Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724661 razy)

Offline kenji

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1200 dnia: Śr, 15 Grudzień 2021, 11:24:20 »
BEVERLY!!!  8) W sumie mam, ale i tak się jaram, że to wydadzą ;)
jarałem się na SABRINE, ale po przeczytaniu... już tak się nie jaram na BEVERLY...

z listy wydanych komiksów KG naliczyłem 19 egzemplarzy ( wznowień nie liczę - bo mam:)
z ręką na sercu polecam
-Arab
-Aldobrano
-Klezmerzy
- Bajka ( Podloec)

Sniff i Trzeba ratować świeta jeszcze na półce nieprzeczytanych, ale coś czuje że będę mógł spokojnie dopisać do tej listy.

Pinokio i Przybysz - to są komiksy które każdy powienien posiadać w kolekcji!

Offline donT

« Odpowiedź #1201 dnia: Śr, 15 Grudzień 2021, 11:52:05 »
Geneza Rebelki obowiazkowo!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1202 dnia: Cz, 16 Grudzień 2021, 21:21:44 »
Nadrobiłem dwa tegoroczne tytuły z KG i Najemnik Medox, wiadomo, słabiutki pod każdym względem, ale na nic innego nie liczyłem. Kupiłem ze względu na sentyment do tego jak kiedyś wyglądały polskie komiksy i otrzymałem to, co chciałem, więc zakupu nie żałuję. Ale scenariuszowo czy rysunkowo no to niestety jest poziom dzieciaka rysującego historyjki sf w szkolnych zeszytach. Choć żeby sprawiedliwości stało się zadość to trzeba dodać, że to utalentowany dzieciak. Za to Jeśli zrobisz to teraz, to co będzie zaraz? jest rewelacyjny. To, jak autorzy zwyczajnie umieją w komiks to jest nieprawdopodobne, to płynie, widzisz to jakbyś oglądał film. A jednocześnie to nie jest spontan, historia jest bardzo precyzyjna. I potrafi wzbudzić emocje. Chyba z tych, co przeczytałem to polski komiks roku dla mnie.

Offline gashu

« Odpowiedź #1203 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 12:44:13 »
Kupiłem 10 komiksów z powyższej listy (nie licząc pozycji dla dzieci).
Najlepsze: Dom, Arab oraz oczywiście Klezmerzy.
Rozczarowania: Shenzhen i niestety Ostatni Pisarz.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1204 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 14:21:02 »
@gashu Czemu Shenzen Cię rozczarował? Jestem ciekaw bo mi wyjątkowo fajnie się to czytało.

Odwrotne niż z Domem ;)

Offline hansior

« Odpowiedź #1205 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 14:52:02 »
Mnie też Shenzhen rozczarował. Po pierwsze to nie komiks, tylko opis z obrazkami. Za każdym razem opis w kilku krótkich zdaniach. Zero jakiejkolwiek elokwencji. Skoro autor decyduje się na taką formę, to mógłby się bardziej na ten opis postarać. Cały komiks to zbiór krótkich sytuacji, zero jakiegokolwiek szerszego, głębszego spojrzenia na kraj. Nie tak w literaturze i komiksie powinny wyglądać pamiętniki z podróży do obcych krajów.

Offline Pig-Pen

« Odpowiedź #1206 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 15:03:52 »
@gashu Jestem ciekaw bo mi wyjątkowo fajnie się to czytało.

Mnie też się to dobrze czytało. Akurat "Shenzhen" to pierwszy chronologiczne travelog w dorobku Delisle'a i późniejsze są lepsze, niemniej jednak jest to dla mnie wciąż ciekawa a zarazem dowcipna, integralna opowieść a nie zbiór scenek rodzajowych.

Offline gashu

« Odpowiedź #1207 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 18:41:51 »
Dla mnie ta opowieść okazała się być mocno nużąca. Może to kwestia nieciekawego miejsca, może braku interesujących spostrzeżeń, albo braku doświadczenia w opowiadaniu historii autora, ale na tle jego innych komiksów (przede wszystkim Kronik Birmańskich i Jerozolimskich) ten wydaje mi się bardzo przeciętny.

Odnośnie "Domu" - ja bardzo lubię takie osobiste historie, na dodatek polane garścią informacji o sytuacji społecznej gdzieś, kiedyś. Dodatkowo komiks porusza kwestię, która (biorąc pod uwagę średnią wieku na forum) pewnie wielu z nas czeka w jakiejś mniej lub bardziej odległej przyszłości, czyli pożegnania z rodzicami i uporządkowania spraw po ich odejściu. Pewnie przyjmuję więc tę historię w jakiś sposób osobiście...
Jak dla mnie "Dom" to jedna z lepszych tegorocznych pozycji.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1208 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 08:56:07 »
kiedy tunnels rutu? chyba nie wytrzymam i kupie wersje ang.

Offline holcman

« Odpowiedź #1209 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 09:35:25 »
kiedy tunnels rutu? chyba nie wytrzymam i kupie wersje ang.

Tłumaczy się własnie.

Offline Toranga

« Odpowiedź #1210 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:10:49 »
@gashu
W pełni się zgadzam z Twoją opinią na temat Domu.
Wspaniały komiks.

Offline wolfheart

« Odpowiedź #1211 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 12:15:20 »
Mam pytanie. Nie wiem może mi gdzieś umknęło ale nawet w spotkaniu na kanale Róbmy dobrze chyba nie było informacji czy reszta serii podróżniczej Delisliego będzie dodrukowana? Ktoś kto by chciał wejść ma szansę przeczytać od początku chyba tą serię ale brak dwóch czy trzech kronik na rynku to skutecznie uniemożliwia.

Offline Pig-Pen

« Odpowiedź #1212 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 13:00:34 »
(...) chyba nie było informacji czy reszta serii podróżniczej Delisliego będzie dodrukowana? Ktoś kto by chciał wejść ma szansę przeczytać od początku chyba tą serię ale brak dwóch czy trzech kronik na rynku to skutecznie uniemożliwia.

Nie ma oficjalnych zapowiedzi, co nie oznacza, że szansy w przyszłości na to nie ma. Chociaż pewnie nie na wszystko, bo czy wydawca będzie ryzykował z kolejnym, czwartym już wydaniem "Pjongjangu"? Ale przecież nie jest tak, że brak dostępności niektórych tytułów Delisle'a powinien zniechęcać do wejścia w te tytuły autora, które dostępne są. Zwłaszcza, że każdy z nich jest zamkniętą całością. Niedawno opublikowany "Shenzhen" jest, o czym była wyżej mowa, pierwszym chronologicznie travelogiem Delisle'a, a "Kroniki młodości" - najnowszy jego tytuł, cofają się autobiograficznie najdalej, więc spokojnie możesz sięgnąć po te choćby tytuły. Ja sam miałem podobny problem jak Ty, wchodząc w Delisle'a, ale łapałem co jest, a potem resztę dozbierałem (można złapać na allegro, w ofertach na grupach komiksowych, oczywiście nie są tanie, ale do 100 zł można znaleźć tu i ówdzie). 

Offline kas1

« Odpowiedź #1213 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 13:03:35 »
Mam pytanie. Nie wiem może mi gdzieś umknęło ale nawet w spotkaniu na kanale Róbmy dobrze chyba nie było informacji czy reszta serii podróżniczej Delisliego będzie dodrukowana? Ktoś kto by chciał wejść ma szansę przeczytać od początku chyba tą serię ale brak dwóch czy trzech kronik na rynku to skutecznie uniemożliwia.
To nie jest seria. Spokojnie możesz zacząć od czegokolwiek a naprawdę warto.

Offline wolfheart

« Odpowiedź #1214 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 15:55:23 »
Czytam Araba i jest świetny. Planuję jeszcze Odyseję Hakima i właśnie Delisliego. Dzięki za odpowiedzi.