Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaishaku

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #3315 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 09:11:43 »
Co do tego, nikt nie ma wątpliwości i gdyby kubisz nie odpowiedział, punkt dla czytelnika byłby bezdyskusyjny. Ale mamy wydanie nowsze, zbiorcze, w którym ten kadr też występuje, a od dawna gramy tak, że odgadujemy komiks, w którym występuje kadr, a nie wydanie komiksu, w którym występuje kadr. Liternictwo jest inne, zgadza się. Ale kadr jest taki sam. To jest najprostsze wyjście z takiej sytuacji, bez dywagacji o wydaniach, tłumaczeniach, kolorach, rastrach itd.

Ale zgadzam się - to kwestia interpretacji. W tej edycji już nie będziemy niczego zmieniać, ale jeżeli w kolejnych przyszli moderatorzy będą chcieli się nad tym pochylić, to może coś fajnego wymyślą :)

Komiksem w którym występuje rzeczony kard jest "Sąd nad Gotham" ,który wchodzi w skład wydania zbiorczego "B/JD Wszystkie spotkania".
"Sąd..." funkcjonuje, jako samodzielny komiks i tylko dla wygody nabywców został umieszczony w wydaniu zbiorczym, co swoją wiedzą udowodnił czytelnik.

Przy takim rozwiązaniu, podając tytuł wydania zbiorczego -w tym przypadku- odpowiedź załatwia cztery oddzielne tytuły komiksów, które wchodzą w jego skład.

Nagradzajmy wiedzę.

Zagadka nie była wątpliwa ale oczekiwałem precyzji ;)

Uznaję decyzję o przyznaniu punktu, choć moralnym jego zdobywcą jest dla mnie czytelnik.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3316 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 10:03:13 »
No przecież nie zmienia się zasad w połowie gry. Jeżeli taki jest regulamin, to nie powinno w ogóle paść pytanie o doprecyzowanie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3317 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 13:39:30 »
Ode mnie takie coś:

Na 99,9% był już ten kadr w konkursie :)

Offline kubisz

« Odpowiedź #3318 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 13:52:19 »
Był, sam go wrzucałem  ::)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3319 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 14:06:42 »
Był w edycji 12, też od kubisza. Po prostu skończyły mu się komiksy i zaczął nową rundkę :) Tzw. zagadka dla stałych bywalców :D

Dla ośmiu czarnych gwiazdeczek byłbym w stanie nawet zrezygnować z tego punktu.

Ale jedźmy dalej - proszę, kadr ode mnie:

A zgadł wówczas... Leyek.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3320 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 19:17:07 »
Cóż, chyba musimy posypać głowę popiołem, bo mamy dziurę w regulaminie, której nie zauważyliśmy.

Regulamin 16 edycji konkursu „Z jakiego komiksu jest ten kadr?”

9. Każdemu odgadującemu uczestnikowi przysługują 2 próby odgadnięcia tytułu. Prawo do kolejnych 2 prób odpowiedzi na daną zagadkę, jest możliwe wyłącznie w przypadku dodania podpowiedzi. W jednym poście można podać tylko jedną odpowiedź. Nie można bezpośrednio pod swoim postem ponownie udzielać odpowiedzi.

Wyjątek! Jeżeli po upływie dwóch godzin nikt z uczestników nie udzieli odpowiedzi, ostatni odpowiadający może ponownie odpowiadać. Jeżeli po 2 próbach uczestnik nie zdoła podać prawidłowej odpowiedzi, nie może dalej odpowiadać do czasu kolejnej podpowiedzi

Nie wolno edytować lub usuwać postów.

W zaznaczonym fragmencie chodzi oczywiście o sytuację, że trzeba czekać na odpowiedź innego gracza, zanim znowu się odpowie. Zawsze tak graliśmy i zawsze tak było to rozumiane. Ale nie przewidzieliśmy sytuacji, że komentarz autora zagadki (czy jakiegokolwiek innego użytkownika) może być interpretowana jako otworzenie drogi do dalszego odpowiadania, ponieważ nie będzie już sytuacji pisania pod sobą. Formalnie rzecz biorąc - na coś takiego regulamin pozwala, patrząc wprost na jego zapis. A niestety, nie powinien. Jest to dziura, którą trzeba załatać.

Kaishaku zapewne tak to właśnie rozumiał, kiedy dwukrotnie odpowiedział na zagadkę o Smerfach, a jego odpowiedzi rozdzielone są tylko komentarzem HaVoka - który nie odpowiada na zagadkę, ani nie udziela podpowiedzi, zatem jego wpis nie powinien być brany pod uwagę w rozumieniu regulaminu. Ale ponieważ nie jest to jasno powiedziane, mamy wtopę. Cóż, przepraszam za nie dość precyzyjne ujęcie tego punktu.

Ponieważ to ewidentnie błąd zapisu, a kaishaku jako nowy gracz ma prawo nie znać domyślnego rozumienia zasad jakie obowiązują podczas gry, to postanowiliśmy nie wyciągać tym razem konsekwencji. Czytając regulamin, nie złamał żadnego punktu.

Prośba jednak, aby uważać na to w przyszłości. Ze swojej strony, korzystając z furtki punktu 18, postaram się jak najszybciej "załatać" dziurę w punkcie 9, aby nie było już żadnych wątpliwości w rozumieniu intencji stojącej za tym zapisem.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3321 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 18:25:38 »
Miałem do tego wymyślony fajny rebus! ;(

Dawaj, szkoda, aby Twoje rebusy się marnowały ;)

Offline srogin

« Odpowiedź #3322 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 18:34:33 »
Dawaj, szkoda, aby Twoje rebusy się marnowały ;)

Offline muaddib

« Odpowiedź #3323 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 10:45:07 »
Tak czułem, że to będzie Yans :) Trzeba było zdecydować się na strzał....
g

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3324 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 11:07:59 »
Muszę sobie odświeżyć całą serię, bo zupełnie nie pamiętałem tych robotów. W końcu po kresce i kolorach się zorientowałem.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline kubisz

« Odpowiedź #3325 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 11:41:52 »
Dałem z ostatniego zeszytu, bo kto by tam doczytał Yansa?  ;) Dobra fabuła skończyła się wcześniej.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3326 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:44:20 »
Zagadka była podchwytliwa, ale udało Ci się! :)

>:( Ja już połowę semików z mutantami przejrzałem...
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline srogin

« Odpowiedź #3327 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:51:37 »
>:( Ja już połowę semików z mutantami przejrzałem...

Oł je! Uwielbiam kogoś tak strollować!  8)

Offline kubisz

« Odpowiedź #3328 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 14:55:38 »
Czy jest nagroda dla zadającego za zagadkę z największą ilością pudeł? HaVoK póki co chyba zasłużył ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #3329 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 15:21:41 »
Jestem niemal pewien, że niedawno czytałem komiks z którego pochodzi kadr, tylko nie pamiętam co to było, ale prawdopodobnie jakiś Alien, ewentualnie Terminator.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness