Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724324 razy)

Offline kenji

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2565 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 16:15:54 »
Niezła promocja na Bombę w Bonito
https://bonito.pl/produkt/bomba-2?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=42814efa-1480-a503-b004-352c145bd345
42% rabatu, a do tego możliwość osobistego odbioru w kilku punktach w Polsce.

Po mega satysfakcjonującym seansie Oppenheimera naszła mnie myśl na zgłębienie tematu i Bomba wydaje się naturalnym wyborem. Czy poza kolegami @LukCook i @ukaszm84 ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia na temat tego komiksu?

mam jeszcze 5 % rabatu na bonito - jakby ktoś chciał przyoszczędzić kilka złotych to zapraszam na priv

Offline nocny

« Odpowiedź #2566 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 20:30:40 »
Ja jestem bardzo zadowolony z lektury Bomby. Jakoś do połowy myślałem, że raczej po lekturze sprzedam ale im dalej tym bardziej się upewniałem, że zostawiam sobie ten komiks. Jest naprawdę wciągający i ciekawy, strona wizualna bardzo dobra, wolę komiksy kolorowe ale tutaj sama czerń i biel bardzo pasuje, kreska jest realistyczna i bardzo ładna. Niby nie ma tutaj emocji, napięcia ale jednak każdego dnia wyczekiwałem powrotu do lektury.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2567 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 15:53:32 »

20 Wrzesień 2023
Kalinka. Gniew lisa
Drugi tom nowej przebojowej serii dla młodych czytelników!

Kalinka i Łysolek powracają!

Po potyczce z Dżinem Parszywcem, Kalinka ma nadzieję na odrobinę spokoju…
Jednak ni stąd, ni zowąd pojawia się wściekły lis i Kasztanowi Rycerze, czas zaczyna płatać figle, a tata okropnie się nudzi.
Co gorsza, dolinie grozi wielkie niebezpieczeństwo, a to wszystko (znowu) z winy Kalinki!
Tej jesieni możemy liczyć na anomalie!
I to nie tylko pogodowe…

W drugim tomie Kalinka odkrywa kolejne tajemnice wokół siebie, podejmuje ważne decyzje i poznaje siłę równowagi w przyrodzie. Ale czy uda jej się okiełznać gniew Króla Jesieni? I kim tak naprawdę jest pasterka ze stadem wełnistych piesków? Tego dowiecie się już wkrótce!

Scenariusz: Thom Pico
Rysunki: Karensac
Tłumaczenie:Julia Szustak
ISBN: 978-83-67360-45-6
Wydanie: I
Format: 160x200 mm
Objętość: 112 strony
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

20 Wrzesień 2023
Jeż Jerzy. Dzieła zebrane tom 5
Piąty - ostatni! - tom zbiorczego i kompletnego wydania przygód Jeża Jerzego, jednego z najpopularniejszych bohaterów współczesnego komiksu polskiego!

Postać, stworzona przez Tomka Leśniaka i Rafała Skarżyckiego, zawsze była głosem młodego pokolenia, ALE!

Zanim autorzy zaczęli bezlitośnie wyśmiewać nasze narodowe wady i słabości, a Jeż Jerzy skonfrontował się m.in. ze skinami, niekompetentnymi dziennikarzami, pazernymi politykami, mafią, a nawet samym Szatanem to ten kolczasty bohater bawił... dzieci.

Bo od wcielenia dla najmłodszych czytelników w „Świerszczyku” rozpoczęła się wielka kariera Jeża Jerzego. I to właśnie to oblicze zawiera tom piąty kolekcji dzieł zebranych. Znajdą się w nim wszystkie komiksy dla dzieci z udziałem kolczastego, z których większość nigdy przedtem nie była publikowana! Ba! Dopiero teraz po ponad 25 latach Leśniak i Skarżycki ujawniają finał historii o spotkaniu Jeża ze Smokiem!

Te i wiele innych atrakcji znajdziecie w tomie piątym i ostatnim jeżowych dzieł zebranych.

Scenariusz: Rafał Skarżycki
Rysunki: Tomasz Leśniak
ISBN: 978-83-67360-51-7
Format: 165x235 mm
Objętość: 200 stron
Oprawa: twarda

20 Wrzesień 2023
Pętla lini 168
Czy odważysz się wsiąść w trolejbus linii 168 i pojechać nim aż do końca trasy?

Czy można cofnąć czas?
Czy można tym razem zdążyć na pierwszą lekcję?
Czy można przeżyć studniówkę jeszcze raz?
Czy można nie stracić przyjaciółki?
Nie zawsze.

Jedna decydująca chwila grozy zmienia losy trójki przyjaciół ze szkoły średniej, a przygotowania do matur i nastoletnie rozterki zaczynają blednąć przy niezwykłym odkryciu, jakiego dokonuje Zosia, wsiadając do pozornie zwykłego trolejbusu.

XULM stwarza laboratorium czasu – zapętlając zdarzenia, odkrywa ich warstwy i sprawdza, czy można bezkarnie ingerować w bieg historii.

Scenariusz: xulm
Rysunki: xulm
ISBN: 978-83-67360-48-7
Objętość: 200 stron

20 Wrzesień 2023
Czy wszystko smakuje?
Pełnometrażowy komiksowy debiut jednej z najciekawszych polskich autorek!

Co zajmuje pierwsze miejsce na liście najgorszych rzeczy, jakie robią goście restauracji?
Jak najszybciej nauczyć się na pamięć wielostronicowego menu albo zrobić siedem mojito?
Co grozi za pomylenie składu dania dnia?
Jakie koszmary śnią się kelnerkom?

W swoim debiutanckim albumie Falauke zabiera nas w podróż po szemranych barach i ekskluzywnych restauracjach, rautach, weselach, jadłodajniach i fast foodach. Spoglądając przez ten kalejdoskop współczesnej gastronomii, widzimy nierzeczywiste oczekiwania pracodawców i klientów, niskie stawki, marne warunki pracy, a także to, że do przetrwania w tej branży konieczni są bliscy ludzie i dużo poczucia humoru.

Scenariusz: Falauke
Rysunki: Falauke
ISBN:  978-83-67360-50-0
Objętość:104 strony

20 Wrzesień 2023
Ostateczna przygoda Czopka Piotrka. Jedynka
Nikt się nie spodziewał... powrotu Czopka Piotrka!

Czopek Piotrek wskutek wstrząsającej gastrycznej katastrofy niespodziewanie traci kontrolę nad swoim poukładanym życiem celebryty. Jego los byłby przesądzony, gdyby nie Globulka Anulka, która ratuje go ze ścieku i doprowadza do stanu powtórnej używalności. Czy uda im się wyrwać z mroków kanalizacji i dotrzeć do Farmaceraju, legendarnego miejsca dla przeterminowanych leków?

Marek Lachowicz, autor kultowego „Człowieka Paroovki”, powraca po latach do swoich bohaterów, a że Człowiek Parówka przeżywa kryzys, a Gang Wąsaczy ma pewien wstydliwy problem, autor daje tym razem wykazać się Czopkowi. Jego losy układają się w szaloną opowieść, po której już nigdy nie spojrzycie tak samo na swoje tabletki.

Scenariusz: Marek Lachowicz
Rysunki: Marek Lachowicz
ISBN:  978-83-67360-47-0
Objętość:64 strony
Oprawa: zeszytowa

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2568 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 21:04:58 »
Super zapowiedzi. Biorę cały pakiet!

Offline Leyek

« Odpowiedź #2569 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 10:25:07 »
Ostatni dzień zbiórki to wrzucę jeszcze tutaj (biorąc pod uwagę miejsce wydania 1 części), żeby potem nie było "płaczów", że ktoś przegapił, bo nie wiedział :) (autor twierdzi, że to jedyna szansa na zdobycie egzemplarza w druku).
Sam się długo wahałem nad progiem wsparcia, ale wczoraj wieczorem poszło zamówienie.

Łukasz Ryłko zbiera na druk drugiej części Terra Incognita.
https://wspieram.to/TerraIncognitaIntuitio

Online Ty_draniu

« Odpowiedź #2570 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 11:46:35 »
Właśnie zastanawiałem się nad tą "jedyną szansą na zdobycie egzemplarza w druku" bo też się waham (wsparcia zazwyczaj kończą się w ten sposób, że masz swój egzemplarz później i drożej). Jak rozumiem komiks w sklepach nie będzie dostępny? Ktoś coś wie?

Offline Leyek

« Odpowiedź #2571 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 13:24:24 »
Szczegółów nie znam, ale łącząc fakty, iż:
- komiks w całościu już od jakiegoś czasu jest dostępny na stronie www autora https://terraincognitakomiks.blogspot.com/ za darmo,
- zbiórkę organizuje sam autor,
stawiam, że wszystko będzie załatwiał on własnymi siłami i nakład będzie minimalny. Choć myślę, że ciut większy (tak podpowiada zdrowy rozsądek, choćby żeby mieć egz. na ew. zwroty) i może na jakimś festiwalu da się potem jeszcze dostać.

Offline volker

« Odpowiedź #2572 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 13:28:38 »
Jak zbiórka się powiedzie, może kiedyś w ten sam sposób w końcu opublikuje dalsze losy świetnych Śmiercionośnych.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2573 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 13:39:34 »
Autor sam w wywiadzie stwierdził, że część pomysłów ze Śmiercionośnych trafiła w pewnej formie do pierwszej części Terra Incognity.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #2574 dnia: Nd, 03 Wrzesień 2023, 18:12:25 »
@Holcman i jak Blood of the Virgin? Wydajecie? ( ͡º ͜ʖ͡º)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2575 dnia: Pn, 04 Wrzesień 2023, 16:36:37 »
Olga Mysłowska właśnie przysłała tłumaczenie komiksu „Furieuse” Geoffroya Monde'a i Mathieu Burniata! To opowieść fantasy, która bawi się arturiańskim mitem, a jej bohaterka jest niezwykle charakterną postacią 🙂

Offline stachel

« Odpowiedź #2576 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 02:00:57 »
Czy ktoś z Was może kojarzy jak Wiedźmun był wydawany zanim był reboot w Krótkich gatkach? Do tej pory udało mi się znaleźć, że wcześniej ukazały się 3 tomy:
1. Przeznaczenie miecza   - to się ukazywało w jakichś zinach i magazynach (jedyny ślad znalazłem w Science Fiction 10/2001, plansze 32, 33 oraz 34).
2. Dwie wieże funduszu emerytalnego - to wyszło na papierze od wydawnictwa Ares 2
3. Dziki goń - znalazłem jedynie zapowiedź tego komiksu od KG w 2015 roku

Dodatkowo 1 i 2 (wraz z dodatkowymi rysunkami) było opublikowane cyfrowo przez cdp.pl.

Z tego co też znalazłem tom 3 miał zawierać prawdopodobnie także pozostałe 2 tomy. Czy to kiedykolwiek się ukazało? Ani Gildia, ani Aleja Komiksu nie ma nawet wzmianki o tej pozycji. Czy wersję cyfrową po zamknięciu cdp.pl da się jakoś dostać?

Offline Leyek

« Odpowiedź #2577 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 19:03:14 »
Swoje wywiady promuje, ale prawdziwymi skarbami już się z forum @Jaszczu nie podzieli ;)

Detektyw Miś Zbyś kończy 10 lat. W oczekiwaniu na łódzką wystawę moich komiksów (tworzonych w zespołach i solo), której znaczną część przejmie niebieski futrzak w żółtej czapeczce i jego magentowy pomocnik, postaram się tu przez najbliższe dni postować jakieś ciekawostki związane z tą serią.

Na początek prawdziwa bomba! Odnaleziony w szpargałach pierwszy ever rysunek, który przedstawia głównych bohaterów serii. Nagryzmolony podczas przerwy śniadaniowej w korpo-pracy, na odwrocie jakichś wydruków leżących pod ręką na biurku (nawet coś tam się przebija na tym skanie). Jak widać, finalnie chłopaki wyglądają w komiksach nieco inaczej, ale podoba mi się ten szczurkowaty, undergroundowy look 🙂 Szkielet został tu w każdym razie nakreślony. Notatki ołówkiem wskazują, że nie zapamiętałem dobrze imienia głównego bohatera podczas lektury scenariusza przesłanego przez Maćka Jasińskiego 🙂

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #2578 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 10:58:28 »
Wiadomo może co KG ma zamiar wydać na MFKiG poza nowym Clowesem ?

Offline Konrad

« Odpowiedź #2579 dnia: Śr, 13 Wrzesień 2023, 11:57:20 »
Ruszyła przedsprzedaż na Encyklopedię kreskówek wyssanych z miętówek.
Nakład limitowany do 1000 (+100 autorskich) egzemplarzy. Do kupienia tylko na stronie KG.
Trzy pakiety do wyboru:
- I - 99,90 zł
+ 3 pocztówki w formacie 148x210 mm z ilustracjami Olgi Jackowskiej, Maćka Mazura oraz Artura Ruduchy
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/477-encyklopedia-kreskowek-wyssanych-z-mietowek-pakiet-i.html
- II -124,90 zł
+ 3 pocztówki w formacie 148x210 mm z ilustracjami Olgi Jackowskiej, Maćka Mazura oraz Artura Ruduchy
+ plakat w formacie 608x440 mm autorstwa Maćka Mazura
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/478-encyklopedia-kreskowek-wyssanych-z-mietowek-pakiet-ii.html
- III - 149,90 zł
+ plakat w formacie 608x440 mm autorstwa Maćka Mazura
+ torba płócienna z rysunkiem Maćka Mazura
https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/479-encyklopedia-kreskowek-wyssanych-z-mietowek-pakiet-iii.html

Data wydania - 20.11.2023
Stron - 104
Oprawa - twarda
Format - 245x325 mm

Przed Wami zbiór niepowtarzalnych ilustracji, komiksów historii i wspomnień powstałych z fascynacji twórczością Tadeusza Baranowskiego. Autorzy albumu zanurzyli się w uniwersum stworzonym przez Mistrza i na moment poddali ulubione postacie działaniu swojego pióra, rysika, ołówka i wyobraźni.

W ten sposób powstały zupełnie nowe przygody kultowych bohaterów i wariacje na temat świata dobrze znanego z takich komiksów jak „Na co dybie w wielorybie czubek nosa Eskimosa”, „Skąd się bierze woda sodowa?”, „Antresolka profesorka Nerwosolka”, „Bezdomne wampiry o zmroku” i wielu innych. A to wszystko dzięki talentom ponad sześćdziesięciu twórców: scenarzystów, kolorystów, rysowników.

Album „Encyklopedia kreskówek wyssanych z miętówek” to ponad 100 stron materiałów w powiększonym formacie, takim jak choćby ostatnie edycje dzieł Tadeusza Baranowskiego. Nakład to 1000 egzemplarzy i nie będzie on wznawiany.

Pomysłodawcy projektu:
Radosław Owczarek
Aleksander Pala aka „Wielki”
Wojciech „Dalthon” Żółkiewicz

Rysownicy:
Nikodem Cabała, Wojciech Cichoń, Ryszard Dąbrowski, Dominika Dziapa, Mieczysław Fijał, Paweł „Gierek” Gierczak, Daniel „Gedeon” Grzeszkiewicz, Olga Jackiewicz, Andrzej Janicki, Karol „KRL” Kalinowski, Sławomir Kiełbus, Jarosław Kostrzewa, Łukasz Kuciński, Mateusz Kurczoba, Zbigniew Larwa, Krzysztof Leszczewski, Tomasz Lew Leśniak, Ryszard Łobus, Jakub Martewicz, Maciej Mazur, Piotr Nowacki, Wojtek Olszówka, Krzysztof Owedyk, Janusz Pawlak, Mariusz Podleś, Adam Polkowski, Hubert Ronek, Artur Ruducha, Jacek Skrzydlewski, Rafał Szłapa, Michał „Śledziu” Śledziński, Adam Święcki, Przemysław Truściński, Marek Turek, Grzegorz Wawrzyńczak, Jarosław Wojtasiński, Patryk Wójcik, Janusz Wyrzykowski

Scenarzyści:
Marcin Bałczewski, Maciej Jasiński, Maciej Kur, Maciej Szatko, Emilia Wójcik, Mariusz Zabdyr, Wojciech Żółkiewicz

Koloryści:
Patryk Cabała, Tomasz Kaczkowski, Mirosław Korkus, Maciej Mazur, Maciej Pałka, Jarosław Wojtasiński, Emilia Wójcik

Publicyści:
Daniel Koziarski, Szymon Majewski, Marcin Osuch, Radosław Owczarek, Rafał Skarżycki, Maciej Szatko, Mateusz Szlachtycz, Kamil Śmiałkowski, Witold Tkaczyk