował mnie tak bardzo.

Offline holcman

« Odpowiedź #2251 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:03:46 »
Wydawcy mają na to uniwersalną odpowiedź - wizja artystyczna autora :)

A tu akurat jest inna odpowiedź :-) Ale dość wstydliwa, więc na razie zachowam ją dla siebie :-)

Offline holcman

« Odpowiedź #2252 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:04:40 »
Mam nadzieję, że Fungae wkrótce wskoczy na bonito - dawno, żaden polski nowy komiks  PL nie zainteresował mnie tak bardzo.

Z tego co widzę, to już jest.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2253 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:40:11 »
Topka sprzedażowa za 2022.

PS. Mam wszystkie. Tzn. wieloryba w połowie, bo teraz nie kupiłem, ale mam poprzednie wydanie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2254 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 11:26:42 »
Pierwsza recenzja jest w najnowszej Polityce, Jakub Demiańczuk dał 5/6.

Dzięki, chociaż pisząc o recenzjach miałem na myśli te forumowe, mimo że składają się częściej z wrażeń niż jakiejś pogłębionej analizy są dla mnie często o wiele bardziej miarodajne :)

Offline Konrad

« Odpowiedź #2255 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 11:30:10 »
Fajnie, że Paco się tak dobrze u nas przyjął. Szymon to kiedy Zmarszczki? II kwartał czy trochę później? Macie już klepniętą licencję na El tesoro del Cisne Negro? Liczę, że 1 Roca na rok zostanie podtrzymany i dostaniemy go w 2024 :)
A przy okazji co z Bombą? Celujecie z wydaniem w okolicach premiery Oppenheimera?

Offline holcman

« Odpowiedź #2256 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 11:55:46 »
Fajnie, że Paco się tak dobrze u nas przyjął. Szymon to kiedy Zmarszczki? II kwartał czy trochę później? Macie już klepniętą licencję na El tesoro del Cisne Negro? Liczę, że 1 Roca na rok zostanie podtrzymany i dostaniemy go w 2024 :)
A przy okazji co z Bombą? Celujecie z wydaniem w okolicach premiery Oppenheimera?

Zmarszczki - drugi kwartał. Właśnie dostaliśmy tłumaczenie.
El tesoro - w następnej kolejności pewnie.

Bomba - właśnie dopinamy ostatnie szczegóły drukarskie. To jest komiks większy niż „Potwory”, troche martwimy się ceną :-)

Online Leyek

« Odpowiedź #2257 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 15:09:11 »
@up

Cena będzie bombowa :)

Offline kubisz

« Odpowiedź #2258 dnia: So, 21 Styczeń 2023, 14:08:43 »
(...)
biorę się za Fungae z nadzieją, że treść mnie nie zawiedzie.

(...)
I jak wrażenia? Oczywiście nie poganiam z czytaniem, chciałbym po prostu, żeby mnie ktoś do końca przekonał, że warto kupić.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2259 dnia: So, 21 Styczeń 2023, 17:13:19 »
I jak wrażenia? Oczywiście nie poganiam z czytaniem, chciałbym po prostu, żeby mnie ktoś do końca przekonał, że warto kupić.

Właśnie skończyłem i jest mi bardzo trudno jednoznacznie ocenić Fungae. Dostajemy bardzo prostą, alegoryczną historię, skupioną na relacji ojciec - syn, osadzoną w fantastycznie brutalnym świecie 'dżungli'. Mało dymków i po skończeniu mam nawet wrażenie, że mógłby to być komiks niemy. Fabuła jest tutaj pretekstem to niesamowitej uczty graficznej, od groteskowej dżungli nie sposób oderwać oczu. Jedna uwaga co do plansz to kolory, wolałbym żeby były bardziej nasycone. Sama lektura pomimo objętości mija bardzo szybko.

Jak miałbym zabawić się w ocenę to nie wystawiłbym jednej noty, tylko oceniał osobno:
Fabuła 5/10
Grafika 10/10

Warto kupić dla rysunków i wydania. Jak zawsze w KG najwyższy poziom - świetny papier.

Offline kubisz

« Odpowiedź #2260 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 00:30:44 »
Ech, miałeś mnie przekonać do zakupu, a nie zasiać jeszcze więcej wątpliwości... Jednak fabuła zawsze jest dla mnie ważniejsza... W każdym razie bardzo dziękuję za Twój wpis.

Offline holcman

« Odpowiedź #2261 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 11:37:57 »
Jak miałbym zabawić się w ocenę to nie wystawiłbym jednej noty, tylko oceniał osobno:
Fabuła 5/10
Grafika 10/10

Warto kupić dla rysunków i wydania. Jak zawsze w KG najwyższy poziom - świetny papier.

To dla przeciwwagi taka opinia:
https://metodymarnowaniaczasu.blogspot.com/2023/01/kpt12.html

Online Leyek

« Odpowiedź #2262 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 13:38:51 »
@up

E to jakiś czytacz mangi (patrząc na resztę z fotki) to wiadomo, że normalny komiks wydał mu się świetny :P

Offline Szekak

« Odpowiedź #2263 dnia: Cz, 26 Styczeń 2023, 01:08:00 »
Przeczytałem Fungea. Na ogół nie dzielę się opinią po przeczytaniu komiksu, nie mam takiej potrzeby i nie umiem tego robić, ale ponieważ o komiksie Leśniaka i Wawszczyka jest bardzo głosno, to zrobię wyjątek i napiszę kilka słów. Na wejściu powiem, że komiks oszałamia tym jak wygląda. Oryginalnie, klimatycznie, niesamowicie. Rysunki i kolorowanie to sztos. Czyta się szybko i przyjemnie, ponad 400 stron połknąłem za jednym posiedzeniem, co jest moim rekordem. Fabuła jest prosta, lecz ciekawa. Słyszałem już opinie, że komiks roku znamy już w styczniu... cóż, bardzo daleki byłbym od takiego stwierdzenia, choć komiks mi się podobał, być może nawet bardzo. Ode mnie 8/10.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2264 dnia: Cz, 26 Styczeń 2023, 13:41:49 »
Lubię czytać tego typu recenzje ,tu nie ma że się umie albo nie umie tylko pisze swoje odczucia prosto z serducha i ma to swój niepowtarzalny urok  :) Też uważam że średnio mi wychodzi pisanie ale jak mam wenę i potrzebę podzielić się opinią to próbuję .  Finalnie mnie na komiks namówiłeś, pozdro.