Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 725408 razy)

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1215 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 21:31:26 »
W razie czego moglbym sie pozbyc Birmanskich oraz Jerozolimskich, ale niestety po angielsku .

Offline Leyek

« Odpowiedź #1216 dnia: Śr, 22 Grudzień 2021, 20:59:49 »
Pierwsze komiksy z 2022 roku już wydrukowane :-)

Taką kartkę zrobił Tomek Samojlik dla rodziny bez granic. Wśród artystów zaproszonych do współpracy znaleźli się też Krzysiek Gawronkiewicz, Marianna Sztyma, czy Mateusz Kołek. Tu więcej o akcji:
https://sercemzaczlowiekiem.pl

Foto: 2021 w KG!
Dziękujemy bardzo wszystkim autorom, współpracującym z nami tłumaczom, redaktorom, korektorom, liternikom i składaczom!
Bez Was nie byłoby tych komiksów!
Dziękujemy też czytelnikom wydawanych przez nas komiksów oczywiście! Bez Was nie byłoby dla kogo tego robić!

« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Grudzień 2021, 21:01:52 wysłana przez Leyek »

Offline Leyek

« Odpowiedź #1217 dnia: Cz, 23 Grudzień 2021, 18:20:51 »
Nowy Spell - Zasada trójek się szykuje:

Oto wyklejka do jednego z komiksów planowanych przez nas na marzec. Zgadniecie, z jakiego?

I jeszcze parę rzeczy z FB:

i dłuższa zajawka, ponad 20 stron: https://drive.google.com/file/d/1w0CdPtHXIrPqinkyNR3tHNumJcIuswyZ/view?fbclid=IwAR3GuRn7UoMylMs6wxOoYiYRqB9eY6KHUPkQZUM19gpYMFgldWrXIwiG5LM

Offline Archie

« Odpowiedź #1218 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 12:17:41 »
Kultura wjaśniała gdziś dlaczego „Trzeba ratować święta!” jest w twardej oprawie, a wydany wcześniej „Wielki zły lis” w miękkiej?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Online michał81

« Odpowiedź #1219 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 14:00:44 »
Kultura wjaśniała gdziś dlaczego „Trzeba ratować święta!” jest w twardej oprawie, a wydany wcześniej „Wielki zły lis” w miękkiej?
Tak. Miałem cała dyskusje z nimi na ten temat.

Offline Death

« Odpowiedź #1220 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 14:17:17 »
Odpowiedź godna powiedzenia "wiem" na pytanie "Czy wiesz która godzina?"

Online michał81

« Odpowiedź #1221 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 14:29:31 »
Krótkie Gatki są wydawana na twardo (takie jest założenie), po za kilkoma wyjątkami do których zalicza się "Wielki Zły Lis". Są to komiksy dla młodszych i KG chce utrzymać w miarę rozsądną cenę. Wydrukowanie WZL na twardo podwyższyło by cenę komiksu. Nie ma to znaczenie, że komiksiarze zapłacili by więcej aby mieć "serie" w jednolitym wydaniu. Komiksy z Krótkich Gatek mają być dostępne dla szerokiego grona odbiorców. To było coś w tym stylu jeśli dobrze pamiętam.

Offline Death

« Odpowiedź #1222 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 16:33:05 »
Faktycznie, gdzieś mi błysnęła taka informacja. Może w jakimś komentarzu lub Szymon brał udział w jakiejś audycji.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1223 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 17:05:59 »
Przeczytałem dzisiaj Dom. Myślę, że odbiór tego tytułu w dużej mierze zależy od tego jak kto subiektywnie się będzie odnajdywał w zdarzeniach tam przedstawionych, od prywatnych relacji rodzinnych itd. U mnie ten akurat, subiektywny, element występuje w małym stopniu, więc nie jestem odbiorcą, który wyciągnie z tego komiksu najwięcej. Ale nawet pod względem czysto rzemieślniczym, prowadzenia narracji, nastroju to jest arcydzieło. Jak zacząłem czytać to nie oderwałem wzroku nawet na sekundę, a z wiekiem coraz rzadziej mi się to zdarza.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1224 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 21:16:51 »

Ja mam podejrzenie, że poszło na twardo, bo to raptem jakieś 60 stron i marnie by wyglądało w miękkiej oprawie, szczególnie w takim formacie.

Online michał81

« Odpowiedź #1225 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 21:37:33 »
Ja mam podejrzenie, że poszło na twardo, bo to raptem jakieś 60 stron i marnie by wyglądało w miękkiej oprawie, szczególnie w takim formacie.
Może Szymon tu kiedyś wpadnie i ci wyjaśni, że się mylisz.
Finalnie nie tylko KG wydaje takie komiksy dla dzieci w HC. Podobnie jest wydawana seria "Mój pierwszy komiks 5+" a tam są też formaty podobne oraz większe, tak jak ma to KG.

Offline srogin

« Odpowiedź #1226 dnia: So, 25 Grudzień 2021, 22:02:30 »
Jeżeli kolejne wydanie "Lisa" byłoby na twardo, to marketingowo dobre posunięcie z tą oprawą. Takie moje zdanie  :)

ukaszm84

• Gość

Offline Leyek

« Odpowiedź #1228 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 22:26:21 »
W drodze do naszego magazynu są nowe torby z wzorami ze "Słodkich chłopaków" Piotra Marca i "Stworzyć komiks" Scotta McClouda. Dodajemy je do zakupów za kwotę 140 PLN i więcej zrobionych w sklepie na naszej stronie :-)

https://kultura.com.pl

Słodkie chłopaki
to taka petarda graficzna, że jako nadruk wybrali dymki z dialogiem :) (żeby nie było swój egzemplarz już mam na kupce do przeczytania ;) )

Offline parsom

« Odpowiedź #1229 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 23:06:10 »
Za wyjście z taką torbą w niektórych rejonach mogą obić mordę.