Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krakers

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #630 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:51:03 »
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 20:04:52 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Krakers

« Odpowiedź #631 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 07:38:18 »
Z 4 egz. dostępnych wczoraj ktoś zamówił 1 egz., kolejne 2 egz. są zarezerwowane do czwartku, więc został chyba na sprzedaż ostatni egzemplarz. Za kilka dni nakład może być wyprzedany (mam nadzieję).

Offline Krakers

« Odpowiedź #632 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 09:51:32 »
Nie spodziewałem się, że będzie takie zainteresowanie „Retro - 1”. Wydrukowałem 20 egz. nadwyżki (ponad liczbę zamówień) i wszystko zeszło (na 2 zarezerwowane egzemplarze mam 3 chętnych). Zastanawiam się nad dodrukiem, ale musiałoby być chętnych na 50 egz.

Resztki nakładu można zdobyć w księgarni „Wiosna” w Tarnowskich Górach i w księgarni „KiK” w Poznaniu, ale nie wiem w jakiej cenie. Na Allegro nie znalazłem ani jednej sztuki.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #633 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 12:39:51 »
Już nawet Krakersa "spekulanci" nie ominęli - na grupie FB Giełda Komiksów, ktoś próbuje sprzedać Retro za 250 zł :P

Offline Krakers

« Odpowiedź #634 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 18:35:39 »
Pewnie jedna z kilku osób, która kupiła kilka sztuk. Myślę, że od 1 kwietnia zacznę zbierać chętnych na dodruk. Będzie konieczny, bo jak ktoś nie będzie miał tomu 1, to może nie chcieć kupić tomu 2 czy 3.

Offline misiokles

« Odpowiedź #635 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 18:40:02 »
A planujesz zbieranie zamówień na dodruk Kolonizacji Kosmosu?

Offline Leyek

« Odpowiedź #636 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 19:04:20 »
Dostałem dziś swój egzemplarz i niestety pomarudzę. Wydanie jak zawsze ok, przesyłka też, ale kreska w środku jak była "wykastrowana" przez obróbkę na niektórych planszach tak została. Po uwagach @noriego wrzucałeś zdjęcie poprawionej planszy, w tym komentarzu:

Dlatego dla komiksów z prostą kreską użyję dotychczasowych filtrów, a dla komiksów z gęstym rastrem kreskowym retusz zrobię ręcznie. Poniżej próbka ręcznego retuszowania. Przyciemniłem kreskę i ręcznie wyretuszowałem plamki i niedodruki.

Niestety jest już ono niedostępne. Ale z tego co pamiętam to było tam to znośnie zrobione, a wersja w wydruku:

Nie różni się niczym od Twojej pierwotnej obróbki (posłużę się postem @noriego, bo z Twoich hostingów poznikało):

A w wersji pośredniej @noriego tak fajnie się to prezentowało:

@nori vs @Krakers

Teraz statek widziany z oddali czy twarz na ostatnim kadrze są strasznie "płaskie".

W Silver Flashu to już w ogóle, żadnych szczegółów nie ma (choć tam nie wiem jaki był materiał wyjściowy).

Naprawdę przemyśl przy kontynuacji zostawienie przybrudzeń, ale i szczegółów, szczególnie, ze pamiętam, że większość tu komentujących była za taką wersją.

No, ale kończę marudzenie, lecę wrzucić fotkę komiksu na FB to może szybciej się osoby na dodruk zbiorą ;) Bo Twoja inicjatywa jest zacna :) Jestem ciekaw jak się te ramotki obronią fabularnie w zestawieniu ze świetnymi starociami z wyd. EC Comics.

Offline Krakers

« Odpowiedź #637 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 09:52:05 »
„Nie różni się niczym od Twojej pierwotnej obróbki”

Na pierwszej próbce znikło wiele drobnych detali, które teraz wciąż są widoczne. Oto porównanie pierwszej próbki z tym, co poszło do druku.

Wskazane strzałką detale są też widoczne na Twoim zdjęciu;

Widać gołym okiem, że do druku poszła dokładnie ta sama druga wersja planszy po retuszu, którą pokazywałem. Twoje oskarżenie, że do druku poszła pierwsza próbka, jest nieprawdziwe i z mojego punktu widzenia krzywdzące.

Różnica między obrazem „do druku” a tym co wyszło finalnie z maszyny drukującej „po wydruku” jest niewielka i wynika z faktu, że maszyna drukująca konwertuje obraz na „do wydruku” (tworzy własny obraz rastrowy). Tam, gdzie rastry nie zgadzają się co do piksela, powstaje nowy raster, który może pogrubić lub odchudzić kreskę o kant rastra, albo stworzyć wrażenie rozmycia, wpływając na finalne odczucie ostrości kreski. Nic na to nie poradzę.

Twój wpis traktuję jak życiową lekcję, by nigdy więcej nie pokazywać próbek komiksów w wysokiej rozdzielczości,  bo potem ludzie się czepiają, że z lubością powiększany obraz na ekranie monitora wygląda o wiele lepiej niż po wydrukowaniu go rastrem w drukarni. Dzięki za tę cenną lekcję.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Marzec 2023, 11:45:21 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #638 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 15:08:50 »
Nakład „Retro - 1” jest wyczerpany. Komiks „Kapitan Marvel Jr i jego niebezpieczne sobowtóry” jeszcze jest w cenie 10 zł.

O „Retro - 1” można pytać w księgarni KiK w Poznaniu i w księgarni Wiosna w Tarnowskich Górach (ta druga na 100% sprzedaje wysyłkowo i zostały jej ostatnie 2 egzemplarze).

Kontakt do Wiosny:
wkv (małpa) interia (kropka) pl

Od 1 kwietnia będę zbierał zamówienia na dodruk „Retro-1”, ale trudno mi ocenić, jaka byłaby cena (na pewno zależna od nakładu dodruku).
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Marzec 2023, 16:55:38 wysłana przez Krakers »

Offline Itachi

« Odpowiedź #639 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 16:51:08 »
Skusiłem się na zestaw praktycznie w ostatnim momencie, między innymi dzięki Waszym postom.

Zacnie się prezentuje zarówno Retro jak i Kapitan Marvel. W ogóle za 10 zł to żal było nie dołożyć do zamówienia.

Retro - 1

Na pierwszy rzut oka - wygląda bardzo dobrze. Spora różnorodność od fantastyki i kosmosu po opowieści o piratach. Będę sobie dawkował ten album jako odskocznię od aktualnie rozpoczętych pozycji. Najważniejsza była dla mnie tutaj jakość produktu, aby czerń była odpowiednio nasycona. Niewątpliwie taka jest, dzięki czemu od razu plansze stają się pełne głębi. Na szersze opinie i komentarze przyjdzie czas. Ale jestem optymistycznie nastawiony do tych historii.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #640 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 17:07:49 »
Pewnie jedna z kilku osób, która kupiła kilka sztuk. Myślę, że od 1 kwietnia zacznę zbierać chętnych na dodruk. Będzie konieczny, bo jak ktoś nie będzie miał tomu 1, to może nie chcieć kupić tomu 2 czy 3.

W jaki sposób bedzie mozna sie "zapisac/załapac" na dodruk bo jestem bardzo chetny?

Offline Leyek

« Odpowiedź #641 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 18:09:47 »
Na pierwszej próbce znikło wiele drobnych detali, które teraz wciąż są widoczne. Oto porównanie pierwszej próbki z tym, co poszło do druku.

Widać gołym okiem, że do druku poszła dokładnie ta sama druga wersja planszy po retuszu, którą pokazywałem. Twoje oskarżenie, że do druku poszła pierwsza próbka, jest nieprawdziwe i z mojego punktu widzenia krzywdzące.

Twój wpis traktuję jak życiową lekcję, by nigdy więcej nie pokazywać próbek komiksów w wysokiej rozdzielczości,  bo potem ludzie się czepiają, że z lubością powiększany obraz na ekranie monitora wygląda o wiele lepiej niż po wydrukowaniu go rastrem w drukarni. Dzięki za tę cenną lekcję.

Pamięć zawodna. Jak pisałem Twoje wrzutki poznikały z hostingów, wziąłem od @noriego przekonany, że to była ta pierwotna. Przepraszam, choć pomyłka nie była zamierzona. Nie zmienia to jednak faktu, że i tak (akurat na tej ciemniejszej planszy) mocno są detale potracone. Pisałeś (znów z pamięci daję), że chcesz oddać zamysł rysownika i ładna czerń bez zabrudzeń wynikających z niedoskonałego druku. Wg mnie nie do końca to co otrzymaliśmy to zamysł rysownika, gdzie zabrudzeń faktycznie nie ma, ale i 10, 15 czy 20% szczegółów zniknęło zmieniając się w plamy (świetnie oddanej to fakt) czerni.

Znalazłem z ciekawości te plansze z Flasha Silvera. Faktycznie materiał wyjściowy słaby, ale też tutaj czerń momentami mocno góruje nad szczegółowością. Nie wrzucam już fotek, bo wydaje mi się, że nie do końca tak jak chciałem odebrałeś mój poprzedni wpis, więc daję linka jak ktoś ciekawy, żeby sobie porównał: https://comicbookplus.com/?dlid=28497

A plansze wrzucać możesz. Proces druku jest tu pomijalny. Nigdzie nie napisałem, że obraz z monitora jest lepszy niż z wydruku. Wg mnie są takie same. Lepiej wyglądała plansza w wersji @noriego (z zabrudzeniami) czy (ale to tylko moje zdanie) oryginalna - szara ale szczegółowa.

Offline pablomas

« Odpowiedź #642 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 18:49:37 »

Poproszę w takim razie Michale o zapis na listę, poprzednio nam nie pykło zagubiony mail itd. później miałem już inne plany.
Pozdrawiam.

[/quote]

Od 1 kwietnia będę zbierał zamówienia na dodruk „Retro-1”, ale trudno mi ocenić, jaka byłaby cena (na pewno zależna od nakładu dodruku).

Offline Krakers

« Odpowiedź #643 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 14:24:30 »
Od dziś przyjmowane są zapisy na dodruk „Retro - 1” oraz na druk „Retro - 2” i trzeciego zeszytu z Kapitanem Marvelem Jr.

Jak zamówić dowiecie się tutaj:

https://komiks.top/dodruk-retro-1-poczatek-prac-nad-retro-2-i-kolejnym-dodatkiem-komiksowym/

Poniżej przedstawiam projekt roboczy okładki Retro - 2. Nie wiem jeszcze, czy będzie ten rysunek, czy inny. Na razie dałem jedną z rozważanych grafik, by była jakaś wizualizacja.

Zamówienia należy wysyłać drogą emailową, abym miał łatwy i szybki dostęp do danych wysyłki, a nie żebym musiał szukać w różnych miejscach.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #644 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 16:50:53 »
Z Retro 1 byl pierwszy Shazam, z Retro 2 powinna byc 2 czesc to czemu jest mowa o 3 czesci?