Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krakers

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #195 dnia: Pt, 21 Maj 2021, 15:56:18 »
Tak, doskonale wiedzieli o co chodzi, bo przed rozmową upewniałem się czy czytali maila. Jeśli nie czytali, wyjaśniałem o co chodzi (te osoby, co nie czytały maila, akurat zgodziły się na dopłatę).

Ostatnią alternatywą jest znalezienie drukarni cyfrowej, która zrobi to taniej o 20 zł na egzemplarzu niż drukarnia, w której drukuję obecnie. Ale to mało prawdopodobne, bo drukuję w najtańszej jaką znalazłem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Maj 2021, 16:01:32 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Leyek

« Odpowiedź #196 dnia: Pt, 21 Maj 2021, 16:04:19 »
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Strony kolorowe można przenieść do innej publikacji, np. „Stare komiksy”, w której byłyby różne stare komiksy, w tym np. plansze ”Bustera Browna”, których nie było w albumie. Jest ok. 20 plansz, co dałoby już z „Senną zmorą” ok. 50 stron. Poszperać jeszcze tu i tam, i mógłby uzbierać się osobny album na ok. 100-140 stron. Ale na razie to taki luźny pomysł „na szybko”.

Jeśli dalej starczy Ci sił i zapału pomyśl w wolnym okienku wydawniczym o tym pomyśle co rzuciłeś. Ci zainteresowani myślę, że mimo posiadania wersji "szarej" w większości też zdecydują się na kolorową, szczególnie, że kolorowe plansze będą dodatkiem do innych nowych rzeczy.

20% to sporo.

I sporo i nie sporo. Bo 20% od 20 zł to byłoby 4-5 zł więcej do wpłaty od tych zdecydowanych. Ale domyślam się, że masz już dość tej sprawy i wcale się nie dziwię.
« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Maj 2021, 16:09:59 wysłana przez Leyek »

Offline Krakers

« Odpowiedź #197 dnia: Pt, 21 Maj 2021, 18:16:06 »
@ Leyek

Tak, myślę o tym. Wydanie normalne z szarościami teraz, a jeśli uda się zrealizować pomysł antologii „Stare komiksy”, wtedy można je powtórzyć w kolorach. Po wydaniu „Sennej zmory głodomora” będę pracował nad tym pomysłem. Wymaga on wytropienia ciekawych komiksów. Np. można by zrobić mix „Senna zmora...” (kolory) + ”Buster Brown” (nowo odnalezione odcinki) + „Yellow Kid” (ok. 20 odcinków było komiksami) + różne inne różności. Może nawet coś McCaya (np. „Mały Sammy kicha”)? Uważam, że antologia może być ciekawym pomysłem wydawniczym. Objętość robocza np. 140 stron, żeby cenowo druk w kolorach nie wyszedł za drogo, i żeby zgromadzić w jednym tomie krótkie metrażowo perełki, które nie miałyby szans wyjść jako osobne albumy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Maj 2021, 18:26:10 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #198 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 14:30:31 »
We wtorek rano (a być może i w poniedziałek wieczorem) komiks „Senna zmora głodomora - 4” idzie do drukarni. W poniedziałek nakład zostanie urealniony na podstawie wpłat.

Na wszelki wypadek podaję inicjały zamawiających, których zamówienia mogą zostać anulowane z powodu braku wpłat: An Kł, To Ko, Pr Le, Ta Ka, Mi Ka, Ad Bon, Ad Bor (do kilku się dodzwoniłem, ale nie pamiętam do kogo).

Zamawiali tomy poprzednie, a nie zamówili obecnych (być może zapomnieli): Ma Kr, Na Gr, To Za. Będą tylko 3 egz. nadwyżki i egzemplarze te będą sprzedawane tylko w pakietach z tomami 1, 2 i 3. Tom 4 nie będzie po wydaniu sprzedawany luzem.

Offline Krakers

« Odpowiedź #199 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 07:47:12 »
„BULGOCZĄCE BŁOTA BULGOTII” - przełomowy odcinek „Opowieści Arbuza Jagody”. Zun-Zun zabiera Arbuza, Malinę i Emilię na Bulgotię, gdzie zwierzęta pierdzą tlenem, a sympatyczne mordoklejki to bardzo niebezpieczne zwierzątka. Ale potem… PRZYGOTUJCIE SIĘ NA SZOK!  Arbuz pozna prawdę o swoim pochodzeniu. Wszystkie luźne, niby przypadkowe wątki z wielu odcinków niby ze sobą nie powiązane, ułożą się w spójną, logiczną i zaskakującą układankę. Wszystko, co o nim wiedzieliście i myśleliście,  wyrzucicie do kosza. Po napisach końcowych dodatkowy obrazek-niespodzianka.
https://jupi-tupi.pl/bulgoczace-blota-bulgotii/

Offline Krakers

« Odpowiedź #200 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 09:56:18 »
Dzisiaj montuję finalnie „Senną zmorę - 4” do druku i jutro puszczam do drukarni. Można dzisiaj zamawiać - ale wymagana zgoda na warunki sprzedażowe (nie ma możliwości wymiany egzemplarza, bo druk co do sztuki). Będą tylko 3 egz. nadwyżki - a to oznacza, że nie da się zapewnić wszystkim idealnych egzemplarzy, bo nakład spadł do 90 lub kilka sztuk mniej, bo nie wszyscy zamawiający zapłacili (wysyłalem maile i dzwoniłem) i nie opłaca się robić zwyczajowych 10 egz., bo mi nie zejdą.

Mam nowy pomysł na kolejny komiks (ok. 180 stron), ale problem ze znalezieniem skanów kolorowych plansz. Komiks Franka Kinga pt. "Bobby Make-Believe". Szukałem zagranicznego wydawcy albumu, ale... nawet na Zachodzie wydano ten komiks drukiem w jakości ksero (da się podkręcić czernie i biele retuszem, oraz wygładzić filtrem szarości, ale bez sensacji):

Więcej skanów:

https://www.barnaclepress.com/comic/Bobby%20Make-Believe/

Znalazłem około 20 skanów kolorowych, więc widać różnicę w jakości:

Sam komiks jest ciekawy - powstał na bazie popularności „Małego Nemo w Krainie Snów” i „Bustera Browna” -i opowiada o chłopcu, który ma bujną wyobraźnię. Mimo nawiązań, nie naśladuje tych komiksów, ale ma własny charakter.

To tylko propozycja.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Maj 2021, 10:10:09 wysłana przez Krakers »

Offline Takesh

« Odpowiedź #201 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 11:10:14 »
A tak wogole jest już decyzja co będzie wydane następne? Coś z tamtego głosowania, czy coś innego? Prosimy o jak8es info 😀

Offline parsom

« Odpowiedź #202 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 11:15:30 »
Bobby - bardzo chętnie, ale pod warunkiem że uda się znaleźć w kolorze. Ten kolor to spora część uroku.

Offline Krakers

« Odpowiedź #203 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 11:45:11 »
@Takesh
Na pewno będą wydane „Opowieści Arbuza Jagody” (bez względu na zainteresowanie), bo można złożyć do druku w tydzień. Ale jeśli chodzi o późniejsze komiksy - nic nie wiadomo. Szukam pomysłu. Zainteresowanie dwiema wcześniejszymi propozycjami było niewielkie. Ledwo ponad 50 osób chciało „Kapitana Marvela Jr.”, a „Atome Kid” jeszcze mniej. Komiks musi budzić zainteresowanie i opłacać się. Żałuję, że wszedłem w „Senną zmorę głodomora” - bardzo trudny do wydania komiks, duży nakład pracy a nakład ledwo 90 egz. Cieszę się, że będę mieć już go z głowy. Pomyliłem się tylko w objętości, pisałem że zamiast 244 stron będzie 272, a faktycznie wyszło 288.

„Bobby” - też uważam, że powinien być z kolorze, bo te kserówki to tragedia. Może ktoś znający lepiej angielski, wytropiłby wydawcę wersji kolorowej w albumie (jeśli była)?
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Maj 2021, 11:50:05 wysłana przez Krakers »

Offline Szekak

« Odpowiedź #204 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 12:53:10 »
Kapitan Marvel mógłby przy premierze mieć większe zainteresowanie jakby się rozniosło info, to w końcu DC, film Shazam nadchodzi...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Krakers

« Odpowiedź #205 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 13:12:11 »
Boję się trochę to wydać, bo z jednej strony komiks jest w domenie publicznej, z powodu ugody sądowej / wyroku sądu, decyzją pierwszego wydawcy (sprzed DC), z drugiej strony DC może się czepiać. Wolałbym jakieś science fiction z podróżami kosmicznymi, w czasie, etc. Świetne komiksy uwolnią się do domeny publicznej w Polsce za ok. 5-10 lat (za granicą już są w domenie publicznej).

Problem z domeną publiczną polega na tym, że w Polsce prawo wymaga 70 lat od śmierci twórcy lub stworzenia dzieła anonimowo, a w innych krajach jest to 50 lat lub mniej, i powstaje absurd prawniczy, bo utwór polskiego autora w Polsce jest wciąż chroniony, a w innym kraju można już go publikować, bo w domenie publicznej. Do tego - czy domena publiczna może zostać cofnięta? Np. wszystkie komiksy hiszpańskie tworzone w epoce Franco są w Hiszpanii w domenie publicznej (ochrona trwała 20 lat - albo od śmierci autora, albo od daty publikacji, jak twierdzi podobny do mnie wydawca z Francji). Niby prawo nie działa wstecz, ale są niedopowiedzenia.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Maj 2021, 13:13:53 wysłana przez Krakers »

Offline celtic

« Odpowiedź #206 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 17:53:35 »
Bobby wygląda fajnie, niestety w kolorze nic nie znalazłem, w czerni i bieli to:
https://comicbookplus.com/?dlid=41199
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Krakers

« Odpowiedź #207 dnia: Pn, 31 Maj 2021, 19:39:52 »
Ja też. Mam te pliki. Szukam wydawcy, który wydał to w kolorze - jeśli taki był. Na Amazonie jest tylko wydanie z tymi kserówkami. Wtedy skontaktowałbym się z takim wydawcą. Uważam, że ten komiks to prawdziwa perełka, ale wydawać w albumie jakość kserówki (bo pewnie to ksero) jest bezsensowne.

Jest też druga podobna seria ”Billy Make-Believe” rysowany czarną kreską, też bardzo ciekawy, bo to dłuższa fabuła, ale nie wiem, czy to są wszystkie odcinki. Z tego, co znalazłem, można by zrobić ok. 20 stronicowy albumik (odcinki się powtarzają mimo przypisania ich do różnych lat):

https://comicbookplus.com/?cid=3374
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Maj 2021, 19:45:54 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #208 dnia: Wt, 01 Czerwiec 2021, 12:42:10 »
Komiks „Senna zmora głodomora - 4” poszedł do druku. Nie można już zamawiać luzem. Są jeszcze OSTATNIE 2 pakiety tomów 1+2+3+4 w cenie 330 zł (w tym już rabat 30 zł) + koszty wysyłki. Jak zejdą - nakłady będą wyczerpane.

Luzem można komiks kupić w KiK w Poznaniu i w Debeata na Allegro (jak dostaną egzemplarze).

Zwyczajowo drukują ok. 14 dni, więc od połowy czerwca powinna nastąpić wysyłka do zamawiających.

Offline nori

« Odpowiedź #209 dnia: Śr, 02 Czerwiec 2021, 07:52:17 »
Będziesz może rozważał wydanie zbiorcze, jak w przypadku Nemo?