Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396148 razy)

Offline Lyricstof

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #135 dnia: So, 18 Kwiecień 2020, 18:54:45 »
Czy w przypadku nieodgadnięcia zagadki przez Użytkowników forum, zadający zagadkę musi podać rozwiązanie? (w szczególności po 3 podpowiedziach, a nie w sytuacji: zagadka-brak odpowiedzi-mija 48h).
Nie ma takiego zapisu, ale zdecydowanie byłoby to pożądane i uczciwe wobec zgadujących, aby podać odpowiedź.
Dlaczego dopuszczalne jest podanie kilku odpowiedzi przez tego samego uczestnika zanim zadający odniesie się do odpowiedzi? Równie dobrze można podać wszystkie odpowiedzi w jednym poście. Co więcej - nie będąc pewnym tomu zgadywanej serii, można podać po kolei wszystkie tomy.
No chyba nie można, bo nikt tak nie zrobił. Vide regulamin.
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Kadet

« Odpowiedź #136 dnia: So, 18 Kwiecień 2020, 23:42:25 »
Wydaje mi się, że brak konieczności podania numeru tomu/ albumu przy odgadywaniu to jednak trochę chybiony pomysł, bo ułatwia strzelanie na ślepo. Wystarczy walić seriami, które mogą mieć cośkolwiek wspólnego z kadrem i można jednym strzałem objąć nawet z kilkanaście albumów.

Osobiście wróciłbym do konieczności podawania dokładnego numeru albo nazwy albumu/ integrala, żeby premiować odpowiedzi osób, którym udało się naprawdę zidentyfikować kadr - kosztem losowych strzałów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Koalar

« Odpowiedź #137 dnia: So, 18 Kwiecień 2020, 23:47:38 »
Lincoln?

Edycja- według regulaminu nie trzeba podawać numeru tomu, więc zmieniłem odpowiedź, zwiększając szansę na trafienie :)

Jest tak:
7. Odpowiadający musi podać dokładny tytuł komiksu i serii.

Wydaje mi się, że trzeba dokładnie określić, o którą publikację chodzi (nie kojarzę, żeby ktoś dostał punkt za podanie samej serii). Czyli właśnie miało być tak, że trzeba podać tytuł serii (np. Lincoln) i tytuł tomu (=komiksu), a że w przypadku Lincolna są tylko numery tomów, to one pełnią rolę "tytułu" i trzeba je podać (inaczej jest za łatwo i bez sensu, że jak jest tytuł tomu, to trzeba go podać, a jak jest sam numer, to nie trzeba).

Można by popracować nad tym punktem, żeby był bardziej jednoznaczny. Poza tym jak są takie serie jak Plansze Europy, to ja nie widzę potrzeby podawania w odpowiedzi np. Plansze Europy - Cromwell Stone (samo Cromwell Stone powinno wystarczyć, ale według regulaminu należałoby też napisać o tych Planszach). Do przemyślenia.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Kadet

« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 00:08:39 »
Można by popracować nad tym punktem, żeby był bardziej jednoznaczny. Poza tym jak są takie serie jak Plansze Europy, to ja nie widzę potrzeby podawania w odpowiedzi np. Plansze Europy - Cromwell Stone (samo Cromwell Stone powinno wystarczyć, ale według regulaminu należałoby też napisać o tych Planszach). Do przemyślenia.

Może: "Odpowiadający musi podać tytuł komiksu pozwalający na jego jednoznaczną identyfikację."?

Można by jeszcze dodać "W przypadku, gdy dany komiks ukazał się w Polsce w kilku różnych wydaniach, uznawana jest nazwa dowolnego z tych wydań, o ile zawiera ono przedmiotowy kadr".
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 00:12:39 »
Lincoln?
Edycja- według regulaminu nie trzeba podawać numeru tomu, więc zmieniłem odpowiedź, zwiększając szansę na trafienie :)
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 22:48:41 wysłana przez LordDisneyland »

W jednym poście można podać tylko jedną odpowiedź,  (nie można poprawiać odpowiedzi)
:) Odpowiedzi muszą być celne i szczegółowe. Tego się trzymajmy.  ;)

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #140 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 00:50:23 »
Lyricstofie- podoba mi się twoje podejście :)
,, - Eeeeech.''

Offline muaddib

« Odpowiedź #141 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 20:23:33 »
Regulamin:
4. Zamieszczamy kadr (z widocznymi konturami ilustracji) z komiksu wydanego w Polsce (wydanego na polski rynek). Kadry pochodzą z wydań tylko albumowych, zeszytowych, integralnych, nie można zamieszczać z antologii, czasopism, zinów, itp.)
Horacio Altuna - Voyeur 1 (opowiastka o szeryfie)
Czy to nie jest przypadkiem antologia?
Edit:
Właściwie "A wszystko to fado!" to też zbiór. 
Teraz doczytałem definicję z sjp.pl:
"Antologia - publikacja zawierająca wybór utworów literackich różnych autorów, dokonany według wyraźnej myśli przewodniej"
Według Sjp z PWN i wikipedii różni autorzy nie są warunkiem
https://sjp.pwn.pl/sjp/antologia;2550216.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Antologia
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Kwiecień 2020, 20:33:11 wysłana przez muaddib »

Online Leyek

« Odpowiedź #142 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 20:30:25 »
Nie są różni autorzy obowiązkiem, ale pobieżnie chyba tak się rozumie, że antologia to różni autorzy. Jeden autor to "dzieła zebrane" :)

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 20:35:27 »
...Ale antologia może byc zbiorem utworów jednego tylko twórcy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Antologia

Ciekawy jest dla mnie bardzo ten wątek regulatorsko-prawniczy :)
,, - Eeeeech.''

Online Leyek

« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 20:38:37 »
Widziałem definicję przed napisaniem posta. Ale w takim razie tego autora nic by się nie dało wrzucić, jak wszystkie komiksy są po parę stron, więc ciężko byłoby takie coś wydać. Nawet w undergroundzie wydawnictwa mają te z 16 stron ;)

Offline srogin

« Odpowiedź #145 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 20:52:32 »
A taki "Jeż Jerzy" z szortami to antologia, czy album?

Offline srogin

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2020, 20:54:37 »
Albo idąc dalej - jakikolwiek integral, czy amerykański omnibus?

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #147 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2020, 00:45:28 »
A taki "Jeż Jerzy" z szortami to antologia, czy album?
Była już taka sytuacja, krótkie formy jednego autora w jednym komiksie zaliczamy, mogą być.

Albo idąc dalej - jakikolwiek integral, czy amerykański omnibus?
Chyba trzeba zaliczać. Trzeba patrzeć na ciągłość historii. Jeden bohater.

Co do definicji antologii, w skrócie: wielu autorów, dużo shortów. Już jest utrudnienie, a z tym byłby duży problem.

Przy okazji dodam, że pojawiła się druga pula nagród  w tej edycji konkursu. Tak więc, przypomnę.

Tytuły komiksowych nagród od wydawnictwa Scream Comics dla tej edycji konkursu:
- Wika i gniew Oberona
- Blackwood
- First Moon

Nagrody ufundowane przez administrację komikspec.pl
Flash - 4 - Cofnąć czas
Deadpool - Classic, tom 1
Odrodzenie - Batman: Noc Ludzi Potworów

Trzej zwycięzcy otrzymują po dwa komiksy - jeden z 1 puli i jeden z drugiej puli. Pierwszeństwo wyboru według kolejności miejsc na podium.

« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Kwiecień 2020, 00:48:23 wysłana przez Lyricstof »

Offline Mruk

« Odpowiedź #148 dnia: Nd, 26 Kwiecień 2020, 10:27:51 »
Kompletne Akta Dredda to już antologie.

Czy zbiorcze wydanie serii, którą tworzą różni autorzy jest antologią?

Jeśli tak, to odpada także Sandman, Hellboy i pewnie jeszcze wiele innych, ciekawych serii.

Online Leyek

« Odpowiedź #149 dnia: Nd, 26 Kwiecień 2020, 11:58:51 »
Pewnie masz rację, źle do tego podszedłem :)
Choć jest pewna różnica między Sandmanem, Hellboyem a Dreddem. Tam masz zbiorcze wydania zeszytówek, najczęściej jeden scenarzysta na tom, raczej ciągłość historii. Tutaj zbiorcze z magazynów, ciągłość bardziej umowna, bardziej spaja wszystko świat, większy misz-masz.