Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723753 razy)

Offline Death

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1665 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 12:43:08 »
A nawet uważam, że tłumacz zrobił świtną robotę.
Świtną na pewno, ale czy świetną? ;)

Offline parsom

« Odpowiedź #1666 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 12:48:15 »
Uderz w stół...?

Na żywo zapytałbym podobnie jak Borewicz Jaszczuka.

Offline donT

« Odpowiedź #1667 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 13:25:18 »
Geneza to komiks z troszke innym podejsciem do tematu postapo. Sa w nim pewne, charakterystyczne klisze jakie zazwyczaj spotykamy w tego typu opowiesciach, ale tez i kilka ciekawych patentow (ach te nanoroboty gniezdzaca sie w...). Sama historia choc prosta, to nie nudzi i kilka razy potrafi zaskoczyc. Plansze Rebelki wiadomo - mistrzostwo, ale duza role odgrywa tu takze kolorysta - pod tym wzgledem poziom jest cholernie wysoki. Calosc to bardzo przyzwoity tytul, zyci nie urywa, ale moim zdaniem warto (chocby dla niesamowitych rysunkow Jakuba).
« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Luty 2022, 14:52:19 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Leyek

« Odpowiedź #1668 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 00:20:13 »
Gratulacje dla p. Szymona i reszty ekipy za podium w głosowaniu użytkowników forum na najlepsze wydawnictwo :)

Lista najlepszych komiksowych wydawnictw roku 2021:

1.   Egmont   190   52
2.   Manidoca   122   33
3.   Kultura Gniewu   88   29

4.   Non Stop Comics   74   29
5.   Mucha Comics   58   19
6.   Scream Comics   57   24
7.   Timof Comics   53   20
8.   Tore   39   12
9.   Ongrys   38   13
10.   Lost in Time   31   9

(...)

Głosowało 60 użytkowników forum.

Tym razem bez niespodzianek, bezdyskusyjnym zwycięzcą największy gracz na rynku (87% z głosujących oddało głos na Egmont). Wczorajszy zwycięzca Mandioca (głos od 53% głosująych) na drugim stopniu podium, trzecia co mnie bardzo cieszy Kultura Gniewu (48%).

Offline Brzon

« Odpowiedź #1669 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 13:30:56 »
Może ktoś już o to pytał, ale czy jest szansa na dodruk albo nowe wydanie "Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza" Daniela Clowes?

Offline holcman

« Odpowiedź #1670 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 13:32:45 »
Gratulacje dla p. Szymona i reszty ekipy za podium w głosowaniu użytkowników forum na najlepsze wydawnictwo :)

Dziękujemy bardzo! I obiecujemy bardziej się starać!

Offline holcman

« Odpowiedź #1671 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 13:33:28 »
Może ktoś już o to pytał, ale czy jest szansa na dodruk albo nowe wydanie "Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza" Daniela Clowes?

Powiedziałbym że szansa jest bardzo duża - umowa podpisana, czekamy na akcept nowej okładki i szukamy miejsca w planie wydawniczym.

Offline Brzon

« Odpowiedź #1672 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 13:35:14 »
Powiedziałbym że szansa jest bardzo duża - umowa podpisana, czekamy na akcept nowej okładki i szukamy miejsca w planie wydawniczym.
Cudowna wiadomość!!! :)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1673 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 14:07:47 »
Właśnie skończyłem czytać Aldobrando, a że do lektury podchodziłem po przeczytaniu dość skrajnych opinii o komiksie, to pozwolę się podzielić swoimi wrażeniami.

Jest to bardzo dobra rzecz. Prawda, że to dość prosta opowieść, łagodna w treści (gdyby nie kilka rysunków to mogłaby być lekturą dla dzieci) i naiwna w przesłaniu, ale jak świetnie zrealizowana. Rysunki można sprawdzić na przykładowych planszach w necie - moim zdaniem świetny miks realizmu i konwencji karykaturalnej. Kolorystyka mnie absolutnie kupiła, operowanie światłem rzuca na kolianka, narracja prowadzona jest płynnie i efektownie - fajny ruch kamery, dobre przejścia między scenami. I dialogi - bardzo dobre dialogi są. Duża w tym zasługa tłumacza (Krzysztof Umiński), archaizmy nadają klimat i bawią, w żadnym razie nie rażą. Historia trochę traci w końcówce pompatycznością, ale piękny epilog odbudowuje nastrój całości i pozostawia czytelnika w poczuciu obcowania z nieprzeciętną historią.

Jeśli nie musicie czytać ultradorosłych historii z seksem, juchą itd., a cenicie prostsze, lecz kunsztownie zrealizowane opowieści przygodowe - polecam!
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Luty 2022, 14:12:56 wysłana przez brvk »

Offline Szekak

« Odpowiedź #1674 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 08:22:17 »
Roch Urbaniak o Zasadzie Trojek

Rzadko kiedy coś zachwyca mnie aż tak, że musze się tym podzielić w każdym możliwym miejscu. Ale właśnie coś mnie aż tak zachwyciło. Bo proszę Państwa, Polak, Tomasz "Spell" Grządziela stworzył jeden z najlepszych komiksów. Nie w Polsce. Nie ostatnich lat. Po prostu najlepszych komiksów. Kiedykolwiek. Arcydzieło plastyczne, a do tego o tak przejmującej fabule, że po zakończniu lektury siedzisz i gapisz się w ostatnią planszę nie mogąc uwierzyć, że kolorowa historia o niezwykłych ludzikach w dziwacznaj krainie potrafi mówić o takich sprawach. I do tego chyba najmądrzej jak do tej pory o nich mówiono. A o jakich sprawach? Nie zdradzę. Ale o rany, tutaj się wydarzyło coś co przejdzie do kanonu. Jeżeli to się nie przebije na zachód, to znaczy, że nic się nie przebije.
Tomasz Buc, Kultura Gniewu, gratuluję, "Zasada Trójek" jest fenomenalna. 
Piękno jest w oczach patrzącego.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1675 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 09:13:46 »
Roch Urbaniak - nie znam człowieka, ale... Czy ten człowiek jest poważny? Ja nie mam piniendzy na te wszystkie cuda. Ludzie, opanujcie się, zacznijcie wydawać słabe komiksy, bo zwariuję.

Online misiokles

« Odpowiedź #1676 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:01:23 »
offtopowo: obrazy Rocha Urbaniaka jak najbardziej warto poznać!

Offline turucorp

« Odpowiedź #1677 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:12:29 »
offtopowo: obrazy Rocha Urbaniaka jak najbardziej warto poznać!
Komiksy też, vide "Papiernik" :)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline ryba

« Odpowiedź #1678 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:13:04 »
Co do Rocha Urbaniaka, jeśli ktoś z was ma dzieciaki do 10 lat to polecam jego książki z serii Papiernik. Przepiękne ilustracje i ciekawe, niesztampowe opowiadania.
@Turucorp, no nie Papiernik to nie komiks, po prostu ilustrowana książka dla dzieci. Chyba, że jakiś jego prawdziwy komiks, o którym nie wiem?
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Luty 2022, 10:16:05 wysłana przez ryba »

Offline holcman

« Odpowiedź #1679 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:21:57 »
@Turucorp, no nie Papiernik to nie komiks, po prostu ilustrowana książka dla dzieci. Chyba, że jakiś jego prawdziwy komiks, o którym nie wiem?

Papiernik to zdecydowanie picture book. Ale Roch robi też czasami krótkie komiksy, które zgłasza do konkursu na MFKiG.