Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724537 razy)

Offline Leyek

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2085 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:52:10 »
@hansior

Wydanie jak wydanie, Piaskowa opowieść miała to samo rozwiązanie. I nie widzę w sumie żadnych jego plusów (no może oprócz możliwości skomentowania zdjęcia, że fajnie wygląda). Wsuwasz komiks obok tego z gumką i Ci się zahacza itp.
Wstążeczka już bardziej do wykorzystania, choć też tego rozwiązania nie lubię, bo się majta po półce ;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2086 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:52:58 »
Świetne wydanie. Dużo lepsze niż Blasta i Potworów. Wystarczy odrobina kreatywności.
Dużo lepsze? Przecież tak wydane Blast czy Potwory to byłoby nieporozumienie. Każda pozycja wymaga indywidualnego podejścia.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #2087 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 16:04:49 »
To było już tak wydane po angielsku.

Offline hansior

« Odpowiedź #2088 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 16:12:12 »
Wydanie Samotności pod kątem estetycznym jest integralne z treścią komiksu. Biorąc taki komiks do ręki czytelnik już czuje wartość artystyczną pozycji.
Powiem, że nie trafiają do mnie wielkie grubasy, które trudno się trzyma podczas czytania.

To było już tak wydane po angielsku.

Oryginalny wydawca zasługuje na pochwałę.
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Październik 2022, 16:14:14 wysłana przez hansior »

Offline parsom

« Odpowiedź #2089 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 17:09:58 »
Powiem, że nie trafiają do mnie wielkie grubasy, które trudno się trzyma podczas czytania.

No masz, niech cieńsze piszą. Pochwalić wydanie - rozumiem. Strzelić porównanie, że lepsze niż wydanie innego komiksu - bez sensu.

Offline holcman

« Odpowiedź #2090 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 19:41:00 »
Wydanie Samotności pod kątem estetycznym jest integralne z treścią komiksu. Biorąc taki komiks do ręki czytelnik już czuje wartość artystyczną pozycji.

Oryginalny wydawca zasługuje na pochwałę.

Pochwałą była nagroda Eisnera za projekt wydania.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2091 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 19:45:58 »
Czyli wydziwiają z formą wydania, żeby dostać nagrodę ;) No to sprawa jasna :)

Offline holcman

« Odpowiedź #2092 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 19:48:08 »
Czyli wydziwiają z formą wydania, żeby dostać nagrodę ;) No to sprawa jasna :)

Totalnie, w dupie się im tam poprzewracało!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2093 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 19:54:01 »
No masz, niech cieńsze piszą. Pochwalić wydanie - rozumiem. Strzelić porównanie, że lepsze niż wydanie innego komiksu - bez sensu.

Nie żebym jakoś specjalnie polemizował, bo jestem zdania, że wydanie należy dobierać pod kątem danego komiksu. Ale jednak pisanie komiksu, a jego wydawanie to dwie różne rzeczy, można napisać "gruby", a wydać go na przykład w kilku cieńszych tomach, mniejszym formacie itd., itp. I wydania oczywiście można porównywać, bo czemu nie, każdy ma swoje preferencje.

Offline parsom

« Odpowiedź #2094 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 20:04:20 »
można napisać "gruby", a wydać go na przykład w kilku cieńszych tomach, mniejszym formacie itd., itp.

Tfu, wypluj to! I odpukaj w niefroterowany fornir.

Offline hansior

« Odpowiedź #2095 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 20:49:31 »
Nie ma co wypluwać sensowych wypowiedzi. Lepiej mi się czyta komiks podzielony na kilka tomów niż nieporęcznego grubasa.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2096 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 21:35:12 »
Tym bardziej, jeżeli nie jest on za ciekawie wydany, jak chociażby "Blast".

Gdybym znał tylko "Niedoskonałości" to z wielką chęcią przeczytałbym nowy komiks Tomine, ale że poznałem "Śmiech i śmierć" to już tylko forma wydania może mnie przekonać do tego albumu.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #2097 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 23:55:11 »
Pochwałą była nagroda Eisnera za projekt wydania.

No moja ma pofalowany grzbiet i czytałem, że nie tylko moja. Więc ten... ;)

A sam komiks od pewnego momentu irytująco powtarzalny. Meh
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Październik 2022, 23:57:28 wysłana przez Bender »

Offline burberry

« Odpowiedź #2098 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 09:24:52 »
Tym bardziej, jeżeli nie jest on za ciekawie wydany, jak chociażby "Blast".

Gdybym znał tylko "Niedoskonałości" to z wielką chęcią przeczytałbym nowy komiks Tomine, ale że poznałem "Śmiech i śmierć" to już tylko forma wydania może mnie przekonać do tego albumu.

Niedoskonałości były całkiem niezłe, Śmiech i śmierć przeciętne z dobrymi motywami. Ja chyba raczej lubię autora i może na trzeci jego komiks się skuszę.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2099 dnia: So, 22 Październik 2022, 00:10:07 »
Bardzo polecamy wywiad z Piotrem Marcem, autorem „Słodkich chłopaków”, który zaczyna się tak:
„Jest rok 2008, jako uczeń gimnazjum w Domu Katolickim w Myślenicach odbierasz pierwszą nagrodę w konkursie plastycznym „Mój Anioł Stróż”. Trzynaście lat później wydajesz komiks z fabułą mocno zakrapianą alkoholem. Co poszło nie tak?”.

https://miasto-info.pl/myslenice/29249,piotr-marzec-wszyscy-jestesmy-z-malych-miast.html