Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LordDisneyland

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #405 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2020, 02:42:42 »
Dzięki, niespecjalnie radzę sobie w świecie frankofonów...
"Miasto" to jeden z najlepszych komiksów kupionych w tym roku, jak dotąd przynajmniej.
,, - Eeeeech.''

Offline srogin

« Odpowiedź #406 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2020, 11:21:12 »
Coś łatwego ;D:

(Ewentualna podpowiedź 16-17.)

Przez jakiś czas się zastanawiałem skąd to znam, ale ostatecznie czcionka mnie naprowadziła ;)

Co do komiksów, które się odkryło dzięki konkursowi, nie mogę się doczekać na paczkę ze Smyka w której są "Nasze wakacje" i "Ballada" - wizualnie bardzo fajne :)

Offline muaddib

« Odpowiedź #407 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2020, 14:09:25 »
Ja w smyku zamówiłem między innymi... Pogańskie Żądze  :o

Coś łatwego ;D:
Przemiana?
27 sekund - czyżby rekord Edycji? :D
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Czerwiec 2020, 14:17:10 wysłana przez muaddib »

Offline muaddib

« Odpowiedź #408 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 16:35:33 »
Tak na granicy (w mojej ocenie poza granicą) względem regulaminu ta zagadka srogina. Dodatek do czasopisma to jednak nie normalna, szeroka dystrybucja i wtedy podciągnąłbym to raczej pod czasopismo, szczególnie że do kupienia było przez tydzień czy dwa.
To samo sobie pomyślałem. Ma to ISBN?
BTW. Nawet wpisywałem w google po tych milicjantach "stan wojenny komiks" ale jakoś nie pokaztwało tego.
A ja wpisałem stan i mi wyskakiwał tylko jakiś Stan... Sakai :P
Jak już przeskrolowałem do komiksu "Stan" to pomyślałem, że to może być Frąś, ale plansze przykładowe mnie nie przekonały.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #409 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 16:42:20 »
Komiks- jak się okazało- nieźle niszowy, i od razu go chcę ;) - ale czy jest w ogóle sens dawać z takowego zagadkę? Mam komiks o kombojach wydany przez jakąś gazetę ze Starachowic w latach 90-tych, i raczej nie zrobię z niego zagadki, bo niewielka jest szansa, że ktoś z forumowiczow poza mną go kojarzy. W tym przypadku nakład był pewnie dość duży, a i tak nie pomogło.
,, - Eeeeech.''

Offline srogin

« Odpowiedź #410 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 16:46:14 »
Komiks- jak się okazało- nieźle niszowy, i od razu go chcę ;) - ale czy jest w ogóle sens dawać z takowego zagadkę? Mam komiks o kombojach wydany przez jakąś gazetę ze Starachowic w latach 90-tych, i raczej nie zrobię z niego zagadki, bo niewielka jest szansa, że ktoś z forumowiczow poza mną go kojarzy. W tym przypadku nakład był pewnie dość duży, a i tak nie pomogło.

Stary, piszesz na serio? Dałeś jakiś czas temu "Papierowych chłopaków"  :o A "Stan" to jeden z lepszych polskich albumów w ogóle  8)

Offline l_z_l

« Odpowiedź #411 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 17:00:44 »
Wzmiankowany komiks "Stan" można było kupić (chyba ;)) w Gildi.
https://www.gildia.pl/komiksy/330798-stan
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Czerwiec 2020, 17:16:20 wysłana przez l_z_l »

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #412 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 17:24:07 »
@Srogin- piszę trochę żartobliwie, ale po wrzuceniu "Dredd-Fetysz" i  "Boso na front" zacząłem się w ogóle zastanawiać nad sensem wrzucania komiksów, które dotąd uważałem za powszechnie znane :)
Słuchaj, ile ten komiks ma stron i jak jest wydany? Miękka okładka, papier taki jak w tygodnikach? W 2006 najwyraźniej już nie czytałem "Przekroju", zastanawiam się , czy wiele komiksów dodawanych do tego czasopisma mnie ominęło :[
,, - Eeeeech.''

Offline srogin

« Odpowiedź #413 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 20:07:25 »
Słuchaj, ile ten komiks ma stron i jak jest wydany? Miękka okładka, papier taki jak w tygodnikach? W 2006 najwyraźniej już nie czytałem "Przekroju", zastanawiam się , czy wiele komiksów dodawanych do tego czasopisma mnie ominęło :[
20 stron komiksu + 4 strony kalendarium. Papier jak w tygodnikach - cienki (80 g?), ale ładnie kolory wyglądają. Okładka nieznacznie grubsza (120 g?).
Kilka lat temu udało mi się kupić na allegro za nieduże pieniądze.
Nie kojarzę innych tego typu komiksów dodawanych do Przekroju.

Edit: Widzę, że na allegro jest dostępne za 75 zł (Totalnie nie nostalgia w gratisie): https://allegrolokalnie.pl/oferta/jacek-fras-totalnie-nie-nostalgia-stan
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Czerwiec 2020, 20:11:03 wysłana przez srogin »

Offline Kadet

« Odpowiedź #414 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 20:55:14 »
Wygląda na Gwiezdne Wojny, ale w PL (jeśli dobrze pamiętam) nic cz-b. nie wyszło z tego uniwersum, w szczególności, że to musiałyby być jakieś stare Marvele albo komiksy z gazet. Aż z ciekawości zamówiłem swój egzemplarz :P

U mnie był podobny strumień świadomości :)

Imperialny niszczyciel gwiezdny -> więc muszą być "Gwiezdne wojny" -> ale czarno-białe? Czarno-białe to chyba były tylko te stare paski gazetowe -> ale to w Polsce nie wyszło -> zaraz, co to za rury na "Sokole Millenium"? -> te TIE też jakieś takie klocowate -> a więc parodia -> chyba polska, bo nie kojarzę, a w amerykańskich, co wyszły w PL odrobinę się orientuję -> gugluję "parodie Star Wars Polska komiksy" -> trafiam na tę stronę: https://www.komiks.gildia.pl/publicystyka/parodie-gwiezdnych-wojen-w-polskich-komiksach -> identyfikuję po zbliżonym stylu i czarno-białej kolorystyce :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline srogin

« Odpowiedź #415 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 20:59:32 »
U mnie był podobny strumień świadomości :)

Imperialny niszczyciel gwiezdny -> więc muszą być "Gwiezdne wojny" -> ale czarno-białe? Czarno-białe to chyba były tylko te stare paski gazetowe -> ale to w Polsce nie wyszło -> zaraz, co to za rury na "Sokole Millenium"? -> te TIE też jakieś takie klocowate -> a więc parodia -> chyba polska, bo nie kojarzę, a w amerykańskich, co wyszły w PL odrobinę się orientuję -> gugluję "parodie Star Wars Polska komiksy" -> trafiam na tę stronę: https://www.komiks.gildia.pl/publicystyka/parodie-gwiezdnych-wojen-w-polskich-komiksach -> identyfikuję po zbliżonym stylu i czarno-białej kolorystyce :)

W tym konkursie czasami trzeba mieć w sobie żyłkę detektywa :)

Offline stachel

« Odpowiedź #416 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 21:25:18 »
Teraz zobaczyłem, że ten "Związek" od Amberu wyszedł w dwóch częściach po 48 stron - 1 i 2. Uczciwie przyznaję - nie podałem, z której części ten kadr, ale mam nadzieję, że skoro wskazałem alternatywne wydanie kolekcyjne, będzie mi to darowane...

Tak było, uznałem odpowiedź, bo podałeś właśnie alternatywne wydanie, które już ten kadr zawiera :) W razie czego moderatorzy naprostują :P

Offline Jaxx

« Odpowiedź #417 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 22:22:54 »
W tym konkursie czasami trzeba mieć w sobie żyłkę detektywa :)

Dokładnie. Akurat Gigantów nie czytam, a kadr Kadeta odgadłem googlując "komiksy dla dzieci ze smokami", bo tak najłatwiej było ograniczyć wybór pod kątem kreski, a na okładce Giganta, która mi wyskoczyła, był akurat smok z kadru :) Tak więc, istotnie można zgadnąć, nie mając nawet komiksu w ręku.

« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Czerwiec 2020, 22:28:08 wysłana przez Jaxx »

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #418 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 22:28:33 »
Muszę zacząć guglować zagadki sposobem Jaxxa :)
,, - Eeeeech.''

Offline Kadet

« Odpowiedź #419 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2020, 22:32:24 »
Gwoli ścisłości (i kontynuując reklamowanie tej pozycji) dodam, że to wydanie z "Gigantem" wspólną ma tylko nazwę, bo format jest niemal identyczny, jak obecnie "Kaczogrodów" (choć w SC), papier śliski, a zawartość to jedna długa, ok. 160-stronicowa historia w klimatach fantasy :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!