Autor Wątek: Kto by chciał kontynuacji Świata Komiksu?  (Przeczytany 4138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mertusor

Kto by chciał kontynuacji Świata Komiksu?
« dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 17:06:16 »
Skoro nadchodzi 25-lecie ukazania się pierwszego numeru "Świata Komiksu", to może zastanówmy się, czy chcielibyśmy jego odrodzenia?
Ktoś rzucił tą myśl w temacie Egmontu.

Pierwsza edycja padła na 38 numerze a wcześniej ponoć straciła na jakości.
Skoro jednak Relax odrodził się w wersji luksusowej, to może jest miejsce na rynku dla nowego jak najtańszego magazynu?
(Magazyn AKT jest świetny ale chyba nie ma możliwości szerokiego przebicia się na rynek.)

Z jednej strony, niby czasy nie sprzyjają bo ten papier tak bardzo drogi itd, itp.
Z drugiej strony, skoro komiksy podrożały, to może dla podtrzymania kontaktu z tym medium przydałaby się komiksowa taniocha na średnim poziomie?

Czytałem fascynujący temat "Sytuacja na rynku ..." i nie ma sensu go tu w sensie ogólnym klonować.
Niemniej mam takie spostrzeżenia:
1. Ku mojemu zdziwieniu dowiedziałem się, że katalogi i samplery Egmontu ukazują się w wersji papierowej.
Podejrzewam, że są darmowe.
2. Przez długi czas ukazywał się "Star Wars komiks" za 20 zł ceny okładkowej i całkiem przyzwoitej objętości.
Dzięki niemu wróciłem na łono braci komiksowej. :-)
3. Co poniedziałek i czwartek zgarniam z Biedronki darmowe ulotki, które mają mnóstwo stron.
4. Najnowsze zeszyty kolekcji z Carrefoura dla przeciętnego człowieka są przystępne cenowo i akceptowalne jakościowo.
5. W Empiku widziałem m.in. grubaśne Vouge za 20 zł i jeszcze grubszy katalog domków typowych za 10 zł.

Moja wizja odrodzonego "Świata Komiksu" jest taka:
- format A4
- papier i okładka jak w nowej kolekcji Carrefoura
- objętość min. 40 stron komiksu netto
- zawartość: samplery (ale w miarę zamknięte fabularnie) serii które Egmont zamierza wprowadzić, lub zastanawia się nad wprowadzeniem oraz ewentualnie jako ciekawostka np. jakieś starocie z darmowymi prawami, których by się nie retuszowało, tylko przetłumaczyło.
Na przykład te nawiązujące do Polski z komiksów amerykańskich opisane na blogu, który przytoczyłem w temacie "Pulp ...".
- publicystyka mogłaby być też reklamowa np. opis uniwesum Światów Akwilonu, itp.
- jeśli to obniży cenę, to dodatkowo może być drugie tyle reklam, choćby wiertarek, płatnych tv i modnych gaci, ...
- cena ... około 15 zł
- dwumiesięcznik

Jakie są Wasze pomysły?

Offline Sędzia

Odp: Kto by chciał kontynuacji Świata Komiksu?
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 17:08:18 »
po co?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 17:10:40 »
Jeszcze jakiś czas temu uważałem to za fajny pomysł i bym kupował, gdyby wychodził. W ŚK fajne było to, że były pozbierane informacje o autorach czy historii danych komiksów, teraz trzeba samemu tego szukać w necie. Ale już tak nie uważam, ponieważ przy tym, co obecnie Egmont wydaje 50% takiego magazynu byłoby o seriach dla dzieci, a 40% o superhero. Praktycznie nie kupuję ani tego, ani tego. Tzn. inaczej, może i nadal byłby to fajny pomysł dla kogoś innego i rynkowo mógłby się przyjąć (choć wątpię), ale już nie byłby to magazyn dla mnie. Dla mnie zostaną i tak Zeszyty Komiksowe, AKT, Relax od Labrum i Metal Hurlant.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 17:50:13 »
Fajny pomysł w tej cenie ale to marzenia ściętej głowy. Puszcza to "ekskluzywnie" na twardo za 50zl i tyle z fajnych pomysłów.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Spiff

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 18:25:29 »
Brałbym (ale)  gdyby dawali takie  "Najpopularniejsze wyrazy bliskoznaczne słowa cudeńka to: cuda, brylanty, rarytasy, klejnoty, bibeloty, cacka, świecidełka, błyskotki, pieścidełka, perełki, ozdóbki, ... :D ."
jak te : https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/leyek-najsmaczniejsze-kaski-z-kolekcji/msg217097/#msg217097
albo te: https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/pulp-nazisci-adventures-superhero-dinozaury-roboty-world-war-2-itp/msg213713/#msg213713

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 18:30:00 »
Ja rzuciłem tą myśl ale myślałem bardziej o "wydaniu specjalnym" niż  regularnym czasopiśmie bo uważam że na dłuższą metę to nie pyknie  :)
Oczywiście chciałbym taki magazyn do czytania jak to się mówi " na kibelku" albo w pracy na przerwie w wersji budżetowej ale uważam że nasz rynek jest za mały na takie inicjatywy i trzeba by się mocno zastanowić co w nim miałoby być bo żeby wydać tanio to trzeba machnąć i sprzedać duży nakład a w czasie gdy papier jest drogi plus mam wrażenie że odbiorca u Nas oczekuje raczej bardziej ekskluzywnych wydań niż gazetowych.   
Z drugiej strony dwa Relaxy jakoś funkcjonują także jakby pojawiła się wizja kupna takiego ogólnodostępnego magazynu w A4 za 30-40 zł to brałbym.
 Tanim magazynem można też teoretycznie poszerzać grono odbiorców albumów ale czy  to by się sprawdziło i ktoś po magazynie za 30 złotych rzuci się na integrale za 150 zł śmiem wątpić :)
 Ciekawe jak ma się sprawa z gazetami komiksowymi na normalnych rynkach ,we Francji widzę że metal hurlant kosztuje 20 euro czyli ciut więcej niż album komiksowy, u Nas już stówkę trzeba dać i ja uważam że to jest za dużo za magazyn.

Offline keram2

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 19:20:35 »

Wydawanie luksusowych, drogich magazynów nie ma dla mnie sensu.
Jeśli już "Świat Komiksu" miałby wrócić to jako pismo dla dzieci lub/i nastolatków.
Egmont ostatnio sporo inwestuje w ten sektor, więc może magazyn też by się przyjął.
2-3 opowieści odcinkowe, 2-3 zamknięte historyjki (kilka- kilkanaście stron), parę jednostronicowych humoresek, jakiś sampler, no i przede wszystkim fajna otoczka informacyjno-klubowa, która sprawiłaby, że młodzi odbiorcy uznaliby to pismo za swoje.
No, ale to takie dywagacje człowieka z zewnątrz, TK kilka razy próbował różnych inicjatyw kioskowych, więc gdyby widział szanse to pewnie by spróbował. Mogłoby być ciekawie.

Offline Deg

« Odpowiedź #7 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:10:37 »
Jestem za, pod warunkiem, że pismo przypominałoby pierwowzór. Miękka okładka, kilkadziesiąt stron, głównie krótkie historie, paski, co jakiś czas album podzielony na pół. No i przystępna cena :) Brakuje mi takiego magazynu, dzięki "ŚK" poznałem np. Gotliba i jego Dingodossier. Później co prawda zaczęło się to robić ulotką reklamową Egmontu, ale do niektórych numerów z przyjemnością wracam.

Ale jeśli to ma być kolejny Relax, to... nieee :)
This is my truth, tell me yours.

« Odpowiedź #8 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 20:38:57 »
Odpowiem przykładem - kilka lat temu Egmont dorzucał do zamówień sampler Vertigo. Zaczynałem dopiero z komiksami, więc z chęcią przeczytałem to co tam przysłali. Skończyło się tak że skompletowałem jakąś połowę serii z tego samplera - także sytuacja win-win. Wiadomo, pewnie prędzej czy później i tak bym się natknął na Kaznodzieję czy Sandman, ale czy sięgnąłbym po Transmetropolitan kierowany wyłącznie opisem? Wątpię.

Łyknąłbym też taki Świat Komiksu. Ja wiem że teraz wszystko już mamy w internecie - recenzje, wywiady, czy nawet fragmenty komiksów. Problem jest taki że jest tego po prostu za dużo dla kogoś kto chce wejść w ten świat. Zakładając że magazyn celowałby w starszego odbiorcę (czytaj - zarabiającego na tyle żeby sobie pozwolić na wydatki kulturalne, a jednocześnie mającego ograniczoną pulę wolnego czasu na robienie researchu), mogłoby to wypalić.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #9 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 20:16:46 »
To wcale nie jest taki nietypowy pomysł, w konwersacjach w branży pojawiają się magazyny komiksowe, w końcu cały świat komiksu (nie nazwa własna) zyskał dużo właśnie dzięki nim - 2000AD i Metal Hurlant naczelnymi przykładami ze świata. Właściwie ten drugi jest całkiem niezłym przykładem na temat, bo zakładam że w kwestii Świata Komiksu chodziłoby o przedruki zagranicznych historii, a taki właśnie jest format MH. Pamiętam ogłoszenie oficjalnego polskiego wydania i z entuzjazmem obserwowałem temat - ale do czasu, do czasu ogłoszenia ceny...

Magazyny komiksowe sprzedasz jeśli wmówisz czytelnikom, że kupują produkt premium, widać to po MH i Relaxach, nie ma zapotrzebowania na format magazynu w formie 'powszechnej'. Znawcą nie jestem, ale z moich obserwacji wynika, że rynek komiksowy w którym zakończył się żywot Świata Komiksu nie zmienił się przez ostatnie lata na korzyść formatu magazynów, pogłębiło się wręcz to, co przyczyniło się do upadku ww. inicjatywy. Możemy dyskutować czy to dobrze, czy źle, ja od siebie ogólnie - dobrze, bo do tego w zasadzie Egmont zmierzał, do 'działającego' rynku komiksowego, który w czasach świetności ŚK był w złym stanie, ale subiektywnie żałuję ŚK, argumenty przeciwko magazynom rozumiem, ale absolutnie nie przekreślają one możliwości działania takiej formy wydawniczej na jw. 'działającym' rynku (przykład chociażby 2000AD).

No i z punktu widzenia wydawcy - taki magazyn musiałby mieć konkretny cel (np. popularyzacja jakichś tytułów), po wypełnieniu celu znów by zniknął i znów byłby 'nieodżałowany'...

Offline greg0

« Odpowiedź #10 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 20:53:31 »
Jestem za, pod warunkiem, że pismo przypominałoby pierwowzór. Miękka okładka, kilkadziesiąt stron, głównie krótkie historie, paski, co jakiś czas album podzielony na pół. No i przystępna cena :) (...)
Ale jeśli to ma być kolejny Relax, to... nieee :)
podpisuję się
dodam od siebie : do kupienia w salonikach prasowych, stacjach benzynowych itp. żadne tam latanie po galeriach , empikach i paczkomatach.

kupić, przeczytać, do pudła po butach, pudło pod łóżko i zapomnieć.
wyjąc po 10 latach i jw. ( bez "kupić"). 8)
« Ostatnia zmiana: Śr, 15 Marzec 2023, 20:55:59 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline misiokles

« Odpowiedź #11 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 21:12:11 »

Magazyny komiksowe sprzedasz jeśli wmówisz czytelnikom, że kupują produkt premium, widać to po MH i Relaxach, nie ma zapotrzebowania na format magazynu w formie 'powszechnej'..

Nigdy odrodzonych Relaxów nie traktowałem jako produktu premium. Jako kwartalniki mają satysfakcjonującą liczbę stron i miękką okładkę. Cena (jeśli podzielić przez trzy) daje 20 zł/miesiąc. Nie czuję się więc specjalnie złapany w ekskluzywny magazyn.

Offline pablomas

« Odpowiedź #12 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 23:09:25 »
Nigdy odrodzonych Relaxów nie traktowałem jako produktu premium. Jako kwartalniki mają satysfakcjonującą liczbę stron i miękką okładkę. Cena (jeśli podzielić przez trzy) daje 20 zł/miesiąc. Nie czuję się więc specjalnie złapany w ekskluzywny magazyn.
Nie wiem misiokles ile masz lat, ale moje dzieciaki nie wydałyby 60 zł czy to na miesiąc czy trzy za gazetkę z komiksami .
Cofając się wstecz za czasów PRL-u komiks nie był tak koszmarnie drogi jak dziś, można było latać po kioskach i kupić każdy jeden czy to relax żbik czy nawet szninkiel.
Teraz wydawcy wyczuli zysk i musi być duży format gruby i drogo, ale jak to mówią jest popyt jest podaż.

Offline turucorp

« Odpowiedź #13 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 23:27:50 »
Cofając się wstecz za czasów PRL-u komiks nie był tak koszmarnie drogi jak dziś, można było latać po kioskach i kupić każdy jeden czy to relax żbik czy nawet szninkiel.
Teraz wydawcy wyczuli zysk i musi być duży format gruby i drogo, ale jak to mówią jest popyt jest podaż.

Czyżby?
Sprawdzam (chociaż pamiętam, ale wolę powołać się na weryfikowalne dane), Żbik w 1982 roku kosztował 20 zł, przeciętny dochód wynosił 11,6K zł, dzisiaj Żbik kosztuje 12 zł, przy przeciętnym wynagrodzeniu (za 2022) wysokości 5,5K. Czyli, jeśli zawiesimy na kołku ówczesną wartość złotówki, olejemy jakość wydania i urealnione koszta wydawania, cena jest porównywalna.
Nie widzę pola do dyskusji.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Xmen

« Odpowiedź #14 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 23:42:29 »
Mistrzu realne średnie wynagrodzenie w pl to 3000-3500zł netto.Jak chcesz coś odpisać to odpisz w temacie do tego odpowiednim, ale myślę że nie ma tutaj nic więcej do dodania.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.