Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krakers

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #375 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 13:08:08 »
Biały kolor na żółtym tle to tragedia. Na komputerze jeszcze widać, ale na wydruku nie widać. U góry było miejsce na autorów, gdy napis nie jest nazwiskiem - wygląda nieciekawie. To już wolałbym całkowicie zrezygnować z tego napisu.

popieram odwołanie do złotej ery i np tekst "antologia komiksów ze złotej ery". Samo retro wskazuje, że są to stare komiksy, ale brakuje dopowiedzenia - jak stare

Ten napis wprowadzałby w błąd. Bo będą komiksy sprzed „złotej epoki” i „po złotej epoce” - mieszanina. Nie każdy wie, kiedy była złota epoka komiksu, a kiedy zaczęła sie srebrna, a ograniczać się do sztywnego okresu czasu nie chcę. Zastanawiam się obecnie nad opcjami „Antologia archiwalnych opowieści rysunkowych”, „Archiwalne opowieści rysunkowe” i „Archiwum opowieści rysunkowych” (to ostatnie chyba jest najlepsze).
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Listopad 2021, 14:17:31 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #376 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 14:15:51 »
Imo ta wersja wciąż zdecydowanie najlepsza, napis Krakers wystarczająco widoczny i się nie gryzie, co jest zaletą, bo nie lubię jak logo wydawcy wali po oczach na okładce, i lepiej wygląda napis nad tytułem "Retro".

Dla mnie również ta jest najlepsza. Chętnie wezmę oba tytuły.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Krakers

« Odpowiedź #377 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 14:18:03 »
Próbka kolejna- bez korony i z nowym sloganem:

Offline Koalar

« Odpowiedź #378 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 14:25:57 »
Biały napis wygląda słabo. Już lepszy czarny, ale jakiś niebieski powinien być jeszcze lepszy (odróżniałby się i od żółtego, i od czarnych linii). Można też napis Krakers dać na samej górze:
Krakers
RETRO
Antologia...

Może trochę dużo byłoby tam napisów i w poprzednich Krakersach ten napis był na dole, ale nie widzę potrzeby zasłaniania rysunku napisem, kiedy jest pusta przestrzeń na górze.

Antologia>archiwum (brzmi niekomiksowo; kojarzy się z jakimiś dokumentami).
Podtytuł mógłby brzmieć:
Antologia klasycznych opowieści rysunkowych

Trochę długi i "klasyczny" jest chyba mało konkretny (albo ktoś powie, że klasyczne to są jednak inne komiksy), ale brzmi fajnie, a i tak chętni będą wiedzieć, co ma być w tym zbiorze komiksów.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #379 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 14:26:14 »
Biały kolor na żółtym tle to tragedia. Na komputerze jeszcze widać, ale na wydruku nie widać.
To w takim razie głosuję na ostatnią propozycję.

Zastanawiam się obecnie nad opcjami „Antologia archiwalnych opowieści rysunkowych”, „Archiwalne opowieści rysunkowe” i „Archiwum opowieści rysunkowych” (to ostatnie chyba jest najlepsze).
Tutaj oddaję głos na „Antologia archiwalnych opowieści rysunkowych”, ale gdyby to okazało się za długie to wybrałbym „Archiwum opowieści rysunkowych”.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #380 dnia: Cz, 04 Listopad 2021, 18:25:02 »
Jak nie półprzeźroczystym "plackiem" to może obrysem? Albo nie czarną łatką z białym logo, a czarnym logo z białą łatką...
Tło mniej nasycone jest chyba bardziej spójne z z duchem rysunku.

Offline nori

« Odpowiedź #381 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 07:25:09 »
Jeżeli  można, to jednak w podtytule dla mnie najlepiej brzmi słówko "klasyczny" -> Antologia klasycznych opowieści rysunkowych. Ani Stare, ani archiwum nie pasują. Klasyczne natomiast oddają idealnie ducha zawartych komiksów w tym zbiorze.

Offline PJP

« Odpowiedź #382 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 08:40:46 »
Też jestem zdania, że antologia klasycznych opowieści rysunkowych brzmi najlepiej. Co do grafik ->

Offline parsom

« Odpowiedź #383 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 09:29:07 »
Skoro jest tytuł "Retro", to wszelkie dodatki typu klasyczne itd. są trochę nadmiarowe.

Offline Szekak

« Odpowiedź #384 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 10:56:54 »
Też jestem zdania, że antologia klasycznych opowieści rysunkowych brzmi najlepiej. Co do grafik ->

Widzę, że pierwsza propozycja ma najwięcej zwolenników, więc fajnie by było jakby szanowne wydawnictwo rozważyło ponownie taki układ, tytuł i kolory. :)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Krakers

« Odpowiedź #385 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 13:08:55 »
Jeden z czytelników tego forum podesłał mi taką wizualizację (nie patrzcie na okolice logo i slogan, ale na tło).

Mi się podoba, ale nie wiem jak Wam. Jeszcze takie coś przyszło mi do głowy: „Wykopalisko opowieści rysunkowych”, bo  takich czuję się jak „komiksowy archeolog” z pędzelkiem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Listopad 2021, 13:15:05 wysłana przez Krakers »

Offline Leyek

« Odpowiedź #386 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 13:09:56 »
Tylko jednokolorowe tło.

Gradient psuje całą retro otoczkę.

Offline Krakers

« Odpowiedź #387 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 13:16:25 »
Na obrazku widać, że kolorysta wiedział, co to gradient, więc pasowałby, z drugiej strony - na oryginalnym obrazku tło było jednolite.

Offline Leyek

« Odpowiedź #388 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 14:36:18 »
@up

Masz rację jest gradient na obrazku, ale idę o zakład, że wykonany ręcznie, a nie cyfrowo. A to tło, aż "wali" komputerem :) Poniżej oryginalna okładka, Twój obrazek jest już trochę bardziej "wypolerowany".

Swoją drogą świetny obrazek wybrałeś :)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #389 dnia: Pt, 05 Listopad 2021, 14:55:45 »
Jeden z czytelników tego forum podesłał mi taką wizualizację (nie patrzcie na okolice logo i slogan, ale na tło).

Mi się podoba, ale nie wiem jak Wam. Jeszcze takie coś przyszło mi do głowy: „Wykopalisko opowieści rysunkowych”, bo  takich czuję się jak „komiksowy archeolog” z pędzelkiem.

Jak dla mnie, chyba najfajniejszy wariant.