Prawo autorskie jest bardziej skomplikowane. Są różne wyjątki, np. publikacje dotowane przez rząd USA od razu trafiają do domeny publicznej, inne na mocy decyzji sądowych, jeszcze inne na mocy decyzji wydawnictw, autorów, ich spadkobierców lub kruczków prawnych. Publikacje nieznanych formalnie twórców trafiają do domeny publicznej w USA po 50 latach od publikacji, a w Polsce po 70 latach.
Komiks udostępniono na stronie z komiksami z domeny publicznej „Comics Book +” (to najbardziej znana w USA strona z komiksami z domeny publicznej, mocno monitorowana przez tamtejszych wydawców i autorów). Kontaktuję się z jej adminem, gdy mam jakieś wątpliwości. Napisał mi, że w tamtych czasach autorzy podpisywali rutynowo umowy z wydawnictwami, w których zrzekali się majątkowych praw autorskich na rzecz wydawców (wielu z nich zamknęło działalność lub zostało przejętych - wśród nich jest Avon Periodicals, wydawca „Strange Worlds”). Z tego powodu były niepodpisywane (taki był warunek umów), a więc formalnie „anonimowe”. Ponieważ są niepodpisane, a autorzy nie mają do nich praw majątkowych (a wydawnictwa nie są osobami fizycznymi, które mogłyby mieć datę narodzin i śmierci), data końcowego odliczania do wejścia do domeny publicznej liczy się od daty publikacji.
Ostatnimi czasy niektórzy wydawcy w USA wydają reprinty starych komiksów, korzystając z faktu, że z powodu tych kwestii prawnych uwolniły się do domeny publicznej. Jeśli udaje im się ustalić nazwiska twórców, dopisują je, ale nie zmienia to jednak faktu, że autorzy zrzekli się pisemnie praw majątkowych w roku „anonimowej” publikacji. W Polsce sytuacja wygląda inaczej, bo choć wielu rysowników rysowała komiksy do prasy powojennej, nigdy nie zrzekali się w umowach autorskich praw majątkowych, dlatego trudniej wydać komiksy polskie od amerykańskich.
Admin „Comics Book +” uspokoił mnie też, że gruntownie prześwietla prawa autorskie każdego publikowanego komiksu, w przeciwnym wypadku miałby ciągle procesy sądowe o naruszanie praw autorskich, a to w USA jest bardzo niebezpieczna kwestia.
Podsumowując - komiks jest w domenie publicznej, autor zrzekł się praw majątkowych w 1951 roku, a data odliczania domeny publicznej to listopad 1951 r. (prawnie 1 stycznia 1952 r.), gdy komiks formalnie ukazał się „anonimowo” (bez podpisów i sygnatur).