Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 199067 razy)

Offline Deepdelver

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #1005 dnia: Pt, 06 Luty 2026, 20:26:42 »
Włączyłem na chwilę piosenkę i Papilio spada z mojego radaru.
To chyba nie moja estetyka.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1006 dnia: Pt, 06 Luty 2026, 22:46:43 »
Tak mnie zastanawia, w jaki sposób przenosicie jakość piosenki AI zrobionej pewnie w kilka minut na komiks, który nie ma z nią nic wspólnego?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #1007 dnia: So, 07 Luty 2026, 05:24:56 »
@Castiglione

Myślę, że negatywne reakcje nie dotyczą ani piosenki, ani komiksu, lecz sprzeciwu wobec użycia AI.

Wśród negatywnych komentarzy widzę dwie postawy: osoby, które kupiły komiks, ale chcą się wyraźnie odciąć od AI, oraz osoby, które i tak nie planowały zakupu, a teraz deklarują to demonstracyjnie, podkreślając własny gust muzyczny lub sprzeciw wobec twórczości generatywnej.

To spór światopoglądowy (twórczość ludzi kontra generacje AI).

Jest też trzecia grupa - odbiorcy, którzy pozytywnie odebrali sam pomysł i piosenkę (15 łapek w górę, 2 w dół, 4 suby):

PS. Praca nad piosenką trwała kilka godzin, choć powstała na bazie utworu „Tra, la, la – sztuczna inteligencja na nosie gra”, który jest żartem (moją kpiną) z twórczości AI „generowanej w 10 minut”.

« Ostatnia zmiana: So, 07 Luty 2026, 05:42:18 wysłana przez Krakers »

Offline maxim1987

« Odpowiedź #1008 dnia: So, 07 Luty 2026, 08:49:12 »
Mam nadzieję, że akcja marketingowa przyniesie oczekiwany rezultat.
Sama piosenka nie ma żadnego wpływu na moją decyzję zakupową, ale osobiście uważam, że jest okropna. Sama w sobie (tekst, melodia, muzyka). I AI nie ma tutaj nic do rzeczy.

Offline bocik

« Odpowiedź #1009 dnia: So, 07 Luty 2026, 09:20:04 »
Piosenka brzmi jak takie jeszcze tańsze discopoloi i śmiem wątpić czy reszta tej twórczości obroniła by się w remizie czy na weselu wśród miłośników takowej.
Zgroza, że ogólnie o tym czymś rozmawiamy.
Tak zadeklarowałem wcześniej że nie kupie tego komiksu i dlatego nie łączę go z tym "czymś"

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #1010 dnia: So, 07 Luty 2026, 10:40:52 »
Przecież to reklama, a nie dzieło sztuki, które ma być szlagierem list przebojów. Ma wywłoywać reakcje (wywoływać dyskusję) i przekazywać informacje, a nie przebój weselny do remizy strażackiej. Zasada w reklamie jest taka - reklama, na którą nikt nie zwraca uwagi - jest do bani.

==========

Z innej beczki - nie związanej z reklamą - „Papilio” to ostatni, pożegnalny komiks jaki wydaję. Mogą być w przyszłości co najwyżej wznowienia, bo nie wymagają większego wysiłku (jeśli byłoby zainteresowanie), ale nad nowymi raczej już nie będę pracował, mimo, że mam wiele ciekawych pozycji na oku (m.in. „Flash Gordon”, Boixcar), bo się wypaliłem (nuży mnie to) - nie licząc „Papilio”, który obudził we mnie energię. Jakby nie on, odtrąbiłbym „emeryturę” komiksową po „Retro 4”, gdyż obecnie mam nowe hobbi, które mnie mocno absorbuje i będę się nim zajmował, aż mi się znudzi. Docelowo ma być 1000 - na razie wykonałem 10% planu. Tutaj jego efekty (po komentarzach wiem, że będziecie przerażeni, zwłaszcza „dzikołakiem” i „cipkołapką”, więc nawet nie klikajcie):
https://www.youtube.com/playlist?list=PL8k96E1AS4msgelDXZc1He_-Hx-36blsY
« Ostatnia zmiana: So, 07 Luty 2026, 10:58:45 wysłana przez Krakers »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1011 dnia: So, 07 Luty 2026, 11:13:41 »
Tak mnie zastanawia, w jaki sposób przenosicie jakość piosenki AI zrobionej pewnie w kilka minut na komiks, który nie ma z nią nic wspólnego?

Każdy może dokonywać zakupów na podstawie takich przesłanek jakie uzna za istotne. Ktoś może nie kupować u jakiegoś wydawcy za to, że nie foliuje komiksów, ktoś inny u innego za to, że robi jakieś krzywe akcje i wstawia konkurencji 1/10 na lubimyczytać albo zakłada hejterski fanpage na FB, a jeszcze inny za produkowanie AI slopu, do tego na poziomie najniższych rejestrów disco polo. Ale Krakers ma też trochę racji z tym, że np. ja wahałem się z zakupem, bo też ile i za ile można karmić sentyment. Papilio to w końcu nie jest Tytus czy Kleks. To jakiś generyczny, oldskulowy frankofon, nad którym nikt by się nie pochylił, gdyby Świat Młodych nie przedrukował piracko(?) jakiegoś fragmentu wiele lat temu. Więc tak, żeby być uczciwym to napiszę, że z tą piosenką czy bez niej i tak bym finalnie pewnie tego nie kupił.

Offline Astar

« Odpowiedź #1012 dnia: So, 07 Luty 2026, 15:47:39 »
Dość jasno napisałem. Piosenka kłuje w uszy. Boli tego słuchać. Że to AI? Oczywiście nie pomaga, a wręcz przeciwnie. Ale to jakość tej „piosenki” odrzuca od projektu

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #1013 dnia: So, 07 Luty 2026, 16:57:33 »
Zapraszam oosby zainteresowane komiksami serii „Krakers”, do śledzenia mojego profilu na „Facebooku”.

https://www.facebook.com/KomiksKrakers/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1014 dnia: So, 07 Luty 2026, 17:12:53 »
Dość jasno napisałem. Piosenka kłuje w uszy. Boli tego słuchać. Że to AI? Oczywiście nie pomaga, a wręcz przeciwnie. Ale to jakość tej „piosenki” odrzuca od projektu
Piosenka na yt kłuje w uszy, dlatego ktoś nie kupi komiksu powstałego 40 lat przed nią, którego autor nie ma z tą piosenką nic wspólnego ;D No pewnie jest w tym i jakaś logika.

Offline Astar

« Odpowiedź #1015 dnia: So, 07 Luty 2026, 17:51:03 »
Tak jest z reklamą. Sama nie jest reklamowanym produktem. Ale może do niego zachęcić lub odrzucić poprzez skojarzenia. Jeśli estetyka reklamy mnie odrzuca to przenosi się to na produkt. Jeśli zachwyci, to rośnie zainteresowanie produktem. Ten komiks nie ma, jak widać, dużego potencjału sprzedażowego. Więc sposób jego prezentacji rzutuje na niego.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #1016 dnia: So, 07 Luty 2026, 22:01:11 »
Komiks, który w 1 miesiąc (31 dni) bez reklamy i bez wielkiego rozgłosu zamówiło więcej osób, niż „Retro” w ciągu ok, 350 dni, „nie ma potencjału sprzedażowego”? Od tej logiki mózg mi zaskwierczał i zacząłem się zastanawiać, czy ty przypadkiem nie próbujesz zniechęcać ludzi do zakupu komiksu, aby ukarać mnie za piosenkę (nawet, jeśli nie robisz tego świadomie)?

Nakład wzrósł do prawie 170 - maksymalny możliwy nakład to 200 (limit), czyli ok. 30 osób może jeszcze zamowić + nadwyżkę nakładową, a potem finito.

Rozmawiałem z wydawcą. „Mały Nemo”, jeśli będzie dodruk, to najwcześniej w 2027 (z powodów podatkowych). Ale w 2027 roku nie będę już tutaj pisał, bo po wydaniu „Papilio” zamknę tu konto, by nie kusiło mnie do pisania komentarzy (nie ma to związku z obecną dyskusją, lecz z oszczędnością czasu, pisanie tu komentarzy zajmuje mi zbyt wiele czasu - a nie potrafię zbywać komentarzy - i muszę coś z tym fizycznie zrobić), więc zainteresowanych zapraszam na „Facebooka” (tam reakcje na zapowiedzi wydawnicze są największe - dlatego tam będę działał a nie tu) lub na dopisanie się do mojej listy mailingowej.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Luty 2026, 22:17:27 wysłana przez Krakers »

Offline Astar

« Odpowiedź #1017 dnia: Nd, 08 Luty 2026, 12:08:05 »
Przeciwnie. Życzę ci sukcesu. Doceniam twoją pasję i robotę, którą wykonujesz.
Karać? - trochę śmieszne. Tego nie rozumiem.
Po prostu mówię swoją opinię. 170 egz to nie sukces dla europejskiego klasyka. To poziom niezależnych polskich komiksów.
Rotro nie było w Świecie Młodych. Nie było nostalgii.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1018 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 12:03:28 »
Nakład wzrósł do prawie 170 - maksymalny możliwy nakład to 200 (limit), czyli ok. 30 osób może jeszcze zamowić + nadwyżkę nakładową, a potem finito.

Tak z ciekawości, co blokuje nakład ponad 200 szt.? Bo jak tłumaczenie, korekta, materiały będą zrobione to każdy kolejny egz. to powinien być na plus dla wydawcy, drukarni czy autora (jeśli coś z tego też ma).

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #1019 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 04:28:31 »
Tajemnica biznesowa.