No właśnie mi o to chodzi, że w tekście regulaminu jest warunek o następującym brzmieniu: "po odgadnięciu zadanej przez niego zagadki nie może odpowiadać na kolejną". Zagadka pokii nie została odgadnięta, więc można by wywodzić, że nie został spełniony warunek aktywujący zakaz odpowiedzi.
Brzmienie punktu 8: "Jeśli po 48 godzinach od zadania zagadki nie zostanie ona rozwiązana, moderator ma obowiązek zadać nową zagadkę" (i tu, i wyżej pogrubienie moje) może też stawać okoniem wobec wykładni moderatora mówiącej, że zagadka moderatorska jest kontynuacją poprzedniej.
Wiem, to techniczne uwagi i intencja przepisów jest inna, ale to chyba moje skrzywienie zawodowe, bo w pracy mam do czynienia często z takimi zapisami w różnych regulaminach i umowach i muszę docierać do ich faktycznego znaczenia.
W każdym razie jestem tylko incydentalnym graczem dla frajdy w tym konkursie - decyzje zostawiam moderatorom, którzy prowadzą całość zawodów i poświęcają temu swój czas, uwagę i wysiłek. Może dobrze byłoby w przyszłości doprecyzować rzeczone zapisy, by uniknąć wątpliwości w podobnych sytuacjach.