Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nayroth

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1050 dnia: Nd, 17 Październik 2021, 09:15:47 »
No zapomnialem ze zyjemy w czasach gdy niemozna miec innego zdania niz wiekszosc :)

Forumowa większość nie zdzierży takich herezji ;-)
Zamiast przejść do porządku dziennego nad prostym faktem że opinia typu "coś jest słabe" , "coś jest mega", niepoparta żadną argumentacją, jest niczym innym jak indywidualnym przejawem czyjegoś smaku, a nie zamachem na prawdy objawione, atakiem, który trzeba odeprzeć i to tak żeby inni nie odważyli się już zakwestionować koneserskiego konsensusu o tym co musi się podobać i już. Zamiast tego niektórzy nie mogą się oprzeć reakcjom typu "nie masz racji i już!" Nie róbmy tabu na siłę. A kontrowersyjne wrzutki najlepiej niekiedy zbyć milczeniem, tak uważam ( nie żebym to akurat uwazal za kontrowersje tylko ogólnie tak).
« Ostatnia zmiana: Nd, 17 Październik 2021, 09:21:35 wysłana przez nayroth »

Offline Tatitu

« Odpowiedź #1051 dnia: Nd, 17 Październik 2021, 09:48:35 »
Poproszę o przykład czasów kiedy większość dobrze znosiła głos mniejszości, nie mówiąc już o tym, że dyskusyjne jest kto tu jest mniejszością, a kto większością.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1052 dnia: Nd, 17 Październik 2021, 10:38:08 »
Nie moge napisac bo wiekszosc i tak stwierdzize to teorie spiskowe :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #1053 dnia: Nd, 17 Październik 2021, 10:57:27 »
No, u bazyla tez chodzi tylko o to, ze ma inne zdanie niz wiekszosc, o nic wiecej... :)

Btw, dawno nie bylo nawiazania do antyszczepionkostwa, na szczescie znowu jest, super.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline PJP

« Odpowiedź #1054 dnia: Nd, 17 Październik 2021, 17:30:51 »
A są jacyś? Przecież praktycznie wszyscy jesteśmy NA COŚ zaszczepieni, więc to określenie jest po prostu głupie :>
« Ostatnia zmiana: Nd, 17 Październik 2021, 17:32:27 wysłana przez PJP »

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1055 dnia: Nd, 17 Październik 2021, 20:41:49 »
Bo to kompletnie nie ma znaczenia, samo określenie ma stygmatyzować ludzi wątpiących w pewien dogmat naukowy , tylko tyle i aż tyle.
Wracając do tematu,  Sumie, nie spróbowałeś Trzech cieni Pedrosy , ani Będziesz smażyć się w piekle Owedyka ?

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1056 dnia: Nd, 17 Październik 2021, 23:40:56 »
Ja próbowałem Owedyka, ale nie dałem rady. Trzy Cienie, z kolei super. Nie jest to może komiks, który zmienił moje nastawienie do życia czy coś, ale bardzo fajny. Bardzo dziwne jet to Wasze autorytarne narzucone innym, że w swych twierdzeniach nie mają racji. Ba, nie mogą mieć racji! Byłem na wystawie, taka se, a oświetlenie w ogóle do niczego. Co ty pierdolisz? Oświetlenie super, sam je instalowałem.  W rysy trochę jak bazgroly? Nie, to są majstersztyki komiksowej formy, nie znasz się,  nie wiesz ile serca wkłada taki rysownik w każdy z tych wrysów, itd itp.

Offline gashu

« Odpowiedź #1057 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 08:34:46 »
Wydawnictwo istnieje już na rynku tak długo i przez ten czas wydało na tyle wiele różnorodnych komiksów, z różnych gatunków i stylistyk, że nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek nie dałby rady wykopać z jego oferty czegoś, co by go zainteresowało i przypadło do gustu.

No, chyba że ktoś nie tyka niczego, poza masówką z Marvela i DC to wtedy pewnie tak.

Ja próbowałem Owedyka, ale nie dałem rady. Trzy Cienie, z kolei super. Nie jest to może komiks, który zmienił moje nastawienie do życia czy coś, ale bardzo fajny. Bardzo dziwne jet to Wasze autorytarne narzucone innym, że w swych twierdzeniach nie mają racji. Ba, nie mogą mieć racji! Byłem na wystawie, taka se, a oświetlenie w ogóle do niczego. Co ty pierdolisz? Oświetlenie super, sam je instalowałem.  W rysy trochę jak bazgroly? Nie, to są majstersztyki komiksowej formy, nie znasz się,  nie wiesz ile serca wkłada taki rysownik w każdy z tych wrysów, itd itp.

Ja widzę to trochę inaczej. Niektórzy lubią zjeść dobry posiłek w porządnej resteuracji. I jest sobie pewnie gostek, który woli chodzić do Maka. Dopóki wspomniana jednostka twierdzi, że osobiście woli wcinać buły nikt nie ma z tym problemu. Jednak gdy chlapnie, że jedzenie ze wspomnianego fast-foodu jest dużo lepsze niż powiedzmy,że z duńskiej Nomy, musi liczyć się z tym, że wszyscy wokoło będą pukać się w czoło.
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Październik 2021, 08:44:54 wysłana przez gashu »

Offline PJP

« Odpowiedź #1058 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 08:42:55 »
Wydawnictwo istnieje już na rynku tak długo i przez ten czas wydało na tyle wiele różnorodnych komiksów, z różnych gatunków i stylistyk, że nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek nie dałby rady wykopać z jego oferty czegoś, co by go zainteresowało i przypadło do gustu.

No, chyba że ktoś nie tyka niczego, poza masówką z Marvela i DC to wtedy pewnie tak.
Racja. To jedno z nielicznych wydawnictw o którym można napisać, że ma różnorodną ofertę komiksów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1059 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 08:58:14 »
Nie rozumiem o co ci chodzi, jakiego zachowania od ludzi bys sie spodziewal. Gosc na forum komiksowym mowi, ze komiksy kultury gniewu "graficznie zawsze slabo" i nie mozna sie odnosic do tego zdania czy jak? Jakie autorytarne narzucanie czegokolwiek? On sie dziwi, ze nie moze miec innego zdania, ale prawda jest taka, ze chlop jest dorosly i jak nie umie miarkowac swoich (moim zdaniem ignoranckich) pogladow i dzieli sie nimi na forum, to musi sie liczyc ze slowami krytyki i tym, ze inni beda dzielic sie swoimi pogladami na ten temat. Przeciez taka wrzuta o KG, że "graficznie zawsze slabo" brzmi jak trolling czy prowokacja, litości.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1060 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 19:59:40 »

Już za miesiąc ekipa znana z "Wielkiego złego lisa" stanie przed niezwykłym wyzwaniem - będzie musiała zastąpić mikołaja i uratować święta! Płakaliśmy ze śmiechu podczas lektury komiksu Benjamina Rennera :-)

A wyklejka "Najemnika Medoxa" Jacka Dąbały i Marka Bieleckiego prezentuje się tak.

Wyklejka dużo lepsza niż okładka :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Październik 2021, 20:03:14 wysłana przez Leyek »

Offline willy_poodle

« Odpowiedź #1061 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 22:26:13 »
Ja mam podobnie jak sum41.
Z całego ich katalogu graficznie podchodzą mi tylko:
Tadeusz Baranowski
Jerzy Wróblewski
Jakub Rebelka
Janusz Wyrzykowski
Sławomir Jezierski

Reszta jest niestrawna dla mojego poczucia estetyki.
Tak, wiem, mam ograniczone horyzonty.
Współcześnie wśród polskich twórców panuje moda na niechlujny, awangardowy rysunek. Nie wiem czy to wynika z wyboru czy z pójścia na łatwiznę albo braku umiejętności, ale do mnie to nie trafia i nawet gdyby scenariusz był super jedwabisty, to i tak po to nie sięgnę bo mnie odrzuca warstwa wizualna.

Online misiokles

« Odpowiedź #1062 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 22:39:10 »
Fakt, KG dość sporo niechlujnych i awangardowych polskich komiksów wydała...

« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Październik 2021, 22:41:17 wysłana przez misiokles »

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1063 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 22:44:25 »
Daniel Clowes, Shaun Tan, Charles Burns, Marcin Podolec, Benedykt Szneider, Joanna Karpowicz, Michał Ambrzykowski, Judyta Sosna, Łukasz Ryłko, Katherin Fernier, Piotr Nowacki, Igor Wolski, Adrian Tomine, Śledziu, KRL, Gawronkiewicz, David B, Jerzy Ozga, Tomasz Leśniak - typowi przedstawiciele niechlujenego awangardowego rysynku.
Wiadomo - syn matki mojego sąsiada zięcia takie rysuneczki to na nudnych lekcjach na ostatnich stronach zeszytu jak miał 7 lat blablablablabuergh! Te same smuty powtarzane od 15 lat. Jak się tak będzie samemu sobie w kółko powtarzać, to się w końcu w to uwierzy.

Offline willy_poodle

« Odpowiedź #1064 dnia: Pn, 18 Październik 2021, 22:51:09 »
Ale w czym problem?
Ma się podobać i ch..?