Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724325 razy)

Offline LukCook

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3240 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:06:50 »
Swoją drogą...czy ja właśnie zapłaciłem 30 zł za 3 pocztówki, po dysze za jedną? :)

Online freshmaker

« Odpowiedź #3241 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:39:40 »
przypominam że sam komiks jest słaby. do tego jest to pierwszy tom nigdy nie dokończonej serii.

Offline volker

« Odpowiedź #3242 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:52:27 »
Dla jednych słaby dla drugich dzieło sztuki. Ja jestem w tej drugiej grupie. Jakbym musiał spalić wszystkie komiksy ten bym spalił na końcu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:54:07 wysłana przez volker »

Online freshmaker

« Odpowiedź #3243 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:58:56 »
graficznie - zgadzam się świetny. scenariusz - leży. wiadomo kwestia gustu.

Spoiler: PokażUkryj
ostatni kadr “tak oto wyglądał początek naszej … wędrówki. jej najgorszy etap był dopiero przed nami…”

porzucona seria. można postawić obok warszawskiego pacjenta i syna szneidera.

Offline Death

« Odpowiedź #3244 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 22:18:45 »
Tak. Dobrze liczysz.
Po akcji - chcesz 2 grafiki, kup 2 komiksy, zaczynam się zastanawiać, czy marszand nie ma szkoleń sprzedażowych dla innych wydawców.
Tak sobie właśnie oglądam najnowszy odcinek pogadanek o grach Rysława i UV-a na kanale UV o grach i właśnie powiedzieli, że istnieją tacy twórcy gier, którzy tworzą krótkie gry tylko dla łowców platyn. Na przykład gra kosztująca 10 zł, w której klikasz hamburgera i robisz platynowe trofeum w 5 minut, a jeśli wydasz więcej pieniędzy, na przykład 20 zł, to gra jest przyspieszona i zdobywasz platynę w minutę. I takie gry kupuje powiedzmy 1000 osób na świecie, bo ścigają się kto zrobi więcej platyn (najlepsi mają kilkanaście tysięcy trofeów), taka nisza wykorzystywana przez twórców prostych kilkuminutowych gier, łatwy pieniądz.
I tak sobie pomyślałem, że ale głupi ci platyniarze. A to odbicie w lustrze przecież, stoję w nim z moimi dwoma egzemplarzami Lovecrafta, bo były dwie grafiki i moim kolejnym zamówieniem całego pakietu z Mandioki, które opłaciło wydanie albumów, były tydzień temu w Łodzi, minął cały roboczy tydzień i mnie preorderowiczowi nikt ich nawet jeszcze nie wysłał. Stoję z moim Rosińskim za 600 zł, bo dali trochę większy format i trochę dodatkowych stron. Tak stoję, klikam kolejnego hamburgera i zdobywam kolejne trofeum. Łatwy pieniądz.

Offline Koalar

« Odpowiedź #3245 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 22:44:58 »
To ja przypominam, że Achtung Zelig to bardzo dobry komiks, a wielkim fanem polskiego komiksu nie jestem. I grafika, i scenariusz są na wysokim poziomie. Nie pamiętam, żebym miał poczucie, że komiks jest wstępem do czegoś większego, ale też nie kojarzę, żebym miał świadomość, że to miał być początek dłuższej historii. Raczej odebrałem końcówkę jako takie
Spoiler: PokażUkryj
"Potem spotkało ich wiele, ale to już inna opowieść." albo jako zapowiedź czegoś bardzo złego, co wisiało w powietrzu, ale pozostało niedopowiedziane.

200 sztuk to wydaje mi się malutko. Tak bym stawiał, że wyprzeda się do końca weekendu. A jak nie, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Death

« Odpowiedź #3246 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 22:47:38 »
Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby komuś mogły się nie podobać Achtung Zelig, Romantyzm, Esencja i Mikropolis. Te 5 albumów to esencja Gawronkiewicza, to jak cykl Qa w Thorgalu.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #3247 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 23:04:00 »
Dlaczego ciężko? Wszystko kwestia gustu, każda rzecz może sie komuś nie podobać. Ja po Zeliga sięgnąłęm wyłącznie pod wpływem ochów i achów tutaj na forum, odbiłem się jak od ściany. Zmusiłem się żeby przebrnąć do końca, ale jedyne odczucie po lekturze to była ulga, że wypożyczyłem, a nie kupiłem.

Offline Brvk

« Odpowiedź #3248 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 23:49:44 »
To jest komiks genialny, ale nie dla każdego 😎😁😉

Offline PJP

« Odpowiedź #3249 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 07:07:55 »
Czasem tak jest, że po latach człowiek próbuje i zaskoczy (jak z książkami), a czasem nie zaskoczy. Mnie generalnie dobrze wchodzą różne starocie, nawet ściany tekstu nie przeszkadzają, ale też nigdy nie byłem megafanem trykotów, więc może jeszcze jest efekt świeżości ;)
Ps. Wczoraj odebrałem Umpli-Tumpli ze sklepu KG, ładnie zapakowane przez Motyle Książkowe.

Offline starcek

« Odpowiedź #3250 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 08:23:58 »
Nawet jeśli po latach nie zaskoczy, to nostalgia zrobi swoje i zostanie na półce.
Patrząc na przykładowe plansze w kolorze tylko mogę narzekać, że przy innych klasykach są robione jedynie komputerowe wlewki, a nie tak jak tutaj.

Jeszcze się może okazać, że spokojnie w 2 tygodnie zejdzie całość czarno-biała. Ale skoro już Koalar napisał, że do weekendu, to widzę, że jestem pesymistą.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2024, 08:28:37 wysłana przez starcek »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online freshmaker

« Odpowiedź #3251 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 09:12:13 »
Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby komuś mogły się nie podobać Achtung Zelig, Romantyzm, Esencja i Mikropolis. Te 5 albumów to esencja Gawronkiewicza, to jak cykl Qa w Thorgalu.

komiksy mi się jak najbardziej podobają.otton i watson oraz mikropolis to niedokończone trylogie. stoją u mnie na półce obok pierwszych tomów achtunga i powstania. najlepsza z tego wszystkiego monografia bo to oneshot.

Offline Death

« Odpowiedź #3252 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 09:16:04 »
Czasem się zastanawiam czy u nas to w ogóle kończy się komiksy. :D Większość z moich ulubionych polskich komiksów miało zapowiadaną kontynuację i dupa. :)

Offline burberry

« Odpowiedź #3253 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 09:39:10 »
Achtung Zelig jest świetnie narysowany, po prostu pięknie. I ja również kojarzę, że miała być seria. Jeśli nie wynika to z komiksu, to takie informacje były podawane gdzieś w zinach, AQQ, czy innych miejscach (fora?).  Nadal mam wydanie sprzed dwudziestu kilku lat, więc nie interesuje mnie reedycja. Miłego oglądania obrazków  8)

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #3254 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 09:59:12 »
Ja chyba kupię wersję z kolorami. Wcześniejsze wydanie mam już na półce.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything