Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 725562 razy)

Offline gashu

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #585 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:19:12 »
KG nazwę ma może i punkową, ale "punkowych" komiksów nie wydaje już od dawna... Więc nie. Nie gryzie mi się...

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #586 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:21:26 »
Czyli profesor Szyłak został celebrytą? Nie wiem, czy na to zasłużył, bo to taki awans społeczny, jak z szeregowego na kaprala.

Szyłak robi tu za kwiatek do kożucha. Jeszcze jakieś uwagi?

KG nazwę ma może i punkową, ale "punkowych" komiksów nie wydaje już od dawna... Więc nie. Nie gryzie mi się...

No patrz, a we wspominkach zawsze podkreślają jakie to mieli buntownicze początki :)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #587 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:22:43 »
Szyłak robi tu za kwiatek do kożucha. Jeszcze jakieś uwagi?

Nie, teraz wiem o świecie już wszystko.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #588 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:23:42 »
Tak myślałem. Ale chętnie bym posłuchał co masz do powiedzenia o tym świecie :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #589 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:24:59 »

W świątecznej atmosferze zapodam: zdefiniuj „punkowe komiksy”  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline kenji

« Odpowiedź #590 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:25:09 »
Powinni zmienić nazwę wydawnictwa na Kultura Snobu :)

Bo ?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #591 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:27:02 »

Offline gashu

« Odpowiedź #592 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:29:00 »
Cytat: Kapral

No patrz, a we wspominkach zawsze podkreślają jakie to mieli buntownicze początki :)

Początki Kultury Gniewu to "Ósma czara", "Rat-Man", czy też "Likwidator" - komiksy, które spokojnie można określić jako "gniewne" :).
Czyli wszystko się zgadza.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Grudzień 2020, 16:12:43 wysłana przez gashu »

brvk

• Gość
« Odpowiedź #593 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:29:13 »
Tak myślałem. Ale chętnie bym posłuchał co masz do powiedzenia o tym świecie :)
Że to jedna wielka kupa dobra. Chętni mogą sobie w poprzednim zdaniu wstawić przed ostatnim wyrazem przecinek.

Offline Death

« Odpowiedź #594 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:38:35 »
Chyba też się snobuję na warszawkę, bo choć rysunki w Sabrinie oraz Śmiechu i śmierci są dla mnie na poziomie memów z Kwejka to w tylu snobistycznych miejscach czytałem o nich jakie są świetne, że po prostu wczoraj do mnie przyszły. Liczę na dobrą narrację i świetną fabułę.

Offline parsom

« Odpowiedź #595 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 15:48:06 »
Jak tak patrzę na te podpisy pod zdjęciami tych ludzi to się dziwię, co też ludzie potrafią wymyślić, żeby było bardziej alternatywnie i żeby przypadkiem nie wyszło na to, że po porostu klepią jakieś teksty dla jakichś portali, czy coś w tym stylu.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #596 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 16:13:20 »
Chyba też się snobuję na warszawkę, bo choć rysunki w Sabrinie oraz Śmiechu i śmierci są dla mnie na poziomie memów z Kwejka to w tylu snobistycznych miejscach czytałem o nich jakie są świetne, że po prostu wczoraj do mnie przyszły. Liczę na dobrą narrację i świetną fabułę.

To może kup sobie jakąś fajną powieść zamiast komiksu z paskudnymi rysunkami :)

Offline Death

« Odpowiedź #597 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 16:30:06 »
Ale w komiksie chodzi też o narrację a nie o same rysunki. Idąc typ tropem mógłbym też kupić album z grafikami zamiast komiksu gdybym chciał popatrzę na ładne graficzki. :) Świetnym przykładem jest Zdarzenie Świdzińskiego. Tam autor tylko sugeruje prostymi kreskami co tak naprawdę jest na obrazku. Resztę zawartości kadru dopowiadamy sobie sami. Rewelacyjny komiks. Świetnie napisany i narysowany pod kątem narracyjnym. Choć mnie się też same w sobie rysunki w dziwny sposób podobają.

Oczywiście jest też tak o czym przed chwilą napisałem w sąsiednim temacie. Niektórym to dać jakieś proste rysunki, napis KG na okładce i drągal będzie stał jak kościelnemu przy ministrancie. A że komiks nie będzie akurat specjalnie dobry? Obojętnie. Top 10 roku się należy.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #598 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 17:00:03 »
Mnie zawsze w takich wypadkach zastanawia dlaczego autor wybrał do opowiedzenia swojej historii (albo swojej prawdy) akurat formę komiksu. Czy ta forma lepiej pasowała niż felieton, powieść, film albo i piosenka?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #599 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 19:36:15 »
Początki Kultury Gniewu to "Ósma czara", "Rat-Man", czy też "Likwidator" - komiksy, które spokojnie można określić jako "gniewne" :).
Czyli wszystko się zgadza.

KG zaczynała od "Zakazanego owocu" Pały i parodii Żbika. To, o czym piszesz, było trochę później.