Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krakers

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #285 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 07:52:08 »
Kolejne zamówienie i mamy nakład 31.

Oddano już 10 głosów na komiksowy bonus - dwie pozycje idą łeb w łeb. Na razie nie zdradzę o które chodzi.
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline celtic

« Odpowiedź #286 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 20:11:08 »
Jak będzie wydany ten "gratis"?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Krakers

« Odpowiedź #287 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 05:14:39 »
„Jak będzie wydany ten "gratis"?”

Papier offserowy 80g, druk czarno-biały, zeszyt 16 stron zszyty zszywkami, format A4. Zastanawiam się nad okładką - czy zrobić z papieru kredowego czy nie. To mój odautorski upominek (podziękowanie za zamówienie) finansowany z moich prywatnych pieniędzy, a nie z pieniędzy zamawiających czy wydawcy. Nabywcy kupują album o Arbuzie, a nie upominek razem z nim - dołączam go prywatnie, od siebie.

Aktualnie jest 31 egz. nakładu, jeśli wzrośnie do 40 egz., jest szansa na spadek ceny do 130 zł. Cena zależy od nakładu.

------------

Tak wygląda pełna okładka - tył i przód - „Arbuza Jagody i tajemnic Zun-Zuna”. Poniżej przedstawiam treść okładkowego opisu, która przybliża osobom niezorientowanym o czym jest komiks i czego należy się spodziewać po zawartości.

Ponieważ imię i nazwisko nie mieściło mi się na grzbiecie z powodu długiego tytułu, postanowiłem użyć ksywki, pod którą kiedyś mnie znano i wiele osób skojarzy.

Opis z okładki (może się zmienić, pracuję nad udoskonaleniem):

Najdziwniejszy komiks lat 2020-2021 stworzony w 50 weekendów ekspresową techniką komponentową. Budzi wyobraźnię niczym teatr lalek - postacie są marionetkami, a rekwizyty i tła wykorzystywano na wiele zaskakujących sposobów.

Opowiada o głupim, ale utalentowanym Arbuzie, jego mądrej bliźniaczce Malinie marzącej o karierze scenicznej mimo beztalencia, ich empatycznej, zaraźliwie śmiejącej się przyjaciółce Emilii i kosmicie Zun-Zunie, który ma dopiero 70 lat nie przejmuje się prawami dorosłych, bo nie wyraził na nie formalnej zgody. Przeżywają przygody kryminalne, magiczne, fanta-styczne i inne. Autorzy bawią się stereotypami, wyśmiewają rzeczywistość czasów pandemii i zaskakują nagłymi zwrotami akcji. Nic nie jest takie jak się wydaje.

To nie jest grzeczny komiks dla małych dzieci, ale dla starszych, co najmniej 99-letnich, które mają dosyć mdłej kultury tresującej je na posłusznych niewolników systemu. Tu nie ma zachęty do jedzenia warzywek, mycia rączek i donoszenia na rodziców, ale jest łamanie stereotypów i poprawności. Arbuz i Malina są nieochrzczonymi dziećmi z rodziny nudystów, co w pruderyjnej i purytańskiej Polsce stanowi mieszankę wybuchową. Jeśli dodamy do tego pojawiające się w ich życiu morderstwa, policyjne pacyfikacje, procesy sądowe, ucieczki z domu dziecka, obrzydliwe reklamy, gadające meble i taniec na rurze, zrozumiemy, że to nie komiks dla naiwnej ciapy hodowanej pod kloszem, ale dla miłośnika prowokacji, skandali i rubasznego jajcarstwa. Kontrastem dla dramaturgii wydarzeń są pogodna atmosfera, przyjaźń, miłość i życzliwość.

Jedni komentują ten komiks słowem „genialny”, inni „obraźliwy paszkwil”. Faktem jest, że lewicowi „bojownicy z fobiami i o tolerancję” zareagowali na niego próbą linczu i wykluczenia społecznego autora scenariusza z komiksowych grup na „Facebooku”, okazując fobię i skrajną nietolerancję. Takiej histerii, hipokryzji, wendetty i furii nienawiści dla swobody twórczej dawno nie widziano! Kto wie - może to dzieło wyprzedza swoją epokę?
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Sierpień 2021, 06:05:37 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #288 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 07:31:24 »
Przepraszam, format A5 (tak jak pisałem wcześniej i na stronie komiks.top), a nie A4, jak napisałem wyżej.

Jeśli nakład przekroczy 50 egz., możliwe, że zwiększę objętość upominku np. do 24 lub 32 stron dodając dodatkowy komiks (np. ten, co zajmie w głosowaniu pozycję nr 2).
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Sierpień 2021, 08:45:24 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #289 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 07:16:41 »
Zaktualizowałem cennik dla „Arbuza Jagody i tajemnic Zun-Zuna” (ceny są niższe).

- 20 egz. - 150 zł za 1 album

- 30 egz. - 140 zł za 1 album (aktualny stan wg zamówień 33 egz.)

- 40 egz. - 135 zł za 1 album

- 50 egz. - 130 zł za 1 album

- 60 egz. - 125 zł za 1 album

- 70 egz. - 115 zł za 1 album

- 80 egz. - 105 zł za 1 album

- 90 egz. - 100 zł za 1 album

- powyżej 100 egz. - 95 zł za 1 album

Koszty wysyłki - 10 zł (Paczka w Ruchu), 15 zł (firma kurierska), 20 zł (Poczta Polska)

Koszty pakowania - 0 zł (standardowe pakowanie), 10 zł (superpakowanie)

Ceny mogą ulec zmianie z powodu zmian cen w drukarni. Przedpłacający mają gwarancję cenową (jeśli cena finalna wyjdzie niższa - różnica zostanie zwrócona).
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Sierpień 2021, 07:28:43 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #290 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 07:43:04 »
Ciekawostka - wydanie zbiorcze „Małego Nemo w Krainie Snów” jest obecnie warte już 900 zł. Za tyle ktoś go właśnie kupił. Ciekawe, ile będzie wart za 10 lat?

Nie wiem, ile będzie wart „Arbuz Jagoda i tajemnice Zun-Zuna”, ale osoba planująca otworzyć muzeum komiksu, zamówiła go, bo uważa za cenny eksponat. Zastanawiam się, wspominając i widząc czasami kolejne hejterskie jazgoty na FB, czy przypadkiem nie ma racji. Pod żadnym innym komiksem w grupie na FB nie widziałem czegoś podobnego.

Oto najciekawsze perełki z wczorajszego hejtu budujące legendę „Arbuza Jagody”, które przeczytałem z przyjemnością:

„W kraju w którym LSD jest nielegalne, nie powiem, kusi.”

„Ten projekt jest nieśmiertelny. I za każdym razem, kiedy wraca jest jeszcze bardziej przerażający.”

„Ale trzeba nie mieć sumienia by nazwać dziecko Arbuz. Jagodę zdzierżę ale Arbuz? Może jeszcze zrobią odcinek jak Arbuz odwiedza Szkolną 17”
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Sierpień 2021, 07:50:21 wysłana przez Krakers »

Offline nori

« Odpowiedź #291 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 09:10:49 »
Już pytałem, ale jakbyś miał czas i chęci na rozważenie wydania zbiorczego "Senna zmora głodomora", może jest szansa, by trochę chętnych się uzbierało? Jak coś, to ja od razu proszę o wpisanie mnie na listę.

Offline Krakers

« Odpowiedź #292 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 11:35:34 »
Pomyślę nad tym w przyszłości. Nie mówię nie, nie mówię tak. Warunek jest taki, że wydawcy musiałoby się to opłacać (zainteresowanie komiksem z tomu na tom spadało). Został jeszcze ostatni egzemplarz tomu 2. Jakby co, mogę sprzedać za 60 zł + wysyłka (zależy mi aby nakład już był całkowicie wyczerpany).
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Sierpień 2021, 12:24:11 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #293 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 14:25:34 »
Ostatni tom 2 - właśnie zszedł. Nakład wszystkich tomów „Sennej zmory głodomora” jest więc oficjalnie wyczerpany.

Offline Krakers

« Odpowiedź #294 dnia: Pt, 13 Sierpień 2021, 07:09:11 »
Napisałem artykuł wstępny do albumu o Arbuzie odsłaniający kulisy serialu, jego przesłanie, symbolikę itd. Przedstawię go na dniach. Poniżej drobny żarcik graficzny nawiązujący stylistycznie do XIX-wiecznych ilustracji prasowych.

Artykuł złożyłem pod druk, więc cały album jest już gotowy. Wyszło 112 stron, ale niewykluczone, że będzie 116, jeśli wymyślę dodatkowy, niepublikowany dotąd odcinek.

Od dziś rozpoczyna się pierwsza korekta „Arbuza Jagody i tajemnic Zun-Zuna”.

Liczba zamówień wynosi na razie 33 egz. Jeszcze 7 egz. i cena potanieje do 135 zł. Zachęcam do zamawiania! Przy okazji zamawiania można głosować na komiks bonusowy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Sierpień 2021, 07:37:38 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #295 dnia: Pt, 13 Sierpień 2021, 11:19:11 »
Nowy odcinek „Arbuz jest jagodą”. Była kilkudniowa przerwa, bo miałem na głowie ważne sprawy. Będzie jeszcze jeden odcinek muzyczny, a potem zmiana tematu.

Offline Krakers

« Odpowiedź #296 dnia: So, 14 Sierpień 2021, 07:02:39 »
Ostatni odcinek cyklu muzycznego.

Offline celtic

« Odpowiedź #297 dnia: So, 14 Sierpień 2021, 12:15:09 »
„Arbuz Jagoda i tajemnice Zun-Zuna” mogą mieć trochę więcej stron niż wyliczyłem (np. zamiast 216 może wyjść 224), bo podczas montażu nie tylko zmieniam ilustracje na lepsze (z pierwszych 52 stron aż 34 wygląda zupełnie inaczej niż pierwotnie), ale dodaję nowe wątki fabularne, których wcześniej nie było. Wydanie albumowe jest więc szersze (rozbudowane) i poprawione. Kompiluję też dłuższe, kilkuodcinkowe opowieści w pojedyncze i z 50 odcinków wyjdzie 35 rozdziałów (zwartych opowieści), aby lepiej się czytało i oglądało. Również teksty są przepisywane i poprawiane (dopieszczam).

Wersja o reklamie puddingu Smrodzio będzie wyglądać trochę inaczej niż na zajawce w „Sennej zmorze głodomora PDF”, bo w międzyczasie wprowadziłem modyfikacje rysunków.

Najstarsze 19 odcinków jest zrobionych kompletnie od nowa, bo Arbuz nie wyglądał czasami jak Arbuz (nie było wtedy jeszcze wykrystylizowanego wyglądu postaci), albo była zbyt mała różnorodność obrazków. Tak wyglądają przykładowe zmiany w odcinku o podróży kosmowindą na planetę Farol.

Dostałem próbne wydruki z drukarni pierwszych 48 stron i wiem już, że wyglądają całkiem nieźle. Kreska jest ostra i wyraźna, a obrazki i litery duże i wyraźne.

Obecnie nakład wynosi 24 egz. Komiks ukaże się bez względu na liczbę chętnych, ale każde zamówienie mnie cieszy.

Cały czas waham się z zamówieniem, daj skany próbnych wydruków lub ich zdjęcia.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Krakers

« Odpowiedź #298 dnia: So, 14 Sierpień 2021, 17:12:15 »
Specjalnie dla Ciebie przygotowałem stronę 61 z planszą z odcinka o podróży na planetę Farol w jakości do druku. Pobierz sobie i powiększ na ekranie monitora - taka jakość (lub lepsza) pójdzie do druku (strona przed korektą, już widzę kilka zdań do poprawy - zamiast „przedstawiał mnóstwo pomarańczowych budynków” będzie „przedstawiał panoramę miasta z pomarańczowymi budynkami” - podczas korekty dopieszczam teksty, by lepiej brzmiały).

https://archive.org/download/arbuz-druk-61/arbuz-druk-61.pdf

Teksty, ramki i dymki NIE SĄ bitmapami, tylko krzywymi, więc wyjdą tak jak teksty w artykułach w „Małym Nemo” czy „Busterze Brownie” (nie sugeruj się tekstami bitmapowymi z moich próbek, które zacytowałeś w komentarzu).

Mam wydruki próbne 32 stron z drukarni w rozdzielczości druku 1200 dpi (rysunki mają 250 dpi, ale zawsze drukuje się w wyższej, gęstszej rozdzielczości by uniknąć nieprawidłowego odwzorowania pikseli) i wyglądają dobrze, ale nie mam jak ich pokazać (kartki papieru do komputera nie wsadzę, skanera nie mam, a aparat cyfrowy tragicznej jakości).

Będę jeszcze robił wydruk próbny całości w nowej drukarni, bo mają inną maszynę niż drukarnia, w której robiłem próbny wydruk (to ta sama drukarnia, w której drukowałem pierwsze dwa tomy „Małego Nemo”), a przy okazji wydrukuję dodatkową stronę z jedną grafiką poddaną działaniu różnych filtrów, by wybrać najlepszą opcję przygotowania do druku (np. z zagęszczeniem rastra do 300 dpi z filtrami wygładzenia i wyostrzania linii kreski, by nadać jej lepszą płynność).

Zrobiłem już pierwszą korektę 1/4 stron. Znalazłem sporo błędów interpunkcyjnych i innych, które będą poprawione (inaczej się odbiera wydruk na papierze a inaczej na monitorze, na papierze więcej się wyłapie), by lepiej się czytało.
« Ostatnia zmiana: So, 14 Sierpień 2021, 18:16:00 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #299 dnia: Nd, 15 Sierpień 2021, 09:41:55 »
Dla osób, które się wahają z decyzją o zakupie. Pamiętajcie, że komiks zawsze można odsprzedać, jeśli Wam się nie spodoba. Biorąc pod uwagę dziwną atmosferę i kontrowersje, jakie wokół Arbuza powstały, oraz rosnącą liczbę obserwujących na FB (obecnie przybywa 1 dziennie, ale miesiąc temu było 1 na tydzień a wpół roku temu 1 na miesiąc), za kilka lat sytuacja może się odwrócić, a pierwsze wydanie stanie się cenne. Decyzja jednak należy do Was, a mi zależy by Arbuz przede wszystkim trafił do osób, którym się podoba.

Tymczasem zmontowałem z pierwszych 5 odcinków paska „Arbuz jest jagodą” wideokomiks. Tak wyszło. Myślę, że będę to kontynuował.

« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Sierpień 2021, 10:08:13 wysłana przez Krakers »