Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 397080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pokia

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #3150 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:27:03 »
Moim zdaniem zadającemu zagadkę powinno zależeć na jej rozwiązaniu. 48 h to w tym konkursie ocean czasu. Czasami w takim okresie zadawanych jest kilkanaście zagadek.

Może jakoś unormować tę sytuację, że np. jak zagadka nie zostanie rozwiązana, to zadającemu nie przysługuje punkt?
Może wpłynęłoby to na postawę i aktywność zadających zagadkę?

Ale zobacz ile było odpowiedzi. Cztery!
Cały czas się zastanawiałem czy to taka trudna zagadka, a może zainteresowanie konkursem jest minimalne.
Byłem przygotowany wstawić 3 zdjęcia. Dodałem jeszcze podpowiedź i ostatnią już po upływie 48h.

Pamiętaj, że zadający też może być w pracy i nie siedzi nonstop na forum.

Offline pokia

« Odpowiedź #3151 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:27:56 »
Odpowiedź na zagadkę:

Offline Kadet

« Odpowiedź #3152 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:29:28 »
Kurczę, to była moja druga teoria po "Power Rangers" :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline pokia

« Odpowiedź #3153 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:31:56 »
Kurczę, to była moja druga teoria po "Power Rangers" :)

Nie znam gry w której występuje Spiderman i Power Rangers.
A Pająk i banda z SF spotyka się w kilku grach.

Offline srogin

« Odpowiedź #3154 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:33:19 »
Zadałeś zagadkę z zeszytu sprzed 20 lat, wydawnictwa które przez tylko chwilę wydawało komiksy. Tytuł, to franczyza z gry (chyba). Autor ogółem raczej nieznany. Sam sobie odpowiedz, czy to łatwa, czy trudna zagadka.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:35:03 wysłana przez srogin »

Offline pokia

« Odpowiedź #3155 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:39:28 »
Zadałeś zagadkę z zeszytu sprzed 20 lat, wydawnictwa które przez tylko chwilę wydawało komiksy. Tytuł, to franczyza z gry (chyba). Autor ogółem raczej nieznany. Sam sobie odpowiedz, czy to łatwa, czy trudna zagadka.

Franczyza z gry i nieznany autor. Można przypisać do wielu tytułów.

Trudna czy nie, to kwestia subiektywna. Dla mnie trudne są wszystkie zagadki na które nie znam odpowiedzi.

Mnie martwiło to, że nikt nie strzelał. Uda się, albo nie.

Offline srogin

« Odpowiedź #3156 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:45:25 »

Może gracze znali tytuł, ale nie wiedzieli który to zeszyt i nie chcieli marnować strzału? No nieważne, liczę, że szykuje się przed nami fajna i dynamiczna rozgrywka :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3157 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:58:10 »

Nie ma sensu strzelać, jeśli kompletnie z niczym się nie kojarzy.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #3158 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 20:01:31 »
48h od zadania zagadki minęło. Nie mamy jeszcze informacji czy ostatnia odpowiedź jest prawidłowa.

Na 15 edycji taka sytuacja pojawiła się po raz drugi. Pierwszy raz chyba w drugiej edycji też tak było. Taka mała dygresja. Stary ten konkurs, a jeszcze doliczyć gildiowe zmagania... Trochę tego było.  ???
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3159 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 20:06:22 »

Spójrz na to z innej strony - jeżeli komiks z niczym Ci się nie kojarzy i określamy nasze szanse jako bliskie 0, to warto właśnie strzelić i wykorzystać 2 próby. Dynamizuje to w pewien sposób rozgrywkę - pokazuje determinację, która jest zaraźliwa wśród uczestników - podejmowane przez graczy próby motywują też zadającego zagadkę do przekazywania nowych podpowiedzi.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Kadet

« Odpowiedź #3160 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 20:28:07 »
Nie znam gry w której występuje Spiderman i Power Rangers.

Nie znam się na grach komputerowych :) To był taki luźny strzał na zasadzie, że są to dwie popularne marki, które mogły się spotkać w jakiejś nawalance (no i grafiki sugerowały jakieś wschodnie klimaty i zaskoczenie jakąś przemianą czy czymś takim) :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline LukCook

« Odpowiedź #3161 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 20:29:36 »
Zgadujcie, strzelajcie. W razie niepowodzeń, podpowiedź gotowa  ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #3162 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 20:40:57 »

Bardzo złe podejście ;)

Offline Kadet

« Odpowiedź #3163 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 23:00:03 »
Wybaczcie, nie chcę robić zamieszania i jeśli się mylę, to z góry przepraszam, ale:

@pokia - nie możesz odpowiadać.
W tym momencie pokia zostanie ukarany, ale biorąc pod uwagę wcześniejsze zamieszanie i dość niecodzienną sytuację kara będzie niższa.
Nakładam karę 12 godzin przerwy od momentu zakończenia tury, w której będzie pauzował. Zagadkę moderatorską traktujemy jako ciąg dalszy poprzedniej zagadki, po odgadnięciu tej zagadki pokia pauzuje zgodnie z regulaminem jedną zagadkę. I od momentu odgadnięcia jej liczymy 12 godzin przerwy. Po upływie tego czasu pokia powtórnie wchodzi do gry.

Nie widzę w regulaminie nigdzie zapisu, że jeśli zagadka uczestnika nie zostanie odgadnięta, to nie może on odpowiadać na zagadkę zadaną przez moderatora. Sposób sformułowania paragrafów chyba nigdzie tak wyraźnie tego nie stwierdza (być może dlatego, że nieodgadnięcie zagadki to rzadka sytuacja).

Dziękuję z całego serca!

Offline Leyek

« Odpowiedź #3164 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 23:08:33 »
@Kadet
Sytuacja rzadka, ale regulamin w miarę to precyzuje:

11. Uczestnik, który odgadł prawidłowy tytuł ma turę przerwy – po odgadnięciu zadanej przez niego zagadki nie może odpowiadać na kolejną.

Zagadka @pokii nie została co prawda odgadnięta, ale aby szanse były równe powinien kolejną zagadkę pauzować tak jak to robią inni po odgadnięciu ich zagadki. Jakby dopuścić w takiej sytuacji wyjątek to zaraz by się mogły posypać zagadki "z kosmosu" nie do odgadnięcia, po to żeby szybciej móc odpowiadać.