Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3735 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 10:12:25 »
Ktoś skrobnie parę słów o Czasem?
Do czegoś znanego można to porównać? Bardzo mnie zaciekawił ten komiks.

"Opowiada o kolejnych etapach rozpadu emocjonalnego związku partnerskiego. Można go potraktować jako studium przypadku samotności z wyboru. Próbę zrozumienia psychologicznych motywów, które kierują człowiekiem w sytuacjach granicznych. Scenarzysta stara się dać odpowiedzieć na pytania: co powoduje, że ludzie odsuwają się od siebie? Dlaczego rezygnują z życia i wybierają samotność? Jakie emocje kierują ludźmi w najmroczniejszych chwilach?"

Więcej: https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/10/2523-czasem.html
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #3736 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 10:25:32 »
nie no, nie przed Sammym Harkhamem...

Ciekawe czy jest jeszcze szansa na ten rok ?

« Odpowiedź #3737 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 10:44:43 »
Ciekawe czy jest jeszcze szansa na ten rok ?

Gdzieś mi mignęło, w komentarzach na socjalach, że w tym roku jednak nie.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #3738 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 12:18:09 »
Szkoda, bo na to od KG czekałem w tym roku najbardziej.

Offline holcman

« Odpowiedź #3739 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 13:00:51 »
Szkoda, bo na to od KG czekałem w tym roku najbardziej.

Ja też :-)

Offline Dracos

« Odpowiedź #3740 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 14:08:53 »
Może znajdziecie coś dla siebie.

Nawet i ja coś znalazłem dla siebie. Później tylko w podsumowaniu roku dziwnie rośnie liczba zakupionych albumów, ale czasem ciężko się oprzeć :)

Offline Konrad

« Odpowiedź #3741 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 16:36:00 »
Listopadowe zapowiedzi KG:

Pandora tom 1
59,90 zł - 112 stron - 163x230 mm - miękka oprawa ze skrzydełkami - 24.11.2025
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/707-pandora-tom-1.html

Osiedle Swoboda wydanie VI
59,90 zł - 280 stron - 165x235 mm - miękka oprawa ze skrzydełkami - 24.11.2025
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/710-osiedle-swoboda.html

Rzyć
69,90 zł - 188 stron - 140x168 mm - twarda oprawa - 24.11.2025
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/716-rzyc-naklejki.html

Detektyw Miś Zbyś na tropie tom 10: Gdy cię wita kosmita, a rakieta rozbita
39,90 zł - 52 strony - 163x230 mm - twarda oprawa - 24.11.2025
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/711-detektyw-mis-zbys-na-tropie-gdy-cie-wita-kosmita-a-rakieta-rozbita-naklejki.html

Dla mnie tylko Pandora. Fajnie, że będzie wznowienie Osiedla Swoboda, ale zostaję przy swoim wydaniu w twardej oprawie.
A szkoda, że kolejny już rok (bo w grudniu pewnie tradycyjna przerwa u KG) przesuwa się Krew dziewicy początkowo zapowiadana w 2023 na 2024.

I z coraz mniejszą nadzieją wypatruję też 2 tomu Zamku Śpiącego, bo po 2 latach wciąż nie ma oficjalnie żadnych wieści
Będziemy wdzięczni za informację kiedy to ogłosicie. Po miesiącu czy po pół roku od wydania części 1? Mówiąc wprost - jak zdecydujecie, że nie, możemy chcieć kupić tom 2 po angielsku. A on obecnie jest wyprzedany i trzeba zapolować.
Myślę, że po pół roku wszystko już będzie jasne.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3742 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 20:18:40 »
@holcman

Będzie opcja odbioru listopadowych premier na NŻK tak jak było rok temu? Bo przy zamówieniu są tylko opcje wysyłkowe.
No chyba, że naklejki do Zbysia będą też dostępne na NŻK to wtedy nie było pytania.

« Odpowiedź #3743 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 22:47:41 »
Jaram się na pełnometrażowy debiut Kamila Dukiewicza. Jest moc w łapie.

Kusi też plakat "Osiedla Swoboda", ale kurczę, mam już zbiorcze OS chyba w czterech wydaniach 😂

Offline holcman

« Odpowiedź #3744 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 13:21:15 »
@holcman

Będzie opcja odbioru listopadowych premier na NŻK tak jak było rok temu? Bo przy zamówieniu są tylko opcje wysyłkowe.
No chyba, że naklejki do Zbysia będą też dostępne na NŻK to wtedy nie było pytania.

Naklejki będą dostępne też na NŻK. Zamówienie też można odebrać na NŻK. Tylko w uwagach trzeba zgłosić taką chęć.

Offline holcman

« Odpowiedź #3745 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 13:23:23 »
A szkoda, że kolejny już rok (bo w grudniu pewnie tradycyjna przerwa u KG) przesuwa się Krew dziewicy początkowo zapowiadana w 2023 na 2024.

I z coraz mniejszą nadzieją wypatruję też 2 tomu Zamku Śpiącego, bo po 2 latach wciąż nie ma oficjalnie żadnych wieściMyślę, że po pół roku wszystko już będzie jasne.

Tak, też mnie bardzo sytuacja z „Krwią dziewicy” smuci. Ten tytuł oddaliśmy do składu na zewnątrz i niestety podwykonawca zawiódł na całej linii, mimo że miał całe miesiące na prace.

„Zamek Śpiący” - niczego jeszcze nie przesądzamy. Ale faktem jest, że czytelnicy nie rzucili się na ten tytuł, choć wydany jest pięknie i nie kosztuje miliona monet :-)

Offline Konrad

« Odpowiedź #3746 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 18:10:34 »
Tak, też mnie bardzo sytuacja z „Krwią dziewicy” smuci. Ten tytuł oddaliśmy do składu na zewnątrz i niestety podwykonawca zawiódł na całej linii, mimo że miał całe miesiące na prace.

Ach ten Jarek. Który to już raz czytam o jego legendarnych opóźnieniach, a wydawcy i tak wciąż z niego korzystają. :(

Albo taki Marceli Szpak. Co z tego, że gość dobrze tłumaczy jak czasem bierze jakieś zlecenie, a po dłuższym czasie rezygnuje (Czary zjary Kwarantanna, Kosmata pułapka czy teraz Jimmy Corrigan). Aż cud, że Nienawidzę Baśniowa wychodzi ostatnio w miarę szybko, ale już na finałowego Weathermana czekamy od miesięcy i poczekamy jeszcze przynajmniej do 2026.

Nasi wydawcy to nie mają łatwego życia. Ostatnio to w ogóle często słyszę, że też zagraniczni wydawcy ociągają się z wysyłaniem materiałów albo w ogóle wysyłają niepełne z brakami.

„Zamek Śpiący” - niczego jeszcze nie przesądzamy. Ale faktem jest, że czytelnicy nie rzucili się na ten tytuł, choć wydany jest pięknie i nie kosztuje miliona monet :-)
No szkoda. Było tyle lat czekania na ten pierwszy tom, to może i na drugi poczekamy drugie tyle. :) A wydane było bardzo dobrze i w super cenie jak piszesz.

Online Takesh

« Odpowiedź #3747 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 08:26:18 »
Skoro ciągle się nie wyrabiają, a nie ma innych, czyli duże braki kadrowe w tej branży. Tylko jak trafić do takiej branży, która jest tak bardzo hermetyczna? Mandioca szuka nowych tlumaczy i ich znajduje. Może trzeba szukać i innych? Bo szkoleń i staży to raczej reż nie widać.... Polskie komiksowe poletko zjada swój ogon?

Online misiokles

« Odpowiedź #3748 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 08:49:33 »
Nie ma co szukać sensacji, tam gdzie ich nie ma. Tłumacze potrafią żyć z tłumaczeń, składacze to tak niszowe zajęcie, że wiadomo iż to robota na 'po godzinach'. Dziwnym nie jest, że staże i szkolenia wzbudzają zerowe zainteresowanie.

Offline holcman

« Odpowiedź #3749 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 09:37:54 »
Ach ten Jarek. Który to już raz czytam o jego legendarnych opóźnieniach, a wydawcy i tak wciąż z niego korzystają. :(

Bo jest jednym z absolutnie najlepszych fachowców na rynku. A, że się spóźnia... Nikt nie jest doskonały :-)