Autor Wątek: Kończące się nakłady komiksów  (Przeczytany 315430 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Kończące się nakłady komiksów
« Odpowiedź #675 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 09:54:37 »
Czy ktoś może wie o co chodzi z dostępnością "Lux in tenebris - 3 - Jellinge" ? 1 i 2 tom bez problemu są dostępne m.in. na Gildii, a trzeci od bardzo dawna nigdzie. Trzeci się wyprzedał, a dwa pierwsze nie? Gdzie tu sens i logika? Pytam, bo właśnie tego trzeciego poszukuję. Oczywiście o Unzipped Fly Publishing informacji nigdzie nie ma, strona im nie działa i chyba to była ich jedyna wydana pozycja.

Jellinge jest dostępny na Incalu.

http://www.incal.com.pl/jellinge.html

Offline plast

« Odpowiedź #676 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 10:51:54 »
Jellinge jest dostępny na Incalu.

http://www.incal.com.pl/jellinge.html

Tak, zamówiłem tam dzięki tipowi admina i czekam, poprzednio miałem zamówione w 2 innych miejscach i niestety oba zamówienia po tygodniu anulowane i dopiero wtedy stronka zaktualizowana z "dostępny" na "brak". Zobaczymy. Dam tu znać ku potomności/innym kupującym.

Normalny sens i logika. Nakłady kolejnych tomów są niższe, gdyż ludzie odpadają z każdym tomem, że jednak dla nich seria nie rokuje - dotyczy to każdej serii.

W teorii zgoda, ale w praktyce powoduje to, że te pierwsze tomy stają się w większości niesprzedawalne, bo kto kupi coś czego nie ma opcji dostać kontynuacji. Czyli wychodzi na to, że lepiej spisać na straty po X sztuk tomów 1-2 niż Y sztuk tomu 3 - to mi się matematycznie nie zgadza, no ale wydawcą nie jestem, zatem może tu dochodzą jakieś magiczne wzory :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #677 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 12:53:03 »
E tam magiczne wzory. Tom pierwszy ukazał się w 2013. Tom drugi ukazał się trzy lata później, i niski nakład tomu pierwszego wciąż był na rynku. Po sześciu latach od premiery tomu trzeciego, tom 1 był ciągle na rynku. Naprawdę mieli utrzymywać nakład trójki, skoro widzieli jak żywo, że zainteresowanych komiksem było powiedzmy 100 osób?

Offline plast

« Odpowiedź #678 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 13:20:43 »
Jak zainteresowanych było 100 osób to aż dziwne, że w ogóle wydali T3 :D

Trzyletnia przerwa między tomami też nie pomaga pewnie pod kątem zainteresowania.

BTW Button Man okładka B w Gildii się pojawił - ostatnie sztuki.

Offline rrudy102

« Odpowiedź #679 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 13:37:36 »
Już na Button Mana nie zdążyłem :(

Gildia miała problem z moim loginem i hasłem  >:(

Offline Koalar

« Odpowiedź #680 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 13:48:04 »
Tip był ode mnie (nie jestem adminem), tylko na priv, żeby szybciej doszedł (system wysyła maila).

W teorii zgoda, ale w praktyce powoduje to, że te pierwsze tomy stają się w większości niesprzedawalne, bo kto kupi coś czego nie ma opcji dostać kontynuacji. Czyli wychodzi na to, że lepiej spisać na straty po X sztuk tomów 1-2 niż Y sztuk tomu 3 - to mi się matematycznie nie zgadza, no ale wydawcą nie jestem, zatem może tu dochodzą jakieś magiczne wzory :)

No tu chodzi o minimalizowanie strat. Powiedzmy, że nakład dwóch pierwszych to 500 sztuk, ale w kilka lat sprzedało się 320 jedynki i 250 dwójki. Jak wydawca nie widzi szans na sprzedaż 500, to robi np. 300-400 trójki. Wtedy może straci na 1. i 2. tomie (i tak by stracił), ale przynajmniej nie straci na 3. tomie (albo straci mniej niż na 1. i 2.).

Czasem lepiej kupić używany komplet, bo z dostaniem wybranego tomu są duże problemy.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline plast

« Odpowiedź #681 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 15:34:59 »
Czasem lepiej kupić używany komplet, bo z dostaniem wybranego tomu są duże problemy.

Jasne, ale tego nawet używanego nie ma nigdzie, bo jak nakład 100 sztuk no to jaka szansa, że ktoś będzie chciał to oddać. A co do robienia T3 w ilości, która spowoduje że kupi chociaż te 50% które kupiło T1 i T2 i że dokupi drugie tyle "nowych" wykupując z rynku istniejące już T1 i T2 a łączna sprzedaż zapewni zwrot kosztów T1 i T2 i T3 - no teoretycznie to możliwe, w praktyce to właśnie te magiczne wzory, bo zmiennych tu jest cała masa jakby jednak nie było, no chyba że ktoś te T1 i T2 trzyma w domu i sprzedaje w jednym sklepie, bez dystrybucji, reklamy, obsługi zwrotów, itd. Nie wiem, mnie się w życiu nie chciałoby bawić w takie małe wolumeny, tyle roboty żeby zarobić parę złotych (lub nie stracić).

PS Raz jeszcze dzięki za tipa, aczkolwiek sklep póki co milczy ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #682 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 16:11:03 »
95% polskich twórców komiksowych bawi się w małe wolumeny, taki rynek i jego realia.
(A te 100 sztuk nakładu dałem dla przykładu).

Online Toranga

« Odpowiedź #683 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 16:17:29 »
95% polskich twórców komiksowych bawi się w małe wolumeny, taki rynek i jego realia.
(A te 100 sztuk nakładu dałem dla przykładu).

Dokładnie. I do tego raczej nie robią tego dla kasy. 😁

A co do sensowności kupowania poszczególnych tomów Lux in Tenebris. Każdy jest zamkniętą całością i każdy warto kupić, bo to fajne historyjki są, zwłaszcza jak ktoś lubi polskie wczesne średniowiecze.

Offline plast

« Odpowiedź #684 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 16:24:17 »
A co do sensowności kupowania poszczególnych tomów Lux in Tenebris. Każdy jest zamkniętą całością i każdy warto kupić, bo to fajne historyjki są, zwłaszcza jak ktoś lubi polskie wczesne średniowiecze.

Dlatego 2 mam i poluję na 3 :)

Offline michał81

« Odpowiedź #685 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 00:30:30 »
Wygląda że Armada tom 1 zbiorczy od Egmontu się wyprzedał.
https://egmont.pl/Armada.-Tom-1,56947739,p.html
https://www.gildia.pl/komiksy/491709-armada-wydanie-zbiorcze-tom-1

Jak jest w sklepie firmowym to chyba jednak nie.

Offline Randal63

« Odpowiedź #686 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 03:59:34 »
https://egmont.pl/Armada.-Tom-1,56947739,p.html
https://www.gildia.pl/komiksy/491709-armada-wydanie-zbiorcze-tom-1

Jak jest w sklepie firmowym to chyba jednak nie.
Faktycznie jest . Wczoraj sprawdzałem na stronach: Gildia, Tania książka, Bonito, Empik i Egmont. Nie było tylko tej jedynki. Inne tytuły były priorytetowe dlatego odwlekałem z Armadą. Jak już się zdecydowałem to o zgrozo wszędzie zniknęło. Dzięki za info i nie ma co odkładać bo może być niemiła niespodzianka. :D

Offline xanar

« Odpowiedź #687 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 08:39:08 »
Sklep Egmontu to nie jest jakaś wykładnia, tam cały czas czegoś nie ma.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #688 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 09:53:37 »
Nie wiem czy ktoś  już dodawał,  ale wygląda na to że skończył się nakład Batman Szalona Miłość i Legendy Mrocznego Rycerza. Ceny tego 2 na allegro są wręcz szokujące!

Offline Motyl

« Odpowiedź #689 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 10:20:58 »
Legend Mrocznego Rycerza nie ma już w obiegu od dwóch lat. Mógł być dostępny tylko w obiegu antykwarycznym z drugiej ręki. Najwidoczniej ilość ofert na rynku wtórnym jest tak mała, że wywindowała cenę. Nie był to hicior jak Długie Halloween, sprzedawał się znacznie dłużej.