Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724298 razy)

Offline roble

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1140 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 01:09:59 »
Ja z tym kotem rabina tak zwlekałem że dopiero teraz jak dodrukowali integral to skompletowałem całość i liczę na przyjemna ucztę..  :)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1141 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 13:10:16 »
Pamiętam, że do pierwszych Klezmerów zabierałem się z myślą " o, komiks Sfara, będzie fajny" i się pomyliłem. Bo komiksy Sfara są świetne, a Klezmerzy ... jeszcze lepsi.

Ale moim zdaniem jak ktoś Sfara nie czai to nawet Klezmerzy tu cudów nie zdziałają.

Edycja: skojarzenie z Nieustraszonymi pogromcami wampirów dobrze oddaje klimat sfarowych opowieści.
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Listopad 2021, 13:12:48 wysłana przez brvk »

Online Leyek

« Odpowiedź #1142 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 15:50:18 »
Jest nasz nowy katalog wydawniczy! Link do wersji cyfrowej tu:
https://issuu.com/kulturagniewu/docs/katalog_6

a w wersji fizycznej dodajemy go do paczek z komiksami kupionymi na naszej stronie!

Online kenji

« Odpowiedź #1143 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 19:05:03 »
katalog - chyba byłby ciekawszy i dla czytelników gdyby został przedstawiony 1-2 miesiące temu.
w tej wersji jest to przedstawienie tego co zostało wydane. to samo można osiągnąć filtrując wyszukiwanie np na gildia.pl

Klezmerzy - ja po przeczytaniu 1 tomu.... zakupiłem wszystko co zostało wydane Sfara w PL.
Po jakimś czasie sprzedałem Wampira i Profesora bo całkowicie do mnie te tytuły do mnie nie trafiły.Ale Klezmerzy są genialni. 3 tom do mnie jedzie , a ja z uśmiechem na twarzy wracam do lektury pierwszych tomów. Mam nadzieję, że sprzedaż się poprawi i nie będziemy musieli tak długo czekać na wydanie kolejnych tomów. Chociaż w sumie ma to dobre strony. Bo jak 4 tom wydany zostanie za rok - to zapewne przed lekturą znów zacznę od początku:)

Offline holcman

« Odpowiedź #1144 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 20:47:43 »
katalog - chyba byłby ciekawszy i dla czytelników gdyby został przedstawiony 1-2 miesiące temu.
w tej wersji jest to przedstawienie tego co zostało wydane. to samo można osiągnąć filtrując wyszukiwanie np na gildia.pl

Jego zadanie jest "porządkujące", korzystają z niego biblioteki na przykład. Przydaje się też mniej hardkorowym czytelnikom. Użytkownicy forum i mediów społecznościowych i tak wszystko wiedzą wcześniej :-)

Offline adamarluk

« Odpowiedź #1145 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 20:50:17 »
Również zachęcę niezdecydowanych, Klezmerzy są genialni.

Offline kubisz

« Odpowiedź #1146 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 21:21:08 »
To co prawda istotne tylko dla mnie, ale i tak napiszę - zostałem zachęcony i zapewne niedługo "Klezmerów" zamówię. Ilość pozytywnych opinii jest zbyt duża, żeby je zlekceważyć :) Zapytam tylko bardziej zorientowanych - gdzieś tu mignęła mi informacja, że w oryginale ukazały się już tomy 4 i 5 (u nas 3), jest jakaś docelowa liczba tomów, w których ma się całość zamknąć?

Offline holcman

« Odpowiedź #1147 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 21:38:32 »
jest jakaś docelowa liczba tomów, w których ma się całość zamknąć?

5 tom to tom ostatni.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1148 dnia: Śr, 10 Listopad 2021, 14:29:36 »
Też macie w Najemniku Medoxie niektóre strony (całkiem sporo, na oko 50/50) wydrukowane z dużo mniejszym nasyceniem czerni, w zasadzie na szaro?

Offline holcman

« Odpowiedź #1149 dnia: Śr, 10 Listopad 2021, 15:02:22 »
Też macie w Najemniku Medoxie niektóre strony (całkiem sporo, na oko 50/50) wydrukowane z dużo mniejszym nasyceniem czerni, w zasadzie na szaro?
Aż wyciągnąłem z półki egzemplarze i przeglądam. Nic takiego nie widzę. Jest szansa na zdjęcia?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1150 dnia: Śr, 10 Listopad 2021, 15:10:35 »
Aż wyciągnąłem z półki egzemplarze i przeglądam. Nic takiego nie widzę. Jest szansa na zdjęcia?

Na zdjęciu bardzo słabo to widać moim przedpotopowym aparatem, ale zerknij proszę na plansze 28-29, one są obok siebie i bardzo dobrze to widać porównując jedna do drugiej. Pozostałe idą w parach, tzn. dwie w lepszej jakości, dwie w słabszej i tam to się aż tak w oczy nie rzuca. Jeśli na tych planszach nie zauważysz żadnej różnicy, to znaczy, że tylko mój egzemplarz tak ma ;)

Online Leyek

« Odpowiedź #1151 dnia: Śr, 10 Listopad 2021, 21:52:37 »

Jedna ze stron z komiksu, nad którym prace dobiegają właśnie końca. Premiera w 2022. Wszelkie podobieństwa do rzeczywistości czysto przypadkowe!

Plansza (...) z "Peau d'Homme" Huberta i Zanzima, jednego z najczęściej nagradzanych komiksów w ostatnich kilkunastu miesiącach we Francji! "Męska skóra" - tak najprawdopodobniej będzie brzmiał polski tytuł.

Do Zanzima do Wyspie kobiet mam duży kredyt zaufania, więc czekam niecierpliwie :)

Więcej szczegółów już wrzucał Konrad:

Peau d'Homme - one-shot - 160 stron
https://www.glenat.com/1000-feuilles/peau-dhomme-9782344010648
https://www.bedetheque.com/serie-69772-BD-Peau-d-Homme.html

Online Leyek

« Odpowiedź #1152 dnia: Wt, 16 Listopad 2021, 13:59:26 »
Malutka wycieczka w przyszłość! Oto jeden z komiksów, które ukażą się w krótkich gatkach w 2022 - "Drużyna przyjaciół" Sophie Guerrive!  Komiks roku dla czytelników 8-12 lat na ostatnim festiwalu w Angouleme, choć naszym zdaniem to publikacja nawet dla młodszych :-)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1153 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 15:26:51 »
medox zrywa gacie i wali po mordzie! niesamowite, że ten komiks zrobili polacy i że czekał 30 lat w szufladzie. do bólu klasyczny sci-fi o tyle ciekawy,że design postaci, statków, lokacji jest autorski. na pierwszy rzut oka nie ma jakis oczywistych inspiracji. klasyczne mięsiste, gęste rysunki i masa kobiet w stylu serpieriego.

coś niesamowitego. porównałbym to raczej do włoskich komiksów sci-fi, niż do funkiego czy kasprzaka ale poziom rysunków jest niezły.

zauważyłem też te szare czarne strony np 26-27; 28-29 - ale to chyba kwestia plansz a nie błąd druku.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1154 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 15:42:43 »
Dzisiaj do mnie też dotrze egzemplarz. Sprawdzę te strony i dam znać.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00