Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kv

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #795 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 17:26:41 »
A Jerzego znowu nie ma....

Offline Midar

« Odpowiedź #796 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 20:41:15 »
A Jerzego znowu nie ma....
Ten Jeż w strasznych bólach się rodzi. Nie wiem, czy ostatniego tomu doczekam.

Offline kv

« Odpowiedź #797 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 20:50:58 »
Pewnie za mocno kłuje....

Offline Leyek

« Odpowiedź #798 dnia: Śr, 17 Marzec 2021, 23:15:07 »
"Miotacz śmierci" Daniela Clowesa w naturze!

Bender

• Gość
« Odpowiedź #799 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 00:40:21 »
Czyli jednak poszli na skróty z typografią w środku. 👎

Offline holcman

« Odpowiedź #800 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 09:37:17 »
Czyli jednak poszli na skróty z typografią w środku. 👎

Dodam, że połowa dymków w komiksie jest po angielsku bo nie chciało nam się tłumaczyć.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #801 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 09:42:25 »
Dodam, że połowa dymków w komiksie jest po angielsku bo nie chciało nam się tłumaczyć.

Nie ma się co nadymać a tym bardziej brać przykładu z Polishcomicart w sposobie reakcji na krytykę. Typo jest zrobione na odczep i tyle.   

Offline srogin

« Odpowiedź #802 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 09:45:10 »
Dla porównania oryginał:

Offline holcman

« Odpowiedź #803 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 10:03:58 »
Nie ma się co nadymać a tym bardziej brać przykładu z Polishcomicart w sposobie reakcji na krytykę. Typo jest zrobione na odczep i tyle.

A widziałeś całość komiksu? Wiesz z czego wynikają decyzje, jakie podejmujemy? Wiele można o tym komiksie i przygotowaniu go wydania powiedzieć, ale nie że jest zrobiony "na odczep".

Offline kenji

« Odpowiedź #804 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 10:20:39 »
A widziałeś całość komiksu? Wiesz z czego wynikają decyzje, jakie podejmujemy? Wiele można o tym komiksie i przygotowaniu go wydania powiedzieć, ale nie że jest zrobiony "na odczep".

Szymonie - nie komiks, ale typografia wg Bendera została zrobiona "na odczep"

a teraz jest ta chwila , kiedy Ty wchodzisz cały na biało i tłumaczysz z czego wynikają decyzje jakie podejmujecie:)

Offline holcman

« Odpowiedź #805 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 10:32:22 »
Szymonie - nie komiks, ale typografia wg Bendera została zrobiona "na odczep"

a teraz jest ta chwila , kiedy Ty wchodzisz cały na biało i tłumaczysz z czego wynikają decyzje jakie podejmujecie:)

Font "w dymkach" jest przygotowany specjalnie na podstawie pisma Clowesa (i autor był nim totalnie zachwycony, poprosił o pliki, żeby móc pokazywać innym wydawcom, jak powinno się robić taki font). Że jest inny font w oryginale w tych konkretnych dymkach? Uznaliśmy że akurat w tych miejscach, przy dłuższych polskich tekstach, wpłynie on niekorzystnie na czytelność. Stosujemy ten font w kilku innych miejscach w komiksie, gdzie teksty są krótsze. 

Onomatopeje, tytuły rozdziałów itp. - 80% jest zmieniona na potrzeby polskiego wydania. Wersje oryginalne zostały tam, gdzie uznaliśmy, że polskie będą np. za dużo zasłaniać, albo zbyt ingerować w rysunki Clowesa, albo po prostu tak nam się bardziej podobało.

Każdy kto ma ochotę może sobie pisać, że mu się nie podoba, w oryginale lepsze, itd. Pełne prawo, ale akurat opinie "na odczep" są na odczep :-) Bo zastanawiamy się zawsze na każdym kadrem.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #806 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 10:46:33 »
Nie mam nic do tekstu. Chodzi o tytuły rozdziałów. I nie chodzi o to czy się "komuś podoba" czy nie, tylko o to, żeby zachowac spójnosć stylistyczną z oryginałem. Na okładce Wam się udało. A w środku gotowy font majacy się nijak. Dodatkowo w jednym miejscu zgwałcony przez sztuczne ściśnięcie (!). I jeśli to nie jest na odczep, to nie wiem co jest, bo sorry ale trud w takiej podmiance żaden.  Więcej nie zanudzam w temacie.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #807 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 10:53:02 »
@holcman
A jak przebiegł proces zastanawiania się nad dymkowym tekstem z wyklejki?  ;)
Użyta czcionka dymkowa podoba mi się, jest bardzo czytelna, ale rzeczywiście, @Bender nie przesadza, bo niektóre eksperymenty to antykunszt (choćby liternictwo "Dear Dusty" a "Droga Dusty").

A komiks świetny, aż zamówiłem "Wilsona".

Offline holcman

« Odpowiedź #808 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 11:07:43 »
Nie mam nic do tekstu. Chodzi o tytuły rozdziałów.

Powtórzę pytanie - widziałeś cały komiks?
Rozumiem, że "Na patrolu" Ci się nie podoba, spoko, przyjąłem do wiadomości.

Offline holcman

« Odpowiedź #809 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 11:13:00 »
@holcman
A jak przebiegł proces zastanawiania się nad dymkowym tekstem z wyklejki?  ;)
Użyta czcionka dymkowa podoba mi się, jest bardzo czytelna, ale rzeczywiście, @Bender nie przesadza, bo niektóre eksperymenty to antykunszt (choćby liternictwo "Dear Dusty" a "Droga Dusty").

Również przyjmuję do wiadomość. Na szczęście Clowes nie był tak krytyczny :-)
Co do wyklejki - tu błąd wynikający z braku tekstu w materiałach źródłowych.