Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Necr09

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #735 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 09:05:10 »
A jakbyś odwrócił napisy na tej ostatniej, tj. Retro 2 na dole, a Krakers na górze nie wyglądałoby to lepiej?
FGO: 758,469,198

Offline Krakers

« Odpowiedź #736 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 09:11:06 »
To nie wchodzi w grę, bo zaburzyłoby okładki serii. Wszystkie albumy, od „Małego Nemo w Krainie Snów” aż do „Retro 2” muszą wyglądać spójnie - standardowo. Tytuł albumu jest u góry, logo serii na dole (coś jakby logo wydawcy). Mogę jedynie pokombinować z przesunięciem obrazka w dół, ale tak, żeby nie było problemu z górnym marginesem na spad.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Styczeń 2024, 09:13:50 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Online Szekak

« Odpowiedź #737 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 09:29:44 »
Co stoi na przeszkodzie, zeby zrobic okladke na wzor tomu 1?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Leyek

« Odpowiedź #738 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 09:55:54 »
Jeśli czerwonego dinozaura można użyć to jest zdecydowanie najlepszy. Mucha też fajna, ale tak jak piszesz napis ją zasłania.

Offline celtic

« Odpowiedź #739 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 09:58:08 »
Czerwony dinozaur będzie ok
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline HaVoK

« Odpowiedź #740 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 10:20:33 »
Najlepsza jest ta z Marlyn Monroe.

Offline Krakers

« Odpowiedź #741 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 11:17:05 »
„Monroe” (Anderson) - odpada z powodu praw autorskich (zmarł w 1995 r.), a dinozaur wymaga sporego nakładu pracy (dorysowanie marginesów na spad - dół jest najtrudniejszy, retusz, poprawa czarnej kreski, usuwanie rastrów, by mory nie było, i filtrów i powiększania narzędziem AI - kilka godzin pracy).

Myślę, że będzie jedna z tych dwóch (Rzymianin lub mucha - muchę mogę spróbować obniżyć).

« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Styczeń 2024, 11:19:17 wysłana przez Krakers »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #742 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 11:41:07 »
to jeszcze skomentuj moją propozycję z paru postów wyżej.

Offline Krakers

« Odpowiedź #743 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 15:26:21 »
Nie jest zła, ale jeśli jest w domenie publicznej (w Polsce, nie w USA) to nadawałaby się, ale zarazem wymagałaby podobnych nakładów pracy jak przy dinozaurze z czerwonej okładki. Popracowałem po porcji korekty nad okładką. Więcej z muchy nie wycisnę.

Offline PJP

« Odpowiedź #744 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 18:19:06 »
Rzymianin ma lepszą górę, ale mucha jest ciekawsza ;)

Offline pablomas

« Odpowiedź #745 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 19:30:08 »
Nie wiem jak jest w tomie 1, ale dobrze by było żeby okładka tom 2 nawiązywała jakimiś elementami do zawartości .
No bo po co dinozaur lub mucha jak nie będzie takiej historii.

Offline Krakers

« Odpowiedź #746 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 08:13:53 »
W tomie 1 akurat obrazek na okładce był związany z komiksem. Żaden z tych powyższych obrazków nie nawiązuje do komiksów w środku. Trzyt grafiki (meduza na plaży, Rzymianin z małpami i mucha) pochodzą z okładek czasopism SF. W środku tomu 2 będą dwa komiksy, które miały okładki, które nie nadają się.

Jedna ma słabą jakość kolorów (po rozjaśnieniu nie wygląda to lepiej) i napisy wymagające retuszu, oraz jest po prostu nudna (nic ciekawego się na niej nie dzieje, co mogłoby przyciągnąć oko.

A druga, na której coś się dzieje, ma mnóstwo napisów i zbyt poziomy obrazek wymagający modyfikacji (pracy nad retuszem i domalowaniem fragmentów u góry i na dole). Teoretycznie można powiększyć i przyciąć kosmitów po lewej, ale i tak nie byłem zadowolony z symulacji (po powiększeniu kreska nie jest płynna).

W internecie znalazłem tylko dwa skany tej okładki. Drugi ma jeszcze niższą rozdzielczość. Taką, jak niżej.

Próbowałem z obiema okładkami na etapie wstępnym, ale poległem. W najlepszym przypadku, tak to wychodziło, ale rozdzielczość obrazka jest do kitu. Widać rastry i brakuje płynnej kreski.

Próbowałem powiększyć i poprawić jakość narzędziem sztucznej inteligencji, ale sensacji nie ma - efekt mnie rozczarował. Tak to wyszło AI.

Musiałbym mieć tę grafikę w lepszej rozdzielczości. W tej jakości, co mam, nadaje się co najwyżej na tylną okładkę (mały, prostokątny obrazek nad napisami).

Stąd inne propozycje.

Według mnie Rzymianin wygląda najlepiej (schludnie i estetycznie), a mucha najciekawiej (niebanalnie, ale tytuł sporo zasłania).
« Ostatnia zmiana: So, 06 Styczeń 2024, 08:23:21 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #747 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 13:14:51 »
Zrobiłem przed chwilą próbę z drugim skanem, mniejszej rozdzielczości. Kosmici wyszli w miarę ok, ale twarz człowieka - masakra.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #748 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 15:41:37 »
A gdyby przekleić twarz człowieka z pierwszego skanu i nałożyć kolory z drugiego?

Offline Leyek

« Odpowiedź #749 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 16:34:20 »
A gdyby przekleić twarz człowieka z pierwszego skanu i nałożyć kolory z drugiego?

Już nie namawiaj, tutaj oba obrazki z ingerencja AI to jest tragedia. Nie tylko twarz, ale i miejsca gdzie kosmici trzymaja spluwy, ich ręce, nogi, przejścia w kolorach. To już to pierwsze w niskiej rozdziałce wygląda o niebo lepiej.