Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #600 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 19:38:27 »
Tył spoko. Tylko nie boisz się pozwu marszanda za wykorzystanie słowa na "r"?  ::)

A serio to najfajniejszy jest ostatni akapit i od niego bym zaczął. Potem pierwszy, ale krócej. Na końcu drugi, ale jego bym najbardziej skrócił i/lub zredagował.

Jakbyś nie zrobił to kasa wpłacona i nie mogę doczekać się lektury obu pozycji!

Offline Randal63

« Odpowiedź #601 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 03:47:39 »
Czy okładka pochodzi z tego albumu ?
https://www.biblio.com/book/strange-worlds-vol-1-kubert-joe/d/1474022961

czy z albumu Wally Wood: Strange Worlds of Science Fiction
http://www.vanguardpublishing.com/wally_wood/index.html

Offline Krakers

« Odpowiedź #602 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 15:27:21 »
Ani z jednego, ani z drugiego. To skan starej okładki a nie współczesnego reprintu, choć wyretuszowałem go i poprawiłem filtrami.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Luty 2023, 15:29:38 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Randal63

« Odpowiedź #603 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 03:54:58 »
Ani z jednego, ani z drugiego. To skan starej okładki a nie współczesnego reprintu, choć wyretuszowałem go i poprawiłem filtrami.
Tak z ciekawości zapytałem, bo wiem że okładkę rysował sam Wally Wood do serii Strange World. Wally Wood jeszcze się dobrze sprzedaje i jego prace nie są tanie. Ja już się kiedyś na czymś taki przejechałem. Wykorzystałem grafikę z animacji Disneya. Wszystko było dobrze do momentu kiedy ją udostępniłem osobom trzecim. Dostałem wtedy oficjalne pismo (do dziś nie wiem jak to podpatrzyli) którego treść przyprawiła mnie o ból głowy a oczom nie mogłem uwierzyć. Moja półroczna pensja stała się zagrożona. Na szczęście wszystko "rozeszło się po kościach", przyrzekłem poprawę ;) i od tej pory omijam szerokim łukiem takie sytuacje. Kosztowało mnie to zbyt dużo stresu, dlatego upewnij się czy ktoś się o to nie dowali. A sam pomysł niezły, gratuluję, lubię takie stare jak to mówią ramoty. Jest w nich jakiś klimat. :)

Offline Krakers

« Odpowiedź #604 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 18:50:02 »
Z Disnyem problemy mają nawet przedszkola. Słyszałem o przypadkach ścigania ich za namalowanie na ścianie Myszki Miki.

Okładka pochodzi ze „Strange Worlds” #5 z listopada 1951 roku.

https://www.comics.org/issue/9323/

W zeszycie (pierwodruku) nie ma żadnych nazwisk autorów ani podpisów (sygnatur) - są anonimowi (choć później fani komiksów zidentyfikowali większość z nich), dlatego uznaje się początek odliczania w Polsce 70 lat do domeny publicznej od daty wydania (w USA 50 lat). 70 lat minęło w listopadzie 2021 roku. Nawet uznając, że trzeba czekać do 1 stycznia najbliższego roku, w najgorszym wypadku jest to 1 stycznia 2022, czyli ponad rok temu.

Offline starcek

« Odpowiedź #605 dnia: So, 04 Luty 2023, 13:04:22 »
Wszystko fajnie, ale wejście do domeny publicznej w 70 lat liczymy od śmierci twórców, a nie daty publikacji. W tym roku wjedzie Tuwim, ale dopiero pod koniec roku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Krakers

« Odpowiedź #606 dnia: So, 04 Luty 2023, 16:37:44 »
Prawo autorskie jest bardziej skomplikowane. Są różne wyjątki, np. publikacje dotowane przez rząd USA od razu trafiają do domeny publicznej, inne na mocy decyzji sądowych, jeszcze inne na mocy decyzji wydawnictw, autorów, ich spadkobierców lub kruczków prawnych. Publikacje nieznanych formalnie twórców trafiają do domeny publicznej w USA po 50 latach od publikacji, a w Polsce po 70 latach.

Komiks udostępniono na stronie z komiksami z domeny publicznej „Comics Book +” (to najbardziej znana w USA strona z komiksami z domeny publicznej, mocno monitorowana przez tamtejszych wydawców i autorów). Kontaktuję się z jej adminem, gdy mam jakieś wątpliwości. Napisał mi, że w tamtych czasach autorzy podpisywali rutynowo umowy z wydawnictwami, w których zrzekali się majątkowych praw autorskich na rzecz wydawców (wielu z nich zamknęło działalność lub zostało przejętych - wśród nich jest Avon Periodicals, wydawca „Strange Worlds”). Z tego powodu były niepodpisywane (taki był warunek umów), a więc formalnie „anonimowe”. Ponieważ są niepodpisane, a autorzy nie mają do nich praw majątkowych (a wydawnictwa nie są osobami fizycznymi, które mogłyby mieć datę narodzin i śmierci), data końcowego odliczania do wejścia do domeny publicznej liczy się od daty publikacji.

Ostatnimi czasy niektórzy wydawcy w USA wydają reprinty starych komiksów, korzystając z faktu, że z powodu tych kwestii prawnych uwolniły się do domeny publicznej. Jeśli udaje im się ustalić nazwiska twórców, dopisują je, ale nie zmienia to jednak faktu, że autorzy zrzekli się pisemnie praw majątkowych w roku „anonimowej” publikacji. W Polsce sytuacja wygląda inaczej, bo choć wielu rysowników rysowała komiksy do prasy powojennej, nigdy nie zrzekali się w umowach autorskich praw majątkowych, dlatego trudniej wydać komiksy polskie od amerykańskich.

Admin „Comics Book +” uspokoił mnie też, że gruntownie prześwietla prawa autorskie każdego publikowanego komiksu, w przeciwnym wypadku miałby ciągle procesy sądowe o naruszanie praw autorskich, a to w USA jest bardzo niebezpieczna kwestia.

Podsumowując - komiks jest w domenie publicznej, autor zrzekł się praw majątkowych w 1951 roku, a data odliczania domeny publicznej to listopad 1951 r. (prawnie 1 stycznia 1952 r.), gdy komiks formalnie ukazał się „anonimowo” (bez podpisów i sygnatur).
« Ostatnia zmiana: So, 04 Luty 2023, 17:52:50 wysłana przez Krakers »

Offline starcek

« Odpowiedź #607 dnia: So, 04 Luty 2023, 18:01:32 »
Umknęło mi, że ta okładka jest już w domenie publicznej w Stanach, więc faktycznie luz. Zero kłopotu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Krakers

« Odpowiedź #608 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 15:23:56 »
Pierwsza korekta zrobiona. Niewiele poprawek było. Teraz druga i 20 lutego komiks trafi do drukarni.
Dzisiaj obdzwoniłem tych, którzy zamawiali, a nie wpłacili.
Na razie jest zamówień na 91 egz., ale kilkanaście osób jeszcze nie wpłaciło. Jeśli wszyscy wpłacą, a jedna księgarnia weźmie 10 egz., lub dojdą nowe zamówianie, będzie tom 2.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Luty 2023, 15:31:20 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #609 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 12:27:29 »
Na chwilę obecną zamówień jest na 92 egz. nakładu i brakuje 6 wpłat. Ale z dodatkowymi egzemplarzami na wypadek reklamacji nakład wyniesie 100 egz. Chyba, że pojawią się nowe zamówienia. Więc wygląda na to, że tom 2 będzie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #610 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 12:45:11 »
Już tylko 5 wpłat brakuje, bo właśnie przelałem za swoje zamówienie + zeszyt Kpt. Marvel Jr. :)

Offline Krakers

« Odpowiedź #611 dnia: Nd, 19 Luty 2023, 16:42:50 »
Korekta finalna „Retro - 1” zakończona. Pliki są gotowe do druku. Wysłałem zapytanie do drukarni o aktualną cenę. Zaraz potem zdecyduję gdzie drukować (tam, gdzie taniej) i komiks trafi do druku.

Offline Krakers

« Odpowiedź #612 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 12:19:54 »
„Retro-1” trafiło dzisiaj do drukarni. Album powinien zostać wydrukowane w ciągu ok. 14 dni roboczych. Będzie ok. 10 egz. nadwyżki na wypadek reklamacji, więc można jeszcze zamawiać.

W poniedziałek rozpocząłem prace nad składem do druku (będzie druk cyfrowy zamiast wydruku na laserówce, bo duże zainteresowanie jest) „Kapitana Marvela Jr. i jego niebezpiecznych sobowtórów”. Do końca tygodnia powinien być gotowy do druku. W załączniku projekt wstępny okładki (jeszcze nie wiem jaki nakład i jaki nr ISBN).

Układ graficzny i format identyczny jak komiksu „Kapitan Marvel Jr [...] walczy pod Stalingradem”. Jeśli będzie zainteresowanie, możliwe, że będą kolejne takie hobbistyczne zeszyty, by kolekcja się zrobiła.

Offline Krakers

« Odpowiedź #613 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 20:23:13 »
Zakończyły się prace nad naniesieniem literek w komiksie „Kapitan Marvel Jr i jego niebezpieczne sobowtóry”. W weekend korekty i w poniedziałek zeszyt komiksowy trafi do druku. Oto pierwsza strona przed korektą. Powinien ukazać się równocześnie z „Retro - 1”, choć drukować będzie inna drukarnia.

« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Luty 2023, 20:24:45 wysłana przez Krakers »

Offline Takesh

« Odpowiedź #614 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 22:52:18 »
Wygląda lepiej niż eksluzywny Tomb Rider od Krzykaczy 🙃