Zgroza bierze, czego Ty się doszukujesz w moich postach.
Celowo użyłem słowa ideowy, nie ideologiczny, żeby nie niosło to zbyt negatywnych konotacji. Jak widać, nie udało mi się. Nie miałem na myśli podkładu politycznego czy światopoglądowego przy dokonywaniu wyborów. Chodziło mi raczej o idee pokroju "wolę komiks obyczajowy, niż stricte rozrywkowy", albo "za szczyt komiksowej kultury uważam rozbudowaną popmitolgię Marvela", albo "uważam dobry rysunek za najważniejszy w komiksie" itd., więc na takie komiksy głosuję.
Niczego nie deprecjonuję, wyrażam jedynie pogląd, że wszelkiego rodzaju rankingi, zwłaszcza w przypadku sztuki, należy traktować jako zabawę, wskazówkę, albo przyczynek do namysłu i dyskusji.
Plebiscyt, w rodzaju tego urządzonego na forum, jest tylko i aż wypadkową gustów głosujących. Widząc poszczególne głosy i znając z forumowych wypowiedzi niektóre osoby, mam okazję zapoznać się z ich opinią i ewentualnie zdecydować się na lekturę jakiegoś komiksu. Ponadto wyniki dają pewien pogląd na to, czym interesuje się nasza wąska społeczność. Stąd uważam forumową topkę za interesującą.
brvk pochodzi od Borowik, mojej ksywy z podstawówki.