Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Necr09

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #645 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 16:57:23 »
Pierwszy był z innym albumem, "Arbuz Jagoda i tajemnice Zun-Zuna"

https://alejakomiksu.com/komiks/27163/Kapitan-Marvel-Jr-walczy-o-Stalingrad/
FGO: 758,469,198

sum41

• Gość
« Odpowiedź #646 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 17:01:11 »
Dzięki za info😁

Platnosc trzeba dokonac odrazu bo tak nie do końca jaze bo pisze ze gdy będzie znana konkretna cena a to jednoznacznie nie jest napisane?

Offline Kandor

« Odpowiedź #647 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 17:52:17 »
Dzięki za info😁

Platnosc trzeba dokonac odrazu bo tak nie do końca jaze bo pisze ze gdy będzie znana konkretna cena a to jednoznacznie nie jest napisane?
Nie (to na 100% nie jest finalna cena). "Termin płatności – 30 dni przed oddaniem do drukarni." Pan "Krakers" prześle ci dane do wpłaty, poza tym dzwonił osobiście do spóźnialskich (co, wbrew pozorom, jest całkiem miłe i gwarantuje sprawną finalizację transakcji), którzy nie popłacali w terminie podanym w e-mailu (ja podałem datę planowanej wpłaty, ale się e-mail zapodział czy coś, ale to dla mnie nie problem, zdarza się).
Czyli nie ma pośpiechu, ale złożenie zamówienia na pewno pomoże temu dzielnemu wydawcy zorientować się jaki jest popyt na główny egzemplarz i na "marveli-juniorki" (to takie małe zeszyciki, format trochę "mangowy").

Przy okazji, ktoś ma "Juniora pod Stalingradem"? Szczegóły chętnie poznam na stronie z Giełdą. Sam dodam że mam zapasowego drugiego "Marvela" jakby co.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #648 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 19:03:13 »
Ok dzięki za pomoc, zamawiam 2 tomy wiec.

Offline Krakers

« Odpowiedź #649 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 21:12:58 »
Zamawiać można teraz, a wpłata miesiąc przed oddaniem do druku. Miesiąc przed drukiem znany jest popyt, więc można ustalić nakład, cenę druku, sprzedaży i wysyłki.

Problemem jest inflacja i zmienne ceny w drukarniach i kosztów wysyłki. Wolę nie ryzykować, że nagle wpłata okaże się niższa niż koszt druku z powodu rozkręcenia przez rząd hiperinflacji. Z drugiej strony, im większy będzie nakład, tym niższa będzie cena druku jednostkowego egzemplarza, i tym samym może być niższa cena.

Na chwilę obecną są 3 zamówienia dodruku Retro - 1 (w tym jedno niepełne, bez danych zamawiającego) i 10 zamówień na „Retro 2”.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Kwiecień 2023, 21:26:06 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Krakers

« Odpowiedź #650 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 20:43:17 »
Kilka osób pytało mnie o zakup „Kapitana Marvela jr. walczącego o Stalingrad”.

Był dodawany gratis do „Arbuza Jagody i tajemnic Zun-Zuna” z obietnicą, że nie będzie wznawiany. Ponieważ w księgarni Wiosna w Tarnowskich Górach pozostały 3 sztuki tego komiksu, dlatego mogę zrobić wyjątek dla 3 osób, które go kupią. Kto kupi ten komiks, niech się do mnie zgłosi. Po potwierdzeniu zakupu w księgarni (księgarz jest uprzedzony), sprzedam mu dodrukowany spersonalizowany egzemplarz „Kapitana Marvela Jr. walczącego o Stalingrad” za 50 zł. Wiem, że bardzo drogo, ale inaczej byłoby to nie w porządku wobec nabywców „Arbuza Jagody”, którzy kupili go tylko dla dodatku z „Kapitanem Marvelem Jr.”.

Kontakt z księgarnią Wiosna:
wkv (małpa) interia (kropka) pl

Tam można też spróbować zdobyć ostatni egzemplarz „Retro - 1”.

Offline Krakers

« Odpowiedź #651 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 18:15:45 »
Jest już zamówień na 1/4 nakładu dodruku „Retro - 1”. Potrzeba jeszcze chętnych na 37 egz. by album ponownie trafił do drukarni.

Offline Krakers

« Odpowiedź #652 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 13:34:31 »
Dodruk „Retro 1” ukaże się w dwóch możliwych terminach:

1. Gdy zbierze się 50 egz.

2. Jeśli nie zbierze się 50 egz. do momentu druku „Retro 2”, wtedy dodruk razem z drukiem „Retro 2”.

Aktualnie jestem w fazie początkowych prac nad drugim tomem - szukam i wybieram komiksy. Przy okazji przedstawiam próbkę jednego z nich - o wikingach.

Offline Krakers

« Odpowiedź #653 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 14:02:48 »
Przedstawiam próbkę drugiego komiksu, który trafi do antologii „Retro – 2”. Tym razem opowieść fantasy o olbrzymie i jakimś potworze, który widać na planszy niżej.

Offline pablomas

« Odpowiedź #654 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 23:14:50 »
Polak Węgier dwa ...
chyba całkiem fajny dorobek można znaleźć , u pepików też, chciałem wrzucić obrazek ale nie mogę
A Csillaghajo Uzenete

Ok chyba udało.

Offline Krakers

« Odpowiedź #655 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:11:31 »
Ten pierwszy komiks to węgierski (ten sam duet, którego komiksy wydawała Krajowa Agencja Wydawnicza). Pytania dwa:

1. Skąd wziąć skany?

2. Jak nawiązać kontakt z autorami (bo to nie jest domena publiczna), by zapytać o zgodę?

Offline PJP

« Odpowiedź #656 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 22:09:56 »

Offline Krakers

« Odpowiedź #657 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 12:42:40 »
Dziękuję za link do recenzji.

Jeśli to Twoja recenzja — czy możesz podesłać te cztery błędy, które znalazłeś? Chciałbym usunąć je z dodruku.

Przy okazji przedstawiam kolejną próbkę komiksu wybranego do antologii „Retro – 2”. Tym razem to brytyjski album komiksowy na 56 stron pt. „Inwazja z kosmosu”. Najdłuższy komiks, jaki będzie. Dlatego dwie przykładowe plansze.

« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Kwiecień 2023, 13:03:38 wysłana przez Krakers »

Offline PJP

« Odpowiedź #658 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 19:16:06 »
Jasne, nie ma problemu. Później ci podeślę.

Offline pablomas

« Odpowiedź #659 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 21:56:38 »
Hejka jakieś wieści co z dodrukiem 1 , nowe grafiki tomu 2 , jak poszukiwania?